Σκέφτομαι & Γράφω

Το #1 κόλπο για να νικήσεις την αναβλητικότητα

Αναβλητικότητα ή αλλιώς ο φόβος του να αρχίσεις κάτι, επειδή φοβάσαι ότι δεν θα το τελειώσεις ή ότι δεν θα είναι τέλειο…! Δεν είναι τυχαίο ότι η τελειομανία συνδέεται με την αναβλητικότητα. Αλλά πώς μπορείς να την νικήσεις;

«Απλώς ξεκίνα»… λένε!

Ένας τρόπος να νικήσεις την αναβλητικότητα είναι απλώς να ξεκινήσεις. Έτσι λένε δηλαδή. Δεν έχουν άδικο. Αλλά…! Όταν ο φόβος είναι μεγαλύτερος, ακόμα κι αυτή η μικρή απόφαση της στιγμής μερικές φορές φαντάζει κάτι δύσκολο να γίνει πράξη.

Από προσωπική εμπειρία, ξέρω ότι αναβλητικότητα δεν είναι μόνο να μην ξεκινάς κάτι, επειδή φοβάσαι ότι δεν θα είναι τέλειο σαν αποτέλεσμα. Είναι και το μετά! Πες ότι βρίσκεις την έμπνευση, το κουράγιο, τον χρόνο ή ότι άλλο χρειάζεσαι για να νικήσεις την αναβλητικότητα και πραγματικά ξεκινάς κάτι και το ολοκληρώνεις. Και μετά από πολλή δουλειά, το κάνεις όντως τέλειο.

👉 Διάβασε κι αυτό: Όταν το σώμα σου φωνάζει «σταμάτα» να το ακούς!

Όμως, όσο πιο τέλειο είναι στο μυαλό σου τώρα, τόσο χειρότερο φαντάζει το μετά. Γιατί η επόμενη σκέψη που τρυπώνει στο μυαλό είναι αν θα είναι και την επόμενη φορά έτσι τέλειο ή αν θα καταφέρεις και τις υπόλοιπες δουλειές με τον ίδιο, τέλειο τρόπο. Και κάπως έτσι επανέρχεται η αναβλητικότητα…

Τελειομανία ίσον αναβλητικότητα;

Η ψυχολογία λέει ότι αυτά τα δύο συνδέονται στενά. Η τελειομανία και η αναβλητικότητα μπορεί να φαίνονται αντίθετες έννοιες, αλλά δεν είναι καθόλου! Σκεφτόμαστε «αν δεν μπορώ να το κάνω τέλειο, τότε δεν θα το κάνω καθόλου».

Σαν τελειομανής συνήθιζα να αναβάλλω πράγματα, γιατί σκεφτόμουν ότι αν δεν βγει τέλειο, ποιο το νόημα να το κάνω; Και αυτή η τελειομανία και η αναβλητικότητα με παρέσυρε και με έκανε να ξεχνάω ότι είμαι κι εγώ άνθρωπος και κάνω λάθη.

Και δεν πειράζει που κάνω λάθη. Και πρέπει να κάνω λάθη για δύο λόγους: πρώτον, αν δεν κάνω λάθη, δεν θα μάθω ποτέ πως να το κάνω σωστά και, δεύτερον, αν δεν αρχίσω καν, πώς ξέρω ότι θα είναι λάθος;!

👉 Διάβασε κι αυτό: 8 τρόποι να διαχειριστείς μια «κακή» μέρα!

Κάνε ότι καλύτερο μπορείς κι αυτό θα είναι αρκετό!

Πλέον (προσπαθώ να) σκέφτομαι ότι δεν πειράζει αν δεν είναι τέλειο, αρκεί να έχω κάνει ότι καλύτερο μπορώ. Λέω συνεχώς στον εαυτό μου: «Εσύ κάνε το έτσι κι αλλιώς! Θα το έχεις κάνει. Θα είναι δικό σου κατόρθωμα. Θα φύγει από πάνω σου (ή από τη λίστα σου). Και πάμε για το επόμενο.»

Φυσικά, γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει αυτός ο τρόπος σκέψης. Όμως, για καλή μας τύχη, το μυαλό είναι ένα πολύ ισχυρό όργανο. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και, εν τέλει, πράττουμε.

Το #1 κόλπο για να νικήσεις την αναβλητικότητα

Τί μπορείς να κάνεις για να νικήσεις την αναβλητικότητα; Θα σου πως το δικό μου μικρό κόλπο και ελπίζω να σε βοηθήσει το ίδιο! Το κόλπο για να νικήσεις την αναβλητικότητα είναι να βρεις αυτό το κάτι που σε εμπνέει πραγματικά να συνεχίσεις. Ξέρω… ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι!!

Αυτό το κάτι μπορεί να είναι:

  • Κάποιο quote που, όποτε το διαβάζεις, σε εμπνέει να συνεχίσεις, χωρίς να σκέφτεσαι οτιδήποτε άλλο που, κατά πάσα πιθανότητα, θα σε οδηγήσει να αναβάλλεις ξανά.
  • Κάποια συμβουλή που σου έχει δώσει ένα αγαπημένο σου άτομο.
  • Ακόμα κι κάποιο αντικείμενο που έχεις κρατήσει για να σου θυμίζει τι μπορείς να κάνεις… όταν δεν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου.

