Απόψεις, Βιβλία

5 καλοί λόγοι να διαβάζεις πριν τον ύπνο

Αν γκουγκλάρεις «πως να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ» η στάνταρ απάντηση θα είναι να απομακρύνεις συσκευές που ερεθίζουν τον εγκέφαλο και προκαλούν υπερδιέγερση. Αντιθέτως, η καλύτερη εναλλακτική που προτείνεται για καλύτερο ύπνο είναι το διάβασμα.


📌 ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ:


Ότι οι οθόνες δεν βοηθάνε να κοιμηθούμε πιστεύω όλο και θα το έχει πάρει το αυτί σου κατά καιρούς. Ίσως να έχεις και προσωπική εμπειρία. Ότι γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κινητό και διαδίκτυο το ζούμε επίσης. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η εποχή μας.

Παρόλα αυτά πιστεύω αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια καλή προσπάθεια και να βάλουμε το διάβασμα στην βραδινή μας ρουτίνα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το διάβασμα πριν τον ύπνο στη βελτίωση – ή και ύπαρξη – του ύπνου; Με πολλούς τρόπους!

1. Το διάβασμα μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Το άγχος είναι η κυριότερη αιτία – για πολλά εδώ που τα λέμε αλλά κυρίως – της αυπνίας ή άστατου ύπνου (insomnia). Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι έστω και μισή ώρα διάβασμα πριν τον βραδινό ύπνο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο χαλάρωσης.

Βέβαια οι επιστημονικές έρευνες δεν προτείνουν μία λύση για όταν το βιβλίο είναι τόσο καλό που δεν μπορείς να το αφήσεις αν δεν το τελειώσεις (γνωστό κι ως Book Coma) ή έστω φτάσεις σε ένα σημείο που μπορείς να κρατηθείς μέχρι την επόμενη μέρα για τη συνέχεια.

Πέρα από την πλάκα όμως, το διάβασμα ηρεμεί τον εγκέφαλο και μειώνει την ορμόνη του στρες, κάτι που βελτιώνει εντέλει την ποιότητα του ύπνου. Ιδανικά προτείνεται μισή με, το πολύ, μία ώρα διάβασμα. Αν πάλι θέλεις να ευχαριστηθείς το βιβλίο σου λίγο παραπάνω φρόντισε να ξεκινήσεις την βραδινή σου ρουτίνα λίγο νωρίτερα.

Επίσης, το μπλε φως της οθόνης επιδεινώνει την κακή ποιότητα ύπνου, οπότε ένας λόγος παραπάνω να αφήσουμε τις συσκευές στην άκρη πριν τον ύπνο και να πιάσουμε ένα βιβλίο. Στην περίπτωση που προτιμάς τα e-books φρόντισε να έχεις και τον κατάλληλο φωτισμό οθόνης ώστε να μην κουράζεις τα μάτια σου.

2. Διαβάζοντας πριν τον ύπνο βλέπουμε καλύτερα όνειρα.

Βασικά βλέπουμε όνειρα, γιατί καταφέρνουμε επιτέλους να κοιμηθούμε. Επιπλέον, αυτό που έχουμε διαβάσει πριν κοιμηθούμε μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των ονείρων που βλέπουμε. Με αυτή την λογική καλό είναι να αποφύγεις να διαβάσεις π.χ. θρίλερ πριν κοιμηθείς…! 😬

📚 Fun Fact: Το ήξερες ότι υπάρχει συγκεκριμένος όρος για αυτούς που απολαμβάνουν να διαβάζουν στο κρεβάτι; Ο όρος αυτός είναι ο «Librocubicularist».

Συνήθως, ο ύπνος αποτελείται από 5 στάδια. Μέχρι να φτάσουμε στο τέταρτο στάδιο έχουμε ήδη χαλαρώσει, η αρτηριακή πίεση πέφτει και οι μύες χαλαρώνουν. Το πέμπτο στάδιο, γνωστό ως REM (Rapid Eye Movement, λόγω της δεξιά-αριστερά κίνησης που κάνουν τα μάτια μας) είναι το στάδιο όπου εμφανίζονται τα όνειρα και το υποσυνείδητό μας πιάνει δουλειά.

Ακόμα κι αν δεν θυμόμαστε το πρωί τι είδαμε, το αίσθημα ηρεμίας που μας δίνει ο ύπνος μας ωφελεί και στο ξύπνιο.

3. Δημιουργούμε μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα.

