woman-swing-pexels
Σκέφτομαι & Γράφω

18 λόγοι που η ηλικία των 30 είναι η καλύτερη!

Λένε ότι η δεκαετία των 20 είναι η πιο «εγωιστική» δεκαετία της ζωής μας, αφού σαν ‘φρέσκοι’ ενήλικες ακόμα δοκιμάζουμε για πρώτη φορά τα φτερά μας επαναστατώντας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Σε αντίθεση με την δεκαετία των 30 που αποτελούν την αφετηρία για έναν πιο οικείο (σε εμάς) τρόπο ζωής, αφού κατασταλάζεις – θεωρητικά τουλάχιστον – στον άνθρωπο που θέλεις πραγματικά να είσαι. 

Όσο περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνοντας, γνωρίζεις καλύτερα τον ίδιο σου τον εαυτό μέσα από τις εμπειρίες, θετικές και αρνητικές. Ξέρεις τι κάνεις ή τι θέλεις να κάνεις και πλέον το κατέχεις καλύτερα, ώστε να το πετύχεις.

you-are-beautiful-quote-pexels
Πηγή: Pexels

Η αλήθεια είναι ότι στα 30 σου ποτέ δεν θα νιώσεις πιο δυνατός, πιο σοφός και πιο έτοιμος για να τολμήσεις νέες περιπέτειες. Όπως ορίζει ο καθένας την περιπέτεια φυσικά. Δεν τα ονομάζουν τυχαία «το άνθος της ηλικίας».


Ίσως σε ενδιαφέρει:


Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος αλλά και να λάβεις όλα τα εκτυπώσιμα (freebies) που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.

Το εκτυπώσιμο της εβδομάδας αναφέρεται πάντα στο τέλος της ανάρτησης.


Γιατί η ηλικία των 30 είναι η καλύτερη περίοδος της ζωή μας;

Ίσως για όλα αυτά τα καινούρια πράγματα που για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ανακαλύπτουμε για τον εαυτό μας. Ίσως γιατί τα 30 είναι και λίγο η ηλικία που αρχίζει το «ξεσκαρτάρισμα»…! Ή ίσως γιατί…

1| Ανακαλύπτεις τον πραγματικό εαυτό σου

Αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση, ξέρεις τι θέλεις αλλά και τι χρειάζεσαι. Ανησυχείς λιγότερο – έως καθόλου – για το τι θα πει ο κόσμος και εκφέρεις τη δική σου γνώμη.  Και το κυριότερο από όλα, μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι.

Ειδικά όσον αφορά το θέμα της αυτοπεποίθησης, από το οποίο ‘πάσχουμε’ όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (σε κάποιους λείπει και σε κάποιους περισσεύει), κάνεις αυτό που πραγματικά γουστάρεις και παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου.

2 |Μαθαίνεις να λες όχι

Τόσο μικρή λέξη κι όμως η πιο χρήσιμη από όλες στη ζωή μας. Ειδικά αν είσαι αυτό που λένε κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι people pleaser (*σηκώνει χέρι), δηλαδή με απλά λόγια δεν μπορείς να πεις όχι και θέλεις να ευχαριστείς τους γύρω σου τις περισσότερες φορές εις βάρος σου, το να λες και κανένα ‘όχι’, είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου.

Προσωπικά, το να μάθω να λέω όχι ξεκίνησε νωρίς – στα 17, αλλά με απίστευτο άγχος και φόβο για το τι θα ακολουθούσε – απολύτως τίποτα by the way. Παρόλα αυτά, μού πήρε 30 χρόνια για να μάθω να το λέω χωρίς φόβο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση και μάλιστα μες τη μούρη! Οπότε ναι… στο όχι!

3| Πηγαίνεις με την δική σου ταχύτητα και το απολαμβάνεις

Ο χρόνος και η εμπειρία σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ότι με τη σύγκριση δεν καταφέρνεις απολύτως τίποτα. Η ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι μαραθώνιος… δηλαδή αγώνας αντοχής!

