Σκέφτομαι & Γράφω

Τα 7 μαθήματα που πήρα σε έναν… Απρίλη

Μαθήματα που κανονικά μαθαίνουμε σε έναν χρόνο, μας τα δίδαξε μαζεμένα ο φετινός Απρίλης! Αυτός ο μήνας έμοιαζε περισσότερο με χρόνο ολόκληρο παρά με μήνα. Φάνηκε σαν να διήρκησε 365 ημέρα αντί για 30. Και όπως όλοι οι μήνες, είχε κι αυτός τα μαθήματα του. Αλίμονο αν δεν είχε! 

Ο χρόνος απέκτησε άλλο νόημα τους μήνες της καραντίνας. Από την μια πλευρά, πιο ουσιαστικός, πιο αληθινός κι από την άλλη πιο διαρκής (τον ατελείωτο δηλαδή), πιο στοχαστικός… Δεν είμαι σίγουρη, ούτε εγώ η ίδια, αν όντως έτσι ένιωσα τον Απρίλη που πέρασε.

all-seem-possible-may-quote

Έχουμε δρόμο ακόμα για να γίνουν τα πράγματα όπως πριν. Όμως, πλησιάζουμε λίγο περισσότερο στην λεγόμενη «κανονικότητα». Τα μαγαζιά ανοίγουν σταδιακά και εμείς παίρνουμε μια πρώτη μικρή ανάσα, βγαίνοντας από το σπίτι μας, χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, μηνύματα και πρόστιμα, αλλά πάντα με την ίδια υπευθυνότητα.


Ίσως σε ενδιαφέρουν:


Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος αλλά και να λάβεις όλα τα εκτυπώσιμα (freebies) που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.

Κάνε εγγραφή εδώ!Όλα αυτά μαζί συν μερικά ακόμα πράγματα «εξοικονόμησα» τον Απρίλιο που μας άφησε.

Μέσα σε έναν Απρίλη έμαθα…

  1. Ότι η υγεία είναι το παν.

   Κλισέ μεν, αλήθεια δε. Κι όχι μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχική. Όλο αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και είναι απόλυτα λογικό να νιώθουμε φόβο και ανησυχία για το μέλλον.

   Ταυτόχρονα έμαθα να κρατάω την αισιοδοξία μου σε υψηλά επίπεδα, αν και δεν είμαι αισιόδοξο άτομο γενικά – περισσότερο ρεαλίστρια θα έλεγα με μια συγκρατημένη αισιοδοξία που μου πήρε χρόνια να την αποκτήσω. Σκέφτομαι ότι νιώθω έτσι γιατί, σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους που αρρώστησαν οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους άνθρωπος, βγήκα αλώβητη σωματικά και ψυχολογικά.

   Όχι ότι δεν είχα κι εγώ τις κρίσεις πανικού μου στην αρχή ή τον φόβο για το αν θα έχω δουλειά, όταν θα λήξει επισήμως όλο αυτό. Απλά πάντα έβρισκα και βρίσκω τρόπους να με απασχολώ όσο πιο δημιουργικά γίνεται.

  2. Συνειδητοποίησα ότι τα συναισθήματα δεν είναι καλά ή κακά.

   Σίγουρα χρειαζόμαστε και τα δύο για ισορροπία, αλλά δεν παρουσιάζονται για να μας ‘χαϊδέψουν’ ή να μας τιμωρήσουν. Συνειδητοποίησα ότι τα συναισθήματα είναι απλά μηνύματα προς εμάς.

   Σε κάθε κατάσταση που ζούμε, θετική ή αρνητική, υπάρχουν τα αντίστοιχα θετικά και αρνητικά.  Υπάρχουν για να διδάξουν κάτι… αν τα ακούσουμε και δεν ζούμε στην άρνηση.

  3. Τον σημαντικότερο ρόλο τον έπαιξε ο φόβος.

   Ίσως το καλύτερο πράγμα που με έμαθε αυτός ο παράξενος γκρίζος Απρίλης είναι ότι εκτός από την υπευθυνότητα, σημαντικό ρόλο έπαιξε κι ο φόβος. Αλλά αυτή τη φορά περισσότερο με θετικό τρόπο.

   Robin-S-Sharma-Quote-Being-scared-is-part-of-being-alive-Accept-it

   Κάτι που επιβεβαίωσα όταν, πριν λίγες μέρες, ‘έπεσα’ σε ένα απόσπασμα από μια εκπομπή στον Alpha, όπου μίλησε η ψυχολόγος και διευθύντρια του ΔΙΚΕΨΥ, Άσπα Πασπάλη, η οποία εξήγησε με πολύ απλά λόγια γιατί οι Έλληνες πειθαρχήσαμε στα μέτρα της πανδημίας.

