Inside my Curious Mind, Σκέφτομαι & Γράφω

Ένα βήμα πίσω σήμερα, δύο βήματα μπροστά αύριο!

Τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμαζόμαστε πολύ σαν σύνολο αλλά και σαν ξεχωριστά άτομα. Ο Κορονοϊός ήρθε να αλλάξει την καθημερινότητα μας και να μάς διδάξει για άλλη μια φορά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή.

arkas-egoismos-koitaxoume-eauto-mas
Πηγή

Μια από τις πιο γνωστές φράσεις του Αρκά λέει: «Ας αφήσουμε τους εγωισμούς και να κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας» και παρόλο που το νόημα του είναι σαρκαστικό, στην συγκεκριμένη περίπτωση αποκτά άλλο νόημα και γίνεται πιο to the point από ποτέ!

Στα λόγια όλοι… ψύχραιμοι είμαστε

Τί κάνουμε όμως όταν ο Κορονοϊός – και ο κάθε «Κορονοϊός» – εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη στον γείτονα/φίλο/συνάδερφο/συγγενή ή σε εμάς; Ο πραγματικός χαρακτήρας του ανθρώπου, το πως σκέφτεται και κυρίως το πως πράττει ή ΔΕΝ πράττει στα δύσκολα φαίνεται.

power-steping-away-quote

Ο πανικός πάντα είναι κακός σύμβουλος

Το πρώτο που νιώθουμε, απολύτως φυσιολογικά, είναι ο πανικός. Όταν δοκιμαζόμαστε φαίνεται αν όντως αντιδράμε ψύχραιμα και υπεύθυνα ακολουθώντας σαφείς οδηγίες (#μενουμεσπιτι) ή αν πανικοβληθούμε και αρχίσουμε τα σενάρια της συντέλειας του κόσμου, τρέχοντας να αδειάσουμε το σούπερ μάρκετ (!) ή, ακόμα χειρότερα, όταν το παίρνουμε χαλαρά σαν να μην συμβαίνει τίποτα (έλα μωρέ μια γρίπη είναι… not)!

Να μην διαβάζουμε και αναπαράγουμε ψευδείς ή ανακριβείς οδηγίες ή πληροφορίες για τον Κορονοϊό. Εδώ έχει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για οποιαδήποτε περίπτωση. Και προσοχή στα hoaxes!

menoumespiti

Πριν έρθει, λοιπόν, το αντίδοτο και η ύφεση – γιατί θα έρθει… στο χέρι μας είναι – και γεμίσουν πάλι οι πλατείες, τα πάρκα και τα σχολεία από – υγιή πλέον – κόσμο, «ας αφήσουμε τους εγωισμούς και να κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας». Όσο διαρκεί, λοιπόν αυτή η καραντίνα, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα όποια σχέδια μας. #Μένουμεσπίτι και περνάμε όσο πιο δημιουργικά γίνεται τον χρόνο μας.

Το χιούμορ ίσως το καλύτερο αντίδοτο για την ώρα

anorimous-asteia-quote-koronoios
Πηγή

Όσο πιο πολύ ανησυχούμε και φοβόμαστε, τόσο περισσότερο αστιευόμαστε.

Τις τελευταίες μέρες τα έχουμε δει κυριολεκτικά όλα. Και παρόλα αυτά τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεμίσει από άπειρα memes που διακωμωδούν την κατάσταση που ζούμε. Δεν ξέρω αν είναι προσόν του Έλληνα να διακωμωδεί καταστάσεις ή είναι γενικά ένας ανθρώπινος μηχανισμός για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.

margarites-mantoles-asteia-quote-koronoios
Πηγή

Σίγουρα δεν είναι όλα για πλάκα και υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις. Υπάρχουν πάντα, δικαίως, και κάποια σχόλια του τύπου ‘ειναι σοβαρό θέμα και εσύ κάνεις πλάκα’, ειδικά από τη στιγμή που ήδη μετράμε νεκρούς στη χώρα μας. Αλλά πιστεύω πως αυτή η διακωμώδηση κάθε άλλο παρα θέμα αναισθησίας είναι.

Γιατί χρειαζόμαστε το χιούμορ (και) στα δύσκολα στη ζωή μας

Το χιούμορ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις. Ότι κι αν λέμε ή κάνουμε, θα υπάρξει και κάποια στιγμή που με τον κατάλληλο τρόπο θα πιάσουμε τον εαυτό μας να αστειεύεται με καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε τώρα. 