Στα 30 πλέον, παίρνεις τον χρόνο σου για κάποια θέματα, αποκτάς και αναπτύσσεις καλύτερες στρατηγικές, αλλά και πρόγραμμα, κρατώντας τα μάτια στον στόχο και όχι στο τι κάνει ο διπλανός σου. Πηγαίνεις στον δικό σου ρυθμό και είσαι εντάξει με αυτό.

powerful-photo-travel-pexels
Πηγή: pexels

4| Ξέρεις ότι δεν είσαι τέλειος άνθρωπος και δεν πειράζει

Γιατί πολύ απλά κανένας δεν είναι τέλειος! Μεγαλώνοντας το συνειδητοποιείς και όσο περνάνε τα χρόνια θα το συνειδητοποιείς ακόμα περισσότερο τόσο για σένα όσο και για τους γύρω σου…! Δεν είσαι τέλειος, όπως δεν είναι και οι γονείς σου τέλειοι και οι φίλοι σου κοκ. Όλοι είμαστε ατελείς με έναν μοναδικό και όμορφο τρόπο.

Επίσης, δηλώνεις ξεκάθαρα τι σου αρέσει και τι όχι και το υποστηρίζεις με σθένος. Έχεις μεγαλύτερη επίγνωση για το ποιος είσαι, χωρίς να διαχωρίζεις τις πολλές ιδιότητες σου. Είσαι γονιός, αδερφός/ή, φίλος/η, παιδί (κάποιου), συνάδελφος, αλλά είσαι και άτομο ονειροπόλο, δημιουργικό, ταξιδιάρικο, οργανωτικό, αυθόρμητο και πάει λέγοντας.

5| Κρίνεις (πολύ) καλύτερα χαρακτήρες

Είσαι αυτό που λένε οι Άγγλοι «bullshit detector«. Κι εδώ είναι το σημείο που ευχαριστείς όλους τους ανθρώπους που σε ‘μαχαίρωσαν’ πισώπλατα, γιατί πολύ απλά σού χάρισαν εμπειρίες αλλά και γνώσεις. Δεν είσαι τόσο αφελής πλέον. Ξεχωρίζεις την υποκρισία και δεν σπαταλάς τον χρόνο σου σε «τοξικούς» ανθρώπους.

friends-circle-quote

Προτιμάς την αυθεντικότητα από τον μεγάλο κύκλο γνωριμιών. Εκτιμάς και σέβεσαι περισσότερο τον εαυτό σου, οπότε άνθρωποι που δεν είναι αληθινοί με οποιοδήποτε τρόπο απλά δεν έχουν θέση στη ζωή σου.

6| Δεν σταματάς να μαθαίνεις

Στα 20 ανυπομονείς να πάρεις πτυχίο, ώστε να πας παρακάτω και να χρησιμοποιήσεις αυτά που έχεις μάθει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στα 30 πάλι, συνειδητοποιείς ότι όχι απλά δεν φτάνουν, αλλά μόλις που άγγιξες την κορυφή του παγόβουνου από αυτά που έχεις να μάθεις ακόμα.

Και όλα αυτά που έμαθες μέχρι τώρα θα σε βοηθήσουν να το κάνεις καλύτερα αυτή τη φορά, πιο έξυπνα και με μεγαλύτερη επιμέλεια.

7| Βρίσκεις τη φωνή σου.. και τη χρησιμοποιείς αναλόγως

Υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου όταν σε αδικούν ή σε κρίνουν για κάτι. Μέχρι και τα 20κάτι μου που άρχισα να ‘βγαίνω από το καβούκι’ μου σταδιακά, η ταμπέλα που μού είχαν βάλει – και λανθασμένα φυσικά είχα βάλει και εγώ η ίδια – ήταν της ντροπαλής (που είμαι ακόμα αλλά όχι τόσο), εσωστρεφούς ή ακόμα και σνομπ.

Γιατί; Γιατί ντρεπόμουν στο σχολείο να ζητήσω να παίξω με τα άλλα παιδιά, κάτι που (λογικό) εκλάμβαναν ως «ακατάδεκτη» και σνομπ. Παλιότερα με θύμωνε και ευχόμουν να ήμουν πιο τολμηρή, αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο…! Μπορείς να είσαι ντροπαλός/ή και να τολμάς να μιλάς ταυτόχρονα.

silhouette-friends-pexels
Πηγή: Pexels

8| Συνειδητοποιείς ότι η ζωή είναι όντως στιγμές

Εκτιμάς τα μικρά πράγματα περισσότερο. Δεν σε νοιάζει αν δεν βγεις να ξενυχτήσεις το βράδυ. Βασικά δεν σε νοιάζει και καθόλου να μην βγεις. Σου αρκεί να απολαύσεις μόνη ή με παρέα την αγαπημένη σου ταινία ή σειρά στην τηλεόραση ή στο Netflix.