   Ουσιαστικά, ο φόβος είναι αυτός που μας έσωσε αλλά και η εμπιστοσύνη που ΔΕΝ έχουμε στους άλλους. Όταν φοβόμαστε, προσέχουμε περισσότερο τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση τους άλλους και σε αυτή την περίπτωση μας βγήκε σε καλό.

   Αν θέλετε να το δείτε πατήστε εδώ!

  4. Όλα θέμα θέλησης είναι.. και μετά συνήθειας.

   Τον Μάιο, που έφτασε ηλιόλουστος και ακόμα πιο ελπιδοφόρος, θα ήθελα να συνεχίσω να νιώθω αισιοδοξία και να κρατήσω τις νέες συνήθειες που απέκτησα.

   Από τον Μάρτιο που άρχισε όλο αυτό, αλλά κυρίως τον Απρίλιο, υπήρξα πιο παραγωγική από ποτέ. Σε περίπτωση που δεν με ξέρεις, σε πληροφορώ ότι δεν υπάρχει πιο αναβλητικός άνθρωπος από μένα 😂. Ίσως επειδή προσπαθούσα – και προσπαθώ – να κρατάω απασχολημένο τον εαυτό μου και να μην σκέφτομαι ότι «δεν περνάνε οι μέρες».

   Ασχολήθηκα πολύ με τα δύο blogs μου (το ένα σε θέματα ανανέωσης κυρίως), με το σπίτι γενικά αλλά και με το διάβασμα. Το τελευταίο απλά αυξήθηκε φυσικά… κατά πολύ!!

   Αυτό που ζητάω από τον τελευταίο μήνα της άνοιξης είναι να περάσω έναν Μάιο με τα ‘πάνω’ του και τα ‘κάτω’ του (δεν γίνεται μόνο το ένα), αλλά να βγαίνω κάθε φορά και λίιιγο πιο δυνατή.

  5. Just breathe and repeat as needed.

   Ακόμα, ένα πράγμα που έμαθα να κάνω τον Απρίλιο, και ξέρω ότι θα μετανιώσω αν δεν κάνω (και) αυτό τον μήνα, είναι να θυμάμαι να αναπνέω!! Να παίρνω βαθιές ανάσες, όποτε νιώθω άσχημα ή σκέφτομαι αρνητικά.

   breathe-quote
   Μέσα σε όλο αυτό συνειδητοποίησα ότι οι κρίσεις πανικού μου οφείλονταν (και) στο γεγονός ότι είχα ξεχάσει να αναπνέω, βαθιά και ήρεμα, και όχι σαν να με κυνηγάνε στον διάδρομο γυμναστικής (που παραδόξως όταν το κάνω εικόνα, γελάω 🤣).

  6. Δεν χρειάζεται να απολογούμαι όποτε νιώθω άσχημα. 

   Αυτός ο Απρίλιος με έμαθε να αφήνω τον εαυτό μου να νιώθει άσχημα όποτε θέλει. Να μην βρίσκομαι σε άρνηση ή να προσπαθώ να ξεχαστώ τότε, γιατί όλες τις φορές πέτυχα ακριβώς το αντίθετο, με όχι και τόσο ευχάριστο αποτέλεσμα.

   feelings-are-just-visitors-let-go
   Θέλω κι αυτόν τον μήνα να κάνω το ίδιο! Να δώσω το ‘ελεύθερο’ στον εαυτό μου να αναγνωρίζει τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντιστρέφει, όχι να τις κρύβει.

  7. «Tο χαρτί έχει περισσότερη υπομονή από τους ανθρώπους».

   Ένα τελευταίο που με έμαθε αυτός ο Απρίλης είναι να μην ξεχνάω να γράφω.  Το journaling βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό! Άλλη μια συνήθεια που θα προσπαθήσω να κρατήσω.

   Σε περίπτωση που αγχωθώ πάλι ή με πιάσει η αρνητικότητα μου, θα ήθελα, πρώτα απ΄όλα, να θυμηθώ να διαβάσω αυτή την ανάρτηση 😜, αλλά και να θυμάμαι να εκφράζομαι γράφοντας ή να διαβάζω ξανά αυτά που έχω γράψει ήδη.

   Κεφαλίδα από: «Το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ».

❓ Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα ήθελα πολύ να δω το σχόλιο σου παρακάτω.

ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

signature-curious-blog2

6 σκέψεις σχετικά με το “Τα 7 μαθήματα που πήρα σε έναν… Απρίλη”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.