Όποιο κι αν είναι αυτό το κάτι που σε εμπνέει να συνεχίσεις, αξιοποίησε το με όσους τρόπους μπορείς. Κάνε το wallpaper στο κινητό σου, εκτύπωσε το και κάντο κορνίζα στο γραφείο σου, γράψτο κάπου που να το βλέπεις κάθε μέρα. Έτσι, όποτε σκέφτεσαι ότι πάλι αναβάλλεις κάτι, να το βλέπεις και να συνεχίζεις!

Η δική μου απάντηση στην τελειομανία-αναβλητικότητα

Αυτό που κάνω εγώ τους τελευταίους μήνες και πετυχαίνει (παραδόξως!) είναι δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, αγνοώ τον φόβο. Έχεις δοκιμάσει ποτέ να απαντήσεις στο φόβο σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο μεγαλύτερος φόβος του φόβου σου είναι να του απαντήσεις… με αδιαφορία;

Δεν ήξερα ότι είχα τη δύναμη ή τη θέληση (πείτε το όπως θέλετε) ότι μπορώ να το καταφέρνω αυτό. Πάντα σκεφτόμουν ότι θα με νικήσει ο φόβος (και το άγχος) στο τέλος, οπότε δεν αντιστεκόμουν ιδιαίτερα.

Το δεύτερο, αλλά σημαντικότερο που κάνω, είναι αυτό που ανέφερα παραπάνω. Έχω υιοθετήσει μια συγκεκριμένη φράση για να «απαντάω» αναλόγως στην τελειομανία και κατ’ επέκταση στην αναβλητικότητα μου. Αν έχει αποτέλεσμα; Ναι πραγματικά έχει!

Οι δικές μου, λοιπόν, λέξεις έμπνευσης για να νικάω την αναβλητικότητα μου είναι «Ε, και τί πειράζει;». Δεν βγήκε τέλειο αυτό που έγραψα, θα μπορούσα αυτό να το είχα γράψει καλύτερα. Ε, και τί πειράζει; Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα! Βγήκε όμως! Εκφράστηκα! Μοιράστηκα! Δεν καθάρισα/τακτοποίησα το τάδε δωμάτιο όσο σχολαστικά (δηλαδή τέλεια) ήθελα, οπότε είναι σαν να μην το έκανα…! Ε, και τί πειράζει; Έκανα ότι μπόρεσα σήμερα και αύριο θα κάνω τα υπόλοιπα. Πάλι καθαρό θα είναι.

👉 Διάβασε κι αυτό: 18 λόγοι που η ηλικία των 30 είναι η καλύτερη!

Με πιο απλά λόγια, το δικό μου κόλπο είναι να συνδέσω στο μυαλό μου αυτό το «ε, και τί πειράζει;» σαν αυτόματη απάντηση στον φόβο και την αναβλητικότητα.

Η τελειότητα είναι υποκειμενική

Και στην τελική… δεν χρειάζεται να είναι κάτι τέλειο, γιατί το τέλειο απλά δεν υπάρχει… αντικειμενικά. Μπορεί να ‘σκιστείς’, να δουλέψεις για κάτι, να το έχεις ερευνήσει από χίλες μεριές για να βγει τέλειο. Κι όμως, θα υπάρξει τουλάχιστον ένας που θα βρει έστω κι μια ατέλεια ή ακόμα χειρότερα θα σε αγνοήσει.

Μου πήρε πολύ καιρό για να συνειδητοποιήσω πραγματικά ότι το τέλειο είναι μια υποκειμενική έννοια. Κάτι που εγώ έχω καταφέρει είναι τέλειο για μένα, για τους δικούς μου λόγους. Είναι τέλειο γιατί το έχω ψάξει μέρες, το έχω δουλέψει άλλες τόσες, έχω επενδύσει χρόνο (μερικές φορές και χρήμα), αλλά κυρίως το έχω ευχαριστηθεί. Πέρασα καλά δημιουργώντας το! Για αυτόν και μόνο τον λόγο είναι τέλειο.

Δεν πειράζει αν το επόμενο δεν είναι το ίδιο καλό. Πάλι ξέρω ότι θα έχω κάνει ότι καλύτερο μπορούσα. Αυτό θα είναι αρκετό!

Συμπέρασμα

Το τι αφορούν οι γύρω μας «τέλειο» δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει τόσο, ώστε να ‘βαραίνουμε’ την ψυχολογία και το μυαλό μας…! Απλώς κάνε ότι καλύτερο μπορείς κι αυτό θα είναι αρκετό!!!

Εσένα ποια είναι η δική σου φράση που σε εμπνέει να συνεχίσεις;;
Πώς απαντάς στην αναβλητικότητα συνήθως;;

*Εικόνες από pexels.com


Σχετικά άρθρα:

Η πιο σημαντική σχέση της ζωής σου είναι με εσένα!
«Υπάρχουν και χειρότερα.» Η φράση που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε!
Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνεις τη νέα χρονιά!
5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα!


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

2 σκέψεις σχετικά με το “Το #1 κόλπο για να νικήσεις την αναβλητικότητα”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.