Ή να απολαύσεις τον καφέ σου στον καναπέ παρέα με ένα βιβλίο. Ή να φας μια σοκολάτα γιατί την λιγουρεύτηκες. Ή να αγοράσεις εκείνο το φόρεμα που γλυκοκοιτάζεις εδώ και εβδομάδες. Ή να εκτιμήσεις μια αγκαλιά ή ένα χαμόγελο από, αλλά και προς, τους γύρω σου. Ή να πηγαίνεις για ύπνο από τις 11, γιατί θέλεις να ξυπνήσεις σαν άνθρωπος το πρωί κι όχι σαν ζόμπι.

9| Ωριμάζεις και «σκληραίνεις» με την καλή έννοια

Τα 30 είναι ίσως η καταλληλότερη ηλικία για να αναλογιστείς τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σου και είτε να το απολαύσεις είτε να το αλλάξεις. Έχεις ήδη περάσει πολλές δύσκολες καταστάσεις και έχεις ζήσει άλλα τόσα όμορφα.

Έχεις χάσει πράγματα και ανθρώπους, έχεις αγαπήσει και κερδίσει περισσότερους. Έχεις επιβιώσει καταστάσεις που σε έχουν «πλάσει» στο άτομο που είσαι σήμερα. Ένα άτομο λίγο δυνατότερο, λίγο σοφότερο, λίγο πιο ευγνώμον για όσα έχει.

Πράγματα που σε ενοχλούσαν παλιότερα ή σε πλήγωναν ή σε φόβιζαν, τώρα δε σε αγγίζουν πλέον, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό. Έχεις το μέλλον μπροστά σου και ανυπομονείς για αυτό.

woman-swing-pexels
Πηγή: Pexels

10| Ποτέ δεν είναι αργά αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου

Συνειδητοποιείς ότι αν θέλεις να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου ποτέ δεν είναι αργά. Είναι η καλύτερη ηλικία για ένα καλό «ξεκαθάρισμα» ανθρώπων (ως επί το πλείστον), αντικειμένων και ότι άλλο σου χαλάει την ψυχολογία. Αλλά και η καλύτερη στιγμή για να κάνεις αυτό που ονειρεύεσαι.

Όπως εκείνη η καινούρια δουλειά που δεν τολμούσες μέχρι τώρα να ασχοληθείς, εκείνα τα μαθήματα για δεύτερο πτυχίο/μεταπτυχιακό/ξένη γλώσσα/μουσικό όργανο που ήθελες πάντα να κάνεις, εκείνο το μακρινό ταξίδι που δεν τολμούσες ακόμη… αφήνοντας πίσω τον φόβο του «κι αν».

11| Σε παίρνουν πιο σοβαρά

Πραγματικά ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που χάρηκα όταν έκλεισα τα 30 ήταν αυτός. Αλλιώς σου μιλάνε όταν είσαι 20 και αλλιώς όταν είσαι 30. Σιγά τη διαφορά, θα μου πεις! Κι όμως συμβαίνει!

Ειδικά όταν μικροδείχνεις (όπως εγώ), γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να κάνεις τους άλλους – ειδικά σε επαγγελματικό περιβάλλον – να σε ακούσουν και να λάβουν υπόψη την άποψη σου.

Από τα 30 και μετά, όμως, αρχίζουν και σε υπολογίζουν αλλιώς… βασικά σε υπολογίζουν. Ποιος ξέρει γιατί; Ίσως γιατί στα 30 μιλάμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση; Ή μήπως γιατί χρησιμοποιούμε καλύτερα επιχειρήματα;

12| Φροντίζεις καλύτερα και περισσότερο τον εαυτό σου

Κόβεις κάποιες κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό ποτό, το fast food και υιοθετείς νέες και πιο υγιεινές, όπως άσκηση, η οποία δεν βοηθάει μόνο στο να σταματήσεις τις παραπάνω κακές συνήθειες, αλλά μειώνει και το άγχος.

Ακούς καλύτερα το σώμα σου και του δίνεις αυτό που χρειάζεται. Στο χέρι σου είναι άλλωστε!

13| Ότι σε ‘βαραίνει’, το πετάς!

