Απόψεις, Βιβλία

10 τρόποι να βρεις οικονομικά (ή και δωρεάν) βιβλία!

Λένε ότι το να διαβάζεις βιβλία και να αγοράζεις βιβλία είναι δύο πολύ (ΠΟΛΥ όμως) διαφορετικά χόμπι…. Κάτι θα ξέρουν!!! Αλλά πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να τα κάνεις και τα δύο εξίσου καλά;;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ανακαλύψεις νέα βιβλία για τη συλλογή σου. Τί γίνεται όμως, όταν οι τιμή του νέου βιβλίου που διάβασες καλές κριτικές είναι λίγο ‘υψηλή’ για το πορτοφόλι σου; Ή αν δεν έχεις χρόνο να ψάξεις, πόσο μάλλον να αγοράσεις νέα βιβλία;

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρεις βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές ή ακόμα και δωρεάν. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται μόλις δυο βήματα από το σπίτι σου…!

5 τρόποι να βρεις οικονομικά βιβλία

1| Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι Κυριακάτικες – μερικές φορές και του Σαββάτου – εφημερίδες κυκλοφορούν με προσφορά κάποιο βιβλίο. Έχω αγοράσει άπειρες φορές εφημερίδα μόνο για το βιβλίο…! Υπάρχουν sites που μία ή δύο μέρες πριν την κυκλοφορία των εφημερίδων, μπορείς να ενημερωθείς τι βιβλίο δίνει η κάθε εφημερίδα.

*Προσωπικά προτιμώ αυτό, αλλά αν το γκουγκλάρεις θα βρεις σε αρκετά.

Επίσης, διαφημίζονται και στην τηλεόραση, αλλά αν είσαι σαν και μένα που την ανοίγω σπάνια (έως καθόλου), υπάρχουν και τα αντίστοιχα YouTube κανάλια για να βρεις την αντίστοιχη διαφήμιση. Στις προσφορές των εφημερίδων θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές. Η τιμή της εφημερίδας μαζί με την προσφορά είναι γύρω στα 4 με 4,5€.

Τι χρειάζεται: Να ενημερώνεσαι μια-δυο μέρες νωρίτερα τι κυκλοφορεί κάθε εφημερίδα και να διαλέγεις αυτό που σου αρέσει.

2| Οι εκθέσεις και τα παζάρια βιβλίου

Παρόλο που ο Covid-19 έχει γίνει η αιτία να ακυρωθούν σχεδόν όλες οι εκθέσεις βιβλίου φέτος, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα βιβλιοπωλεία που οργανώνουν μικρές εκθέσεις βιβλίου, βγάζοντας πολλές ενδιαφέρουσες προσφορές. Όταν λέω αξιόλογα, δεν εννοώ απαραιτήτως τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Υπάρχουν και μικρότερα, αλλά με τεράστια γκάμα βιβλίων, παλιών και καινούριων, και σε πολύ χαμηλές τιμές. Ένα από αυτά είναι το βιβλιοπωλείο των αστέγων.

Τι χρειάζεται: Χρόνος και όρεξη να ψάχνεις τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν.

3| Το σούπερ μάρκετ

Φέτος το καλοκαίρι – τον Αύγουστο συγκεκριμένα – πέτυχα σε γνωστό σουπερ μάρκετ κάτι σαν μικρή έκθεση βιβλίου. Δεν ξέρω αν το κάνουν κι άλλα σούπερ μάρκετ ή αν το είχε ξανακάνει το συγκεκριμένο και απλά εγώ δεν την ‘πέτυχα’. Υπήρχε μια αρκετά καλή ποικιλία βιβλίων σε χαμηλές τιμές (5 με 10€). Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, αν πετύχετε κάτι τέτοιο. Προσωπικά, φέτος 3-4 βιβλία πήρα μόνο από το σούπερ μάρκετ.

Γενικά, στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν ράφια με καινούριες κυκλοφορίες. Συνήθως οι τιμές εκεί παίζουν στα 16-25€. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις πέντε και δέκα βιβλία. Μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα ράφια, οπότε και ένα τον μήνα να παίρνεις, αν δεν το βρεις αλλού σε καλύτερη τιμή, μαζεύονται σιγά σιγά.

Τι χρειάζεται: Να μην υποκύψεις στο δείλημμα πατατάκια, σοκολάτα ή βιβλία.

4| Το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς

Το αυτονόητο είναι να αγοράσεις από βιβλιοπωλείο. Αλλά δεν περισσεύουν πάντα τα 20 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) για ένα μόνο βιβλίο και ο πειρασμός είναι μεγάλος. Σε σημείο να προτιμάς να φας μακαρόνια πάλι, για να πάρεις μερικά βιβλία που έχεις διαβάσει καλές κριτικές. Αντί για τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, θα μπορούσες να προτιμήσεις το μικρό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου. Οι πιθανότητες να βρεις βιβλία σε καλύτερη τιμή αυξάνονται.

Τι χρειάζεται: Χρόνο κυρίως και ψάξιμο.

5| Τα μεγάλα βιβλιοπωλεία

Σίγουρα το μικρότερο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς διαθέτει πολλές ωραίες εκδόσεις βιβλίων, παλιές και καινούριες, και πολλές φορές σε πολύ καλές τιμές. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι απορρίπτουμε τα υπόλοιπα, μεγαλύτερα ή πιο γνωστά βιβλιοπωλεία.

