yparxoyn-kai-xeirotera
Σκέφτομαι & Γράφω

«Υπάρχουν και χειρότερα.» Η φράση που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε!

«Υπάρχουν και χειρότερα!», «Δες τον τάδε που έπαθε αυτό…», «Να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις. Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα.», «Δεν είναι και τόσο σπουδαίο, υπάρχουν και χειρότερα.»

Μια φράση που ακούμε κάθε φορά που ζούμε κάποια δύσκολη κατάσταση, είτε είναι μικρή είτε πιο σοβαρή. Μια φράση που συνήθως την λέμε – ή μας την λένε – σε μια προσπάθεια να παρηγορήσουμε τον άλλον ή να τον κάνουμε να αισθανθεί ευγνωμοσύνη για ότι έχει…! Ή μήπως όχι;;

yparxoyn-kai-xeirotera

Υπάρχουν παρα πολλά άσχημα πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ακριβώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Τα διαβάζουμε και τα ακούμε κάθε μέρα σκεφτόμενοι ότι εμείς, αυτή τη στιγμή, είμαστε ασφαλείς στο σπίτι μας.

Άρα… υπάρχουν και χειρότερα;; Ναι και όχι!


Ίσως σε ενδιαφέρει:


Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος αλλά και να λάβεις όλα τα εκτυπώσιμα (freebies) που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.


Όταν περνάμε μια δύσκολη κατάσταση, από το πρώτο σοκ περνάμε στο στάδιο που ‘λυγίζουμε’ και αναρωτιόμαστε «Γιατί σε μένα;» ή «Όλα τα άσχημα σε μένα συμβαίνουν» και το σκεφτόμαστε ξανά και ξανά. Ή αρνούμαστε οποιαδήποτε αναγνώριση αυτού που νιώθουμε σκεφτόμενοι ότι «υπάρχουν και χειρότερα,» δημιουργώντας στο μυαλό μας ακόμα και ενοχές, επειδή νιώθουμε όπως νιώθουμε.

bird-wings-quotes
Πηγή: Pinterest

Όταν χρησιμοποιούμε αυτή την φράση, το μόνο που καταφέρνουμε τελικά είναι να ακυρώνουμε ότι νιώθει αυτό το άτομο που περνάει δύσκολα! Πώς;

Ας το δούμε με δύο παραδείγματα.

📍 Παράδειγμα ένα: Κάποιος που έχασε τη δουλειά του και κατά συνέπεια το σπίτι του από χρέη και ζει στον δρόμο, τρέφεται από την εκκλησία, από φιλανθρωπικές οργανώσεις ή ζητιανεύει για να φάει. Όλοι το βλέπουμε καθημερινά και περισσότερο από ποτέ.

📍 Παράδειγμα δύο: Κάποιος που έχει το σπίτι του, την οικογένεια του, την δουλειά του (=ασφάλιση), αλλά περνάει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ερώτηση: Ποιος περνάει χειρότερα; Σε ποιον από τους δύο θα πεις ότι «υπάρχουν και χειρότερα;» Στον πρώτο που «τουλάχιστον έχει την υγεία του» ή στον δεύτερο που «τουλάχιστον έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του και ασφάλιση για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις/θεραπείες;»

Απάντηση: Σε κανέναν δεν το λες! Και οι δύο καταστάσεις είναι δύσκολες. Και οι δύο άνθρωποι περνάνε ζόρια. Το ότι ο ένας δεν έχει ζήσει την ίδια κατάσταση με τον άλλον, δε σημαίνει ότι πρέπει να νιώσουν καλύτερα για τη δική τους, θεωρώντας ότι ο άλλος περνάει χειρότερα.

Η αναγνώριση των συναισθημάτων είναι σημαντική

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχεις τώρα, χωρίς πρώτα να υπάρξει αναγνώριση για όλα αυτά που νιώθεις τώρα. 

Αυτό που περνάω αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο και στενάχωρο. Επιτρέπω στον εαυτό μου να αναγνωρίσει αυτά τα αρνητικά αισθήματα που μου δημιουργήθηκαν. Επιτρέπω στον εαυτό μου να τα νιώσει.

validation-feelings-quote
Πηγή: Pinterest

Γνωρίζω ήδη ότι έχω περισσότερα από άλλους ανθρώπους που περνάνε κάποια χειρότερη κατάσταση αυτή την στιγμή που μιλάμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να νιώσω καλύτερα ή ότι το δικό μου βάρος θα γίνει αυτομάτως πιο ελαφρύ από του άλλου.

Δεν υπάρχει σύγκριση! Μπορούν και οι δύο παραπάνω – ή όποιες άλλες δύο ή περισσότερες – καταστάσεις να είναι εξίσου δυσάρεστες για τον κάθε άνθρωπο που την ζει. Γιατί πρέπει η μία, σώνει και καλά, να θεωρείται «χειρότερη»; Και οι δύο πονάνε. Και οι δύο περνάνε δύσκολα. Και οι δύο παλεύουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Και οι δύο φοβούνται.

Η ευγνωμοσύνη είναι εξίσου σημαντική

Φυσικά και θα φτάσω και στο στάδιο της ευγνωμοσύνης. Μόλις αποδεχτώ, αναλύσω και ξεπεράσω το πρώτο σοκ, θα αρχίσω να σκέφτομαι ότι «έχω και αυτό». Και πάλι, όμως, όχι για να νιώσω καλύτερα, επειδή ο άλλος δεν το έχει. Γιατί με αυτή την λογική, θα έπρεπε να νιώθω χειρότερα για κάτι ο άλλος έχει, αλλά δεν το έχω εγώ. 

gratitude-quote
Πηγή: Pinterest

Γνωρίζω ότι δεν θα μείνω στο στάδιο αυτό για πάντα. Το πόσο μένει ο καθένας σε αυτό το δυσάρεστο, αλλά απαραίτητο στάδιο, εξαρτάται από το πόσο «έμπειρος» είναι στο να αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση.

Ο καθένας μας χρειάζεται τον χρόνο που χρειάζεται!

Τα προβλήματα είναι σχετικά

Η αναγνώριση λέει: «Δεν είμαι καλά/περνάω άσχημα. Ξέρω ότι θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα.»

Η ευγνωμοσύνη λέει: «Είμαι ευγνώμων για ότι έχω. Ξέρω ότι άλλοι περνάνε χειρότερα. Ξέρω ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερα.»

Πάντα υπάρχει κάποιος που περνάει χειρότερα από εσένα και πάντα υπάρχει κάποιος που περνάει καλύτερα από εσένα. Όμως, δεν πρέπει να το αφήνεις να σε ακυρώνει συναισθηματικά. Να επιτρέπεις στον εαυτό σου να αναγνωρίζει τα άσχημα συναισθήματα και να ‘λυγίζει’, ώστε να φτάνει και στο στάδιο της ευγνωμοσύνης.

Δεν χρειάζεται να είναι ή το ένα ή το άλλο. Υπάρχει χώρος και για τα δύο. 

Συμπέρασμα

Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που περνάνε χειρότερα ή κάτι που μπορεί να «μην είναι και τόσο σπουδαίο» για κάποιον, δεν αλλάζει το πόσο άσχημα νιώθουν εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Η λύση είναι να ισορροπήσεις και τα δύο. Ξεκίνα με αναγνώριση και μετά φτάνεις στην ευγνωμοσύνη. Η αναγνώριση οδηγεί στην ευγνωμοσύνη, όχι το αντίθετο! 

❓Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα ήθελα πολύ να δω το σχόλιο σου παρακάτω.


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

signature-curious-blog2