Όλοι κουβαλάμε ψυχολογικά βάρη… Άσχημες εμπειρίες που ακόμα μάς βασανίζουν και μάς επηρεάζουν ψυχολογικά. Χωρισμοί, αδιέξοδες δουλειές, φιλοδοξίες και όνειρα που εγκαταλείφθηκαν, φίλοι που μάς πρόδωσαν.

Μπαίνοντας στα πρώτα -άντα, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι θα σου κάνει καλό να αφήσεις πίσω σου όλα αυτά τα βάρη. Μαθαίνεις να αφήνεις κάποια πράγματα πίσω σου. Ακόμα και πράγματα που κάποτε θεωρούσες σημαντικά, πλέον καταλαβαίνεις ότι το μόνο που σου κάνουν είναι να σε κρατάνε πίσω.

14| Καταλαβαίνεις τι είναι πιο σημαντικό

Όσο περνάνε τα χρόνια γνωρίζεις πλέον τι σου κάνει καλό και τι όχι. Συνειδητοποιείς ότι το σημαντικό είναι να μην ακολουθείς τους πολλούς, αλλά να κάνεις επιλογές που είναι καλές για εσένα ακόμα κι αν δεν θεωρούνται «trend» της εποχής.

Κι αν πάλι θέλεις να ακολουθήσεις κάποιο «trend» της εποχής, κάντο αλλά επειδή το θέλεις εσύ. Συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά που κυνηγούσες πριν γίνεις 30, απλά και μόνο για να δείχνεις ίδιος ή ίσος με τους άλλους, δεν είχαν και τόση σημασία τελικά.

Πράγματα και καταστάσεις που παλιότερα θεωρούσες ότι είναι το τέλος του κόσμου σου, σήμερα τα σκέφτεσαι και γελάς με το πόσο εύκολα ‘πνιγόσουν’ σε μια κουταλιά νερό. Άλλωστε… υπάρχουν και χειρότερα…!

woman-standing-on-road-pexels
Πηγή: Pexels

15| Οι ευκαιρίες λιγοστεύουν…

Μέχρι πρότινος στάθηκες τυχερός στις επαγγελματικές ευκαιρίες. Είτε γιατί στα 20 απλά δοκιμάζεις για να μάθεις είτε γιατί οι γύρω σου σε αντιλαμβάνονται ως τον νεαρό «επαναστάτη». Μεγαλώνοντας όμως, αυτά μειώνονται αισθητά.

Προφανώς γιατί στη θέση σου μπήκε άλλος πλέον… οπότε «προηγείται»… οπότε εσύ πρέπει να καταβάλεις μεγαλύτερες προσπάθειες για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Από την άλλη, τώρα γνωρίζεις καλύτερα ποια ευκαιρία θα σε βοηθήσεις πραγματικά. Δεν επαναπαύεσαι στις δάφνες σου πλέον. Δουλεύεις πιο σκληρά αλλά και πιο έξυπνα, ξεχωρίζοντας τι χρειάζεσαι πλέον.

16| Νιώθεις περισσότερη κούραση αλλά και περισσότερο θάρρος

Ειδικά στις εποχές αλλά και στη χώρα που ζούμε, νομίζω (μπορεί να είναι και ιδέα μου, δεν ξέρω) ότι οι σημερινοί 30άρηδες νιώθουμε ήδη κουρασμένοι, κυρίως όσον αφορά στον επαγγελματικό τομέα.

Το κακό είναι ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αποτυχίες και δύσκολες στιγμές. Το καλό είναι ότι στα 30 τις αντιμετωπίζεις καλύτερα και με περισσότερο θάρρος και πείσμα να συνεχίσεις να γίνεσαι καλύτερος/η. Έχεις το κουράγιο να αλλάξεις ή να μην αλλάξεις όταν οι άλλοι σε θέλουν… στα μέτρα τους. Life takes courage… άλλωστε!

17| Βρίσκεις το πραγματικό σου στυλ ντυσίματος

Μέχρι τα 20 ακολουθείς τη μόδα ή την παρέα βάζοντας πολλές φορές την μόδα πάνω από την άνεση σου. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι προτιμάς να νιώθεις άνετα στα ρούχα σου πρώτα και μετά κομψή ή σέξυ ή και τα δύο.

Προτιμάς να έχεις το δικό σου στυλ. Αυτό που σε κάνει να νιώθεις άνετα αλλά και αυτοπεποίθηση για το σώμα σου, ανεξάρτητα τι σκέφτονται οι γύρω σου.

