Blogging, canva, Tutorials

Πως να δημιουργήσεις εφέ «σκισμένο χαρτί» (torn paper) | Canva Tutorial

Το εφέ του «σκισμένου χαρτιού» (torn/ripped paper) είναι ένα από τα πιο ωραία εφέ που χρησιμοποιούνται στο Web Design. Πώς μπορείτε να το δημιουργήσετε στο Canva; Κάντε κλικ και ανακαλύψτε το!

Ένα χρήσιμο εφέ στον σχεδιασμό poster αλλά και templates για τα Social Media, πχ. Pinterest Pin ή για την επιλεγμένη εικόνα ενός άρθρου. Το εφέ του «σκισμένου χαρτιού» (torn/ripped paper) δίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο design και τραβάει την προσοχή στους επισκέπτες.

Τα εφέ του Canva.com

Ίσως να γνωρίζεις ήδη ότι στην κατηγορία ‘Elements’ του Canva υπάρχουν διάφορα γραφικά τύπου ‘σκισμένο χαρτί’ (torn paper) και με μικρές διαφορές στις άκρες (πχ. καμμένη άκρη χαρτιού ή σκισμένη με διάφορους τρόπους) και σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν μπορείς να τα επεξεργαστείς ιδιαίτερα. Πχ. δεν μπορείς να αλλάξεις το χρώμα. Μπορείς μόνο να προσθέσεις φίλτρο, το οποίο δεν βοηθάει και πολύ για ένα ωραίο και ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, αν σας βολεύει ένα συγκεκριμένο και ταιριάζει ‘γάντι’ σε αυτό που θέλετε να φτιάξετε, φυσικά να το επιλέξετε. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε άλλο χρώμα ή κάτι πιο απλό/σύνθετο ή κάτι δικό σας, ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Πως να δημιουργήσεις εφέ ‘σκισμένο χαρτί’ στο Canva

Βήμα 0: Ανοίγουμε ένα νέο αρχείο ‘Facebook Post’ (940×788 px) ή ‘Pinterest Pin’ (1000×1500 px) κοκ. Αναλόγως τι θέλετε να φτιάξετε, επιλέγετε και το ανάλογο. Εδώ θα επιλέξω το ‘Facebook Post’ 940×788 px.

Αν θέλετε κάποια εικόνα για φόντο, επιλέξτε αυτή που σας αρέσει και πατήστε δεξί κλικ –> ‘Replace Background’, ώστε να καλύψει όλο το template.

👉 Διάβασε κι αυτό: 5 κρυμμένα μυστικά του Canva που πρέπει να γνωρίζεις!

Το γραφικό «κλειδί» για αυτό το tutotrial βρίσκεται στα ‘Frames’ του Canva. Πηγαίνετε στα ‘Elements’ –> ‘Frames’ και επιλέξετε το frame με τις σκισμένες άκρες (ας το πούμε Frame1).

Extra Tip: Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα έτοιμα γραφικά με σκισμένο χαρτί και να το σύρετε στο frame, αλλά και πάλι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες… έως ανύπαρκτες.

Βήμα 1: Επιλέγοντας το Frame1, πατήστε στο μενού πάνω και αλλάξετε το χρώμα σε αυτό που θέλετε. Εδώ χρησιμοποίησα ένα σκούρο μπλε-μωβ χρώμα (κωδικός #383444).

Βήμα 2: Αντιγράψτε το Frame1 και αλλάξετε το χρώμα του σε γκρι ανοιχτό ή λευκό για να δημιουργηθεί πιο έντονη αντίθεση του σκισίματος (ας το πούμε Frame2). Εδώ επέλεξα το λευκό.

Extra Tip: Σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε στο φόντο σας ‘Replace Background’ και για να μην μετακινείται συνέχεια όσο δουλεύετε τα υπόλοιπα, επιλέξτε το και πατήστε την λειτουργία ‘Κλείδωμα’ πάνω δεξιά στο μενού.

👉 Διάβασε κι αυτό: 5 έξυπνα Canva Tips που ίσως δεν γνωρίζεις!

Βήμα 3: Μεταφέρετε το Frame2 πίσω από το Frame1 (Position –> Backward) και με τα βελάκια του πληκτρολογίου μεταφέρετε στην ακριβή θέση που το θέλετε.

Extra Tip: Δείτε στο τέλος του tutorial πως θα πετύχετε ακόμα πιο ρεαλιστικό εφέ. Γενικά, δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει το Frame1 με το Frame2. Ένα χαρτί δεν σκίζεται ποτέ με τον ίδιο τρόπο…!

Βήμα 4: Επιλέγετε τα δύο γραφικά μαζί (Frame1+Frame2) και πατήστε πάνω δεξιά ‘Group’, ώστε να μετακινούνται και τα δυο ταυτόχρονα πλέον για μεγαλύτερη ευκολία.

Τοποθετήστε τα στην μία μεριά του template (εδώ βρίσκονται δεξιά και κέντρο).