1| Είναι ένας τρόπος να ‘ξορκίσουμε’ το κακό και τις άσχημες σκέψεις, κάνοντας παράλληλα όσο πιο υποφερτή γίνεται μια τέτοια κατάσταση.

2| Βοηθάει να ξεχαστείς και να αποβάλλεις το άγχος και την αγωνία που νιώθεις για αυτά που συμβαίνουν και το πως θα καταλήξει όλο αυτό (ελπίζουμε για το καλύτερο πάντα).

asteia-quote-minima-politikis-prostasias
Πηγή

3| Επικοινωνείς πιο εύκολα με το χιούμορ. Εκφράζοντας προβληματισμούς και φόβους χρησιμοποιώντας χιούμορ με φίλους ή γνωστούς και άγνωστους στα κοινωνικά δίκτυα, βγάζεις από μέσα σου με υγιή τρόπο τις έγνοιες σου, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

4| Συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο μόνος που φοβάται και ανησυχεί (και) για τους δικούς του ανθρώπους. Αυτό μας κάνει (ελπίζω όλους) να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Πέρα από την πλάκα όμως…

«Ο Έλληνας δε σηκώνει ζυγό…» διάβασα κάπου στο facebook και νομίζω ισχύει, αλλά σε αυτή την περίπτωση για όλους τους λάθος λόγους!

atomiki-efthini-arkas-quote
Πηγή

Σαν λαός έχουμε την φήμη του «έξω καρδιά», του φιλόξενου, του «ζεστού», αλλά και του θερμοκέφαλου (Μεσογειακό ταπεραμέντο είναι αυτό). Πολλές φορές δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα, γκρινιάζουμε όταν μας χαλάνε τα σχέδια, πεισμώνουμε και πολλές φορές κάνουμε του κεφαλιού μας…

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως με ολέθρια αποτελέσματα.

Ο Έλληνας αυτές τις εβδομάδες, αλλά και για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες (σύμφωνα με τους επιστήμονες), δοκιμάζεται τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Δοκιμάζεται η υπευθυνότητα μας, η ετοιμότητα μας αλλά και η παιδεία μας γενικότερα. 

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι δεν έχουμε το πάνω χέρι σε τέτοιες καταστάσεις, όσο κι αν το θέλουμε. Καλό είναι λοιπόν, να αφήσουμε τις ψευτομαγκιές – γιατί για αυτό πρόκειται – και να καθήσουμε στα αυγά μας για δύο και τρεις και τέσσερις εβδομάδες αν είναι απαραίτητο.

Όσο περισσότερο καθυστερούμε να υπακούσουμε στο αυτονόητο, τόσο θα επεκτείνεται κι ο χρόνος της καραντίνας και όχι μόνο…!

Το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας:

Το βίντεο που ανέβασε η Gloria Gaynor τραγουδώντας το «I will survive«, προσκαλώντας όλους στο challenge #washyourhands #iwillsurvivechallenge.

Μερικά χρήσιμα links για το τι να προσέξουμε ανά περίπτωση:

Νέος κορωνοϊός Covid-19 – Οδηγίες

Και τι να κάνουμε τόσες μέρες στο σπίτι για να μην ‘λαλήσουμε’ περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας:

asteia-quotes-koronoios
Πηγή
asteia-quotes-koronoios
Πηγή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο που μάς δίνεται μέσα στο σπίτι. Μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία, να καθαρίσουμε το σπίτι μας, να οργανώσουμε βιβλιοθήκες, ντουλάπες, παιδικά παιχνίδια και βιβλία, να παίξουμε επιτραπέζια, να δούμε ταινίες ή σειρές, να φτιάξουμε παζλ, να μαγειρέψουμε, να κάνουμε κατασκευές.

asteia-quote-karantina-koronoios
Πηγή

Δέκα μουσεία για επίσκεψη από το σπίτι – Περιηγηθείτε εικονικά στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου Αντίστοιχα δες κι αυτό!

Κατασκευές για τους μικρούς μας φίλους-diy crafts for kids

365 μέρες χωρίς τηλεόραση – Δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας

(Δεκτές προτάσεις για ιδέες απασχόλησης μικρών και μεγάλων στα σχόλια για update της ανάρτησης!)


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

Αντί της συνηθισμένης υπογραφής…

by @JohnnyJL96-reddit
Πηγή: @JohnnyJL96/reddit
Advertisement

11 σκέψεις σχετικά με το “Ένα βήμα πίσω σήμερα, δύο βήματα μπροστά αύριο!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.