Η ύπαρξη μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο δεν είναι καλό μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους μεγάλους. Όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο την έχουμε ανάγκη αυτή την ρουτίνα. Όπως προετοιμάζουν οι γονείς τα παιδιά κάποιες ώρες πριν τον ύπνο ώστε να μπαίνουν ομαλά στη διαδικασία, το ίδιο ισχύει και για το δικό μας σώμα.

Πώς να δημιουργήσεις βραδινή ρουτίνα; Π.χ. μια ώρα πριν βάλε τις πιτζάμες σου, κάνε ένα ζεστό μπάνιο αν σε βοηθάει να χαλαρώσεις, πάρε το βιβλίο σου και θα διαπιστώσεις ότι ήδη αισθάνεσαι το σώμα σου πιο χαλαρό.

Οπότε ο εγκέφαλος ηρεμεί και αυτός και απολαμβάνει(ς) καλύτερα το βιβλίο σου. Με αυτό τον τρόπο τα μάτια θα κλείσουν πιο γρήγορα και κυρίως πιο ήρεμα.

4. Βελτιώνει την δημιουργικότητα και την μνήμη.

Μια συμβουλή που μας έδιναν συχνά οι καθηγητές πριν από εξεταστική ήταν να κάνουμε την επανάληψη λίγο πριν κοιμηθούμε για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί έτσι οι γνώσεις εντυπώνονται καλύτερα στην μνήμη μας και δεύτερον, όταν κάτι είναι το τελευταίο που διαβάσαμε πριν κοιμηθούμε θα είναι και το πρώτο που θα θυμόμαστε όταν ξυπνήσουμε, καθώς ο εγκέφαλος το έχει συγκρατήσει αποτελεσματικότερα.

Με αυτή τη λογική, διαβάζοντας για λίγη ώρα πριν τον ύπνο βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργεί με δημιουργικό τρόπο με μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της μνήμης αλλά και της φαντασίας μας οδηγώντας σε καλύτερα όνειρα όπως είπαμε και παραπάνω.

5. Αποκτάμε μια πιο υγιεινή συνήθεια.

Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που μεριμνά ακόμα και για τον ύπνο δημιουργώντας εφαρμογές και gadgets ειδικά για «καλύτερο ύπνο».

Καλά και άγια όλα αυτά και σε πολλές περιπτώσεις όντως βοηθάει, όπως με τους χαλαρωτικούς ήχους για τον ύπνο. Εξάλλου δεν είναι όλες οι περιπτώσεις δυσκολίας ύπνου ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Από αυτή την άποψη το δέχομαι.

Γενικά μιλώντας όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν τις συνέπειες που δημιούργησαν (και) εκείνοι για ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό όφελος και συνεπώς να αυξήσουν τον εθισμό μας ακόμα περισσότερο.

Ο σκοπός είναι να αποτοξινωθούμε από την υπερβολική τουλάχιστον χρήση συσκευών και να αποκτήσουμε υγιεινές συνήθειες πριν τον ύπνο. Το διάβασμα είναι σαφώς μία από αυτές. Δε νομίζεις;

Συμπέρασμα

Κακά τα ψέματα, όλοι είμαστε λίγο ή πολύ εθισμένοι στο κινητό πριν τον ύπνο. Θα υπάρξουν και βράδια που δεν έχουμε όρεξη να πιάσουμε βιβλίο και να θέλουμε απλά να scrollαρουμε στο Instagram και το Facebook.

Το να μάθουμε όμως τον εαυτό μας να κάνει κάτι διαφορετικό και πιο υγιεινό, όπως το διάβασμα μόνο καλό μπορεί να είναι, αφού θα βελτιωθεί εκτός από τον ύπνο μας και η διάθεση μας γενικότερα μέσα στην μέρα. Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για το κείμενο;

Βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο;

Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

*Αρχική εικόνα από Wokandapix από το Pixabay


📌 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:


help-me-grow

Facebook | Instagram | Youtube | Goodreads


signature-curious-blog2
Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “5 καλοί λόγοι να διαβάζεις πριν τον ύπνο”

  1. Ενώ πολλές φορές το να χαζεύω asmr βίντεο είναι ο καλύτερος τρόπος να κοιμηθώ, υπάρχουν και κάποιες που απλά δεν μπορώ με τίποτα. Ίσως αυτές οι μέρες είναι μια καλή αφορμή για να το δοκιμάσω.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.