Βιβλία, Quotes

17 αγαπημένα quotes & fun facts για το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

Ένα από τα ωραιότερα κλασικά βιβλία μέσα από αγαπημένες φράσεις (quotes) και ενδιαφέροντα fun facts…!

Το βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» (αγγ. Around the World in Eighty Days, γαλ. French Le Tour du monde en quatre-vingts jours) κυκλοφόρησε το 1873 και μιλάει για την ιστορία του εκκεντρικού Φιλέα Φογκ που αποφασίζει να βάλει στοίχημα 20.000 λίρες για να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες.

– «Φεύγει ο κύριος ταξίδι;» ρώτησε. – «Ναι,» απάντησε ο Φιλέας Φογκ, «θα κάνουμε το γύρο του κόσμου.»

Έχω αναφέρει και σε παλιότερα posts ότι μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες είναι να γράφω σε ένα τετράδιο φράσεις βιβλίων που μ’ αρέσουν. Το συγκεκριμένο του Ιούλιου Βερν είναι ένα από τα αγαπημένα μου κλασικά μυθιστορήματα. Μια άλλη αγαπημένη μου ασχολία, που δεν έχω αναφέρει μέχρι τώρα, είναι ότι λατρεύω τα fun facts… παντός είδους και περισσότερο όταν έχουν να κάνουν με βιβλία και συγγραφείς.

Ακολουθούν λοιπόν, 17 αγαπημένα quotes και fun facts για το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»!


📌 ΙΣΩΣ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ:


6 Fun Facts σχετικά με το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

1. Δεν υπάρχει αερόστατο

© Pixabay

Η εικόνα του αερόστατου εμφανίζεται σε αρκετές ταινίες βασισμένες στο βιβλίο. Όμως, ο Φιλέας Φογκ δεν ταξιδεύει με αερόστατο στο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Αναφέρεται μόνο σαν σκέψη του Φ. Φ. στο βιβλίο (κεφάλαιο 32), η οποία απορρίπτεται αμέσως. Το θρυλικό σύμβολο του αερόστατου συνδέθηκε με το βιβλίο του Ιούλιου Βερν και έκανε την εμφάνιση του στην ομώνυμη ταινία του 1956 με πρωταγωνιστή τον David Niven.

2. Αλλά…

Υπάρχει βιβλίο του Ιουλίου Βερν όπου οι χαρακτήρες του ταξιδεύουν όντως με αερόστατο. Το βιβλίο «Πέντε εβδομάδες με αερόστατο» (Five Weeks in a Balloon) κυκλοφόρησε μια δεκαετία νωρίτερα, το 1863, και στα αγγλικά είναι γνωστό κι ως ‘Journeys And Discoveries In Africa By Three Englishmen’.

3. Όλοι ήθελαν να κάνουν το γύρο του κόσμου

© Pixabay

Ο Ιούλιος Βερν δεν ήταν ο πρώτος που ονειρεύτηκε ότι πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου. Η ιδέα εμφανίστηκε σε γραπτά του 1ου αιώνα μ.Χ. από τους Έλληνες. Επίσης, ο Ιταλός εξερευνητής Giovanni Francesco Gemelli Careri έγραψε το βιβλίο Giro Del Mondo (Voyage Around The World) το 1699, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια περιπλάνησης σε όλο τον πλανήτη.

Λέγεται ότι ο Βερν εμπνεύστηκε την ιδέα του βιβλίου από ένα σχετικό άρθρο εφημερίδας μιας και εκείνη την εποχή το κατόρθωμα να πραγματοποιήσει κάποιος το γύρο του κόσμου ήταν στο πνεύμα της εποχής. Στο βιβλίο ο χαρακτήρας του Φιλέας Φογκ εμπνέεται από ένα άρθρο εφημερίδας, όπως ακριβώς ο Βερν.

4. Η τεχνολογική ανάπτυξη της εποχής έμπνευση για τον Βερν

Ο Βερν άντλησε έμπνευση από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής. Ο πρώτος διηπειρωτικός σιδηρόδρομος στην Αμερική και η Διώρυγα του Σουέζ το 1869 και η σιδηροδρομική επέκταση της γραμμής στην Ινδία το 1870 έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ταξιδιού του χαρακτήρα Φιλέα Φογκ.

5. Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε…

© Fanny Schertzer | https://en.wikipedia.org/

Μέχρι σήμερα γίνονται προσπάθειες να καταρριφθεί το ρεκόρ για τον γύρο του κόσμου. Υπάρχει ακόμα και βραβείο, το Jules Verne Trophy, το οποίο δίνεται σε όποιον καταφέρει να κάνει τον γύρο του κόσμου σε λιγότερο από 80 ημέρες με τη χρήση οποιουδήποτε είδους γιοτ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό πληρώματος.