Βήμα 5: Πατήστε το εικονίδιο δίπλα στο κλειδί πάνω δεξιά που λέει ‘Duplicate’, ώστε να το αντιγράψετε ολόκληρο.

Βήμα 6: Πιάνοντας την άκρη μειώσετε λίγο το μέγεθος, τόσο ώστε να μην περνάει το κάτω όριο του γραφικού. Αν δεν το κάνετε, το κάτω μέρος θα ‘ξεφύγει’ (φωτό κάτω). Σύρετε όσο χρειάζεται ώστε να ταιριάξει.

Μην ανησυχείτε για τυχόν λευκά κενά πάνω στο γραφικό. Θα καλυφθούν μετά πολύ εύκολα.

👉 Διάβασε κι αυτό: 4 τρόποι να φτιάξεις λεπτές γραμμές (dividers) | Canva Tutorial

Βήμα 7: Αντιγράψτε ξανά το ίδιο και συμπληρώστε το τρίτο κομμάτι (φωτό κάτω). Μειώστε ή αυξήσετε και πάλι το μέγεθος ώστε να ταιριάζει με το δίπλα.

Βήμα 8: Επιλέξτε τα όλα (φωτό κάτω) και πατώντας στο μικρό εικονίδιο της περιστροφής, περιστρέψετε ολόκληρο το γραφικό 180 μοίρες. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΚΟΜΑ!

Αφού το περιστρέψετε, πατήστε πάνω του και μετακινήστε το ολόκληρο λίγο πιο κάτω, ώστε να δημιουργηθεί το εφέ του σκισμένου χαρτιού και στο κάτω μέρος (φωτό κάτω).

Extra Tip: Για να καλυφθούν τυχόν κενά, επιλέξετε ένα απλό σχήμα (Elements–>Shapes) και αφού αλλάξετε το χρώμα στο ίδιο με του γραφικού, καλύψτε τα κενά. Αντιγράψτε όσες φορές χρειάζεται το ίδιο σχήμα για να καλύψετε όλα τα κενά (φωτό κάτω).

Για να σιγουρευτείτε ότι καλύφθηκαν σωστά, ζουμάρετε το template επιλέγοντας κάτω δεξιά το 100% (ή παραπάνω αν το χρειάζεστε).

Σχεδόν έτοιμο!!!

👉 Διάβασε κι αυτό: Πως να δημιουργήσεις Mask Effect | Canva Tutorial

Πως θα πετύχετε ακόμα πιο ρεαλιστικό εφέ

Είπαμε και παραπάνω ότι για να πετύχουμε το ρεαλιστικό εφέ δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει το Frame1 με το Frame2 (λευκό κομμάτι).

Για να πετύχουμε αυτό το ρεαλιστικό εφέ, θα μετακινήσουμε ένα-ένα τα λευκά κομμάτια. Πώς;

Βήμα 1: Το κάθε ένα (από τα 6 στη δική μου περίπτωση) ζευγάρι Frames είναι ‘δεμένο’ με τη λειτουργία ‘Group’. Θα ξε-groupαρουμε το κάθε ζευγάρι.

Βήμα 2: Μετακινούμε με τα βελάκια του πληκτρολογίου κατα βούληση ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΟΝΟ. Μεγεθύνουμε ή μικρύνουμε όπου χρειάζεται. Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

Extra Tip 1: Αν θέλετε να το περιστρέψετε πχ. για να βγει πλαγίως στην εικόνα, επιλέξτε το όλο και με το εικονίδιο της περιστροφής περιστρέψτε αναλόγως.

Extra Tip 2: Αν σας έχει βγει μεγαλύτερο, δηλαδή καλύπτει μεγαλύτερο κομμάτι της εικόνας-φόντου, επιλέξτε το όλο και μειώστε το μέγεθος (φωτό κάτω).

Μετακινήστε το αριστερά και κάντε ξανά αντιγραφή ολόκληρο για να καλύψετε το δεξιό μέρος.

Και πάλι, αν υπάρξουν κενά χρησιμοποιήστε το σχήμα για να τα καλύψετε.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι κάπως έτσι:

Για να γράψετε κείμενο με το Canva πάνω, επιλέξτε όλα τα γραφικά πάλι και πατήστε το ‘Κλείδωμα’ πάνω δεξιά για να μην μετακινείται.

Έτοιμο!!!

Πώς σου φάνηκε το σημερινό tutorial; Το βρίσκεις χρήσιμο;


Σχετικά άρθρα:

12 bold ελληνικές γραμματοσειρές (greek fonts) του CANVA για να εμπνευστείς!
Πως να δημιουργήσεις Mask Effect | Canva Tutorial
6 έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα χρώματα του Canva!
Πως να βάλεις σκίαση (drop shadow) σε κείμενο ή εικόνα| Canva Tutorial


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

Advertisement

8 σκέψεις σχετικά με το “Πως να δημιουργήσεις εφέ «σκισμένο χαρτί» (torn paper) | Canva Tutorial”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.