Όποιος ψάχνει, βρίσκει λένε! Και τόσο στα μικρά, όσο και στα πιο γνωστά βιβλιοπωλεία θα μπορούσες να βρεις βιβλία σε πολύ οικονομικές τιμές. Σε κάποια βιβλιοπωλεία ενημερώνουν τον πελάτη στο ταμείο για κάποιο κουπόνι προσφοράς πχ. με 10€ αγοράζεις 3 βιβλία.

Τι χρειάζεται: Θα μπορούσες να ρωτήσεις αν ‘τρέχει’ κάποιος διαγωνισμός ή προσφορά ή κάποιο κουπόνι έκπτωσης.

5 τρόποι να βρεις δωρεάν βιβλία

1| Η δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σου

Η διαδικασία να γίνεις μέλος στην δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σου ήταν και συνεχίζει να είναι απλή. Πλέον οι περισσότερες δανειστικές βιβλιοθήκες διαθέτουν (αξιοπρεπή) online εξυπηρέτηση μέσω της ιστοσελίδας τους. Φρόντισε να ενημερωθείς για την διαδικασία και τους κανονισμούς που ισχύουν με τον Covid-19.

Τι χρειάζεται: Συνήθως ταυτότητα και την απαραίτητη αίτηση, είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία.

2| Οι διαγωνισμοί στα κοινωνικά δίκτυα

Στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως σε Facebook και Instagram θα βρεις άπειρους διαγωνισμούς με βιβλία. Το μόνο που κάνεις είναι να αφήνεις σχόλιο και να ακολουθήσεις το εκάστοτε προφιλ για να λάβεις μέρος. Διαγωνισμούς οργανώνουν book bloggers σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους, αλλά και οι ίδιοι οι εκδοτικοί οίκοι.

Τι χρειάζεται: Να παρακολουθείς διάφορους λογαριασμούς στο Instagram αλλά και ομάδες (groups) στο Facebook.

3| Οι ανταλλαγές με γνωστούς και φίλους

Ουσιαστικά σαν δανειστική βιβλιοθήκη, αλλά ακόμα πιο άμεση ίσως;! Αν έχεις γνωστούς ή φίλους που απολαμβάνουν το διάβασμα το ίδιο με σένα, μπορείτε να κανονίζετε πχ. κάθε 15 μέρες να ανταλλάζετε βιβλία. Ανταλλαγές μπορείς να βρεις και σε ομάδες (groups) στο Facebook.

Τι χρειάζεται: Αμοιβαία κατανόηση όταν ανταλλάζεις βιβλία με κάποιον. Όποιος κι αν είναι!! Αυτό σημαίνει να προσέχεις το βιβλίο, να μην τσαλακώνεις σελίδες και φυσικά να το επιστρέψεις στην ώρα του. Έτσι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή και την επόμενη φορά.

4| Η βιβλιοθήκη των συγγενών

Ειδικά αν βρίσκεσαι σε αναζήτηση παλιών εκδόσεων ή κλασικών βιβλίων, ίσως να βρίσκεσαι πιο κοντά από όσο φαντάζεσαι. Αν έχεις γονείς, θείους, ξαδέρφια κοκ με συλλογές βιβλίων, θα μπορούσες να ρίξεις μια ματιά και να δανειστείς βιβλία που σε ενδιαφέρουν.

Προσωπικά, έχω αδειάσει τη βιβλιοθήκη των γονιών μου…!😁 Σίγουρα θα βρεις πολλές παλιότερες εκδόσεις, αλλά και νέα βιβλία που μπορεί να μην γνώριζες ή να μην πρόλαβες να αγοράσεις.

Τι χρειάζεται: Όρεξη για ψάξιμο… και κουβάλημα. Και χώρο στη βιβλιοθήκη σου…!!!

5| Τα δωρεάν e-books

Ειδικά κατά την περίοδο του lockdown, πολλοί εκδοτικοί οίκοι διέθεσαν μεγάλο αριθμό ψηφιακών βιβλίων (e-books) στο αναγνωστικό κοινό. Κάποιοι τα κράτησαν ‘ανοιχτά’ μέχρι σήμερα και κάποιοι τα περιόρισαν κάπως. Πάντως δωρεάν e-books θα βρεις πολλά σε διάφορα sites, εκδοτικών οίκων και μη.

Τι χρειάζεται: Ψάξιμο και όρεξη για διάβασμα. Και ένα καλό tablet για να κατεβάζεις και να διαβάζεις.

Συμπέρασμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις θέλει χρόνο και ψάξιμο για να ανανεώσετε (κι άλλο;!) τη βιβλιοθήκη σας. Απλώς τώρα ελπίζω να βοήθησα, ώστε να ξέρετε που να ψάξετε! 😉

Αλήθεια, εσείς πώς βρίσκετε βιβλία; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας τρόποι;

*Αρχική εικόνα από Pixabay


Σχετικά άρθρα:

Διαβάζοντας «Κυνηγώντας τον Χρόνο» της Εύα Μάγκου – Lajiness
Τα 7 χαρακτηριστικά του «καλού βιβλίου»!
Βιβλία: Μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους τελικά;
10 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας e-books


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

signature-curious-blog2

13 σκέψεις σχετικά με το “10 τρόποι να βρεις οικονομικά (ή και δωρεάν) βιβλία!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.