Το πρώτο ρεκόρ καταρρίφθηκε το 1993. Το τελευταίο ρεκόρ (2017) είναι 40 ημέρες, 30 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα και ανήκει στον Francis Joyon.

6. Ταινία για Όσκαρ

Σκηνή από την ταινία του 1956. Από αριστερά ο Robert Newton ως Επιθεωρητής Φιξ, ο David Niven ως Φιλέας Φογκ και η Shirley MacLaine ως Αούδα (© imdb.com)

Προσωπικά δεν έχω δει την ταινία του 1956 (μόνο το remake του 2004 πριν χρόνια, το οποίο… καμία σχέση), αλλά αυτή η μικρή έρευνα με έβαλε σε περιέργεια.

Έχουν κυκλοφορήσει διάφορες ταινίες, μίνι σειρές βασισμένες στο βιβλίο. Η πιο γνωστή είναι αυτή του 1956 (Around the World in 80 Days) με πρωταγωνιστές τους David Niven, Cantinflas και Shirley MacLaine. Η ταινία κέρδισε τα πέντε από τα οκτώ βραβεία όσκαρ που προτάθηκε, μεταξύ των οποίων και όσκαρ καλύτερης ταινίας.


📌 ΙΣΩΣ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ:


11 από τις αγαπημένες μου φράσεις (quotes) μέσα από το βιβλίο

1. «- «Φεύγει ο κύριος ταξίδι;» ρώτησε. – «Ναι,» απάντησε ο Φιλέας Φογκ, «θα κάνουμε το γύρο του κόσμου.»» (Κεφάλαιο 4)

2. «Ήταν ένας άνθρωπος που θα πρέπει να είχε ταξιδέψει παντού – τουλάχιστον νοερά.» (Κεφάλαιο 1)

3. «Όταν ο ελάχιστος χρόνος χρησιμοποιείται καλά, μπορεί να τα καλύψει όλα.» (Κεφάλαιο 3)

4. «Αν κάποιος που ζει με αυτές τις συνθήκες θεωρείται εκκεντρικός, θα πρέπει να δεχτούμε πως η εκκεντρικότητα έχει γούστο!» (Κεφάλαιο 1)

5. «- «Απ’ ότι βλέπω είστε συναισθηματικός άνθρωπος!» είπε ο σερ Φράνσις Κρόμαρτι. – «Καμιά φορά,» απάντησε απλά ο Φιλέας Φογκ. «Όταν προλαβαίνω…»» (Κεφάλαιο 12)

6. «Η καλοτυχία που μας εγκατέλειψε, μπορεί να επιστρέψει κάποια στιγμή.» (Κεφάλαιο 13)

7. «Όλα θα τακτοποιούνταν με μαθηματική ακρίβεια – αυτή ήταν η αγαπημένη του κουβέντα.» (Κεφάλαιο 16)

8. «Θα’ λεγε κανείς πως ο τυφώνας αποτελούσε μέρος του προγράμματός του.» (Κεφάλαιο 21)

9. «Λένε πως η δυστυχία γίνεται πιο υποφερτή, όταν τη σηκώνουν δυο άνθρωποι!» (Κεφάλαιο 36)

10. «Το απρόβλεπτο δεν υπάρχει.» (Κεφάλαιο 3)

11. «Τι είχε κερδίσει απ’ όλη αυτή την ταλαιπωρία; Τίποτα, θα πείτε… Εντάξει, τίποτα εκτός από μια γοητευτική σύντροφο που, όσο απίθανο κι αν φαίνεται, τον έκανε τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο της οικουμένης! Αλήθεια, δεν αξίζει να κάνει κάποιος γι’ αυτό το γύρο του κόσμου;» (Κεφάλαιο 37)

*Αρχική εικόνα από Pixabay

Αν σου άρεσε η ανάρτησή μου, άφησε ένα σχόλιο και πες μου τη γνώμη σου. Θα χαρώ να μάθω τις σκέψεις σου πάνω σε αυτό.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
🖊 20 μοναδικές καταστάσεις που μόνο ένας βιβλιόφιλος μπορεί να καταλάβει!
🖊 16 όροι βιβλίων που περιγράφουν κάθε βιβλιόφιλο!
🖊 18 αστείες καταστάσεις που βιώνουν οι βιβλιόφιλοι!
🖊 18 όροι βιβλίων που κάθε βιβλιόφιλος θα έπρεπε να γνωρίζει!


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

signature-curious-blog2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.