18| Φοβάσαι λιγότερο…

…κάποια πράγματα και περισσότερο κάποια άλλα. Τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τις αρρώστιες, τις ανούσιες συζητήσεις τύπου small talk (introvert humor alert), το άγχος για το τι θα γίνει, και αν θα γίνει, και πότε θα γίνει…

Μερικές φορές και τον ίδιο σου τον εαυτό. Γενικά όλα αυτά που δεν μπορείς να ελέγξεις. Στα 30 όμως, μαθαίνοντας να εκτιμάς αυτά που έχεις αλλά και όλα αυτά που έχεις καταφέρει.

Ωριμάζοντας συναισθηματικά, αφήνεις στην άκρη τον φόβο και την ανασφάλεια σου και απλά δοκιμάζεις. Και ξαναγυρνάς στο Νο1…!😉

❓ Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα ήθελα πολύ να δω το σχόλιο σου παρακάτω.


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

signature-curious-blog2

19 σκέψεις σχετικά με το “18 λόγοι που η ηλικία των 30 είναι η καλύτερη!”

 1. Είναι ακριβώς όσα γράφεις η ηλικία των τριάντα. Συμφωνώ στον απόλυτο βαθμό. Πιο ώριμοι, γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ασχολούμαστε περισσότερο με τα θέλω μας, απομακρυνόμαστε από τοξικές καταστάσεις και όντως αντιλαμβανόμαστε καλύτερα πως η ζωή είναι στιγμές και ότι ο χρόνος μας είναι πολύτιμος.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Θεωρώ ότι τα 30 είναι η πρώτη φάση της ζωής μας που πατάμε πιο καλά στα πόδια μας. Δε θα άλλαζα τα μυαλά που έχω τώρα κι ας ξαναγυρνούσα στα 20. Εύχομαι μόνο αυτή τη δεκαετία να κάνω (πολύ) καλύτερες επιλογές!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Θα συμφωνήσω πως είναι η καλύτερη δεκαετία. Ειδικά εμείς που την ζούμε «αρκετά χρόνια»δεν την αλλάζουμε με τίποτα.
  Είσαι έτοιμη να κάνεις πολλά και ακόμη περισσότερα για τον εαυτό σου πρώτα και μετά για όλους τους άλλους.
  Ζεις πραγματικές στιγμές, απολαμβάνεις την κάθε μέρα και κάνεις ρεαλιστικά όνειρα.
  Είσαι σίγουρα πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη για το επόμενο βήμα της ζωής σου.
  Επιλέγεις σωστά ανθρώπους και σχέσεις.
  Αλλά μην υποτιμούμε και την δεκαετία των 20, αυτή μας προετοίμασε για τα καλύτερα που ήρθαν.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Εννοείται ότι δεν υποτιμάται καμιά δεκαετία. Κάθε μία έχει τα δικά της υπέρ και κατα και η μία συνδέει την άλλη… Αν δεν τρώγαμε τα μούτρα μας στα 20, πώς θα μαθαίναμε στα 30.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο!

   Μου αρέσει!

 4. Υπέροχο άρθρο! Όλα αυτά που γράφεις είναι τόσο σημαντικά για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει και που μας εκφράζει! Κι αν για κάποιο λόγο μας παίρνει τόσα χρόνια για να τα μάθουμε ή να τα εφαρμόσουμε, ας σκεφτούμε «κάλιο αργά παρά αργότερα» κι ας αδράξουμε τη μέρα!
  Καλή συνέχεια.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Το καλοκαίρι η τούρτα μου θα έχει το μεγάλο 4 0 επάνω της! Ένα έχω να πω: όσο μεγαλώνεις τόσο αλλάζει και ο τρόπος σκέψης αλλά και όσα έχουν σημασία για εσένα. Συμφωνώ με όσα γράφεις (ειδικά στο ντύσιμο!). Κάθε ηλικία έχει τα δική της γλύκα, τη δική της ομορφιά και μεγαλώνοντας κρατάμε μαθήματα και αναμνήσεις!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Έτσι είναι και έτσι πρέπει! Να αλλάζουμε όσο μεγαλώνουμε και στη σκέψη (όχι μόνο στην εμφάνιση) και στις προτεραιότητες! 😉

   ΥΓ. 40; Δε σου φαίνεται καθόλου όμως! Να είσαι γερή και να μικροδείχνεις πάντα! 😁

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.