Απόψεις, Βιβλία

Reading Slump: 13 τρόποι να ξεφύγεις από το αναγνωστικό τέλμα!

Συμβαίνει και στους καλύτερους… Reading Slump, γνωστό κι ως αναγνωστικό τέλμα. Τί μπορείς να κάνεις για να ξεφύγεις από αυτή την ενοχλητική και, για κάποιο λόγο, ενοχική κατάσταση που ζούμε όλοι οι βιβλιόφιλοι…;

Θα μπορούσε να λέγεται και burnout για βιβλιόφιλους! Ξέρετε για τι μιλάω έτσι; Reading Slump είναι εκείνη η κατάσταση που ενώ έχεις κάθε καλή διάθεση να διαβάσεις την ίδια στιγμή νιώθεις ότι δεν έχεις καθόλου όρεξη ούτε να το ξεφυλλίσεις.

Εκτός από την έλλειψη διάθεσης για διάβασμα, το Reading Slump δημιουργεί πολλές φορές και μια αίσθηση ενοχής σαν να προδίδουμε τα αγαπημένα μας βιβλία. Όσο κι αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να διαβάσουμε ούτε μία γραμμή παραπάνω…!



Τί κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Αν θέλεις να το παλέψεις με βιβλία σου έχω 7 τρόπους (οι πρώτοι 7) να δοκιμάσεις.

Αν πάλι βρίσκεσαι στην φάση «δεν θέλω να δω βιβλίο μπροστά μου» σου έχω 6 εναλλακτικούς τρόπους (8 έως 13) για να ξεφύγεις από το Reading Slump (αναγνωστικό τέλμα).

ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το 13ο πρέπει να το διαβάσεις έτσι κι αλλιώς…!

1. Βάλε έναν μικρό στόχο.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να αφήνουν πράγματα στη μέση ακόμα κι όταν βιώνουν reading slump. Σεβαστό! Μεταξύ μας, αν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους είσαι ήρωας/ηρωίδα.

Αν είσαι από αυτά τα άτομα μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις ένα μικρό στόχο. Πχ, να διαβάζεις 10 σελίδες την ημέρα ή να διαβάσεις για 10 λεπτά. Δοκίμασε και προσάρμοσε το ανάλογα τον χρόνο και τα κέφια…!

2. Ξαναδιάβασε ένα αγαπημένο βιβλίο.

Αν πάλι δεν έχεις διάθεση ούτε για λίγες σελίδες διάβασμα μπορείς πάντα να επιστρέψεις σε ένα αγαπημένο. Ξαναδιάβασε ένα παλιό αγαπημένο βιβλίο είτε αυτό είναι ένα κλασικό όπως οι «Μικρές Κυρίες» είτε ένα πιο σύγχρονο που σε ‘ταξίδεψε’.

Μερικές φορές διαβάζοντας το ίδιο βιβλίο μετά από καιρό αποκτά καινούριο νόημα και ανακαλύπτουμε μηνύματα που συντονίζονται καλύτερα με τις σημερινές εμπειρίες μας. Εν ολίγοις, διαβάζοντας το δεύτερη φορά πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να μάθουμε και ίσως να ταυτιστούμε…! Άσε που ξέρεις πως θα σου αρέσει μέχρι το τέλος.



3. Δοκίμασε ένα διαφορετικό είδος.

Αν σου αρέσει να διαβάζεις πχ. ιστορικά μυθιστορήματα θα μπορούσες να δοκιμάσεις να διαβάσεις ένα βιβλίο φαντασίας ή ένα ρομαντικό ή ακόμα κι ένα χιουμοριστικό.

Ξέρω, δεν είναι εύκολη απόφαση μιας και οι άνθρωποι γενικά είμαστε πλάσματα της συνήθειας (*σηκώνω χέρι ✋). Αν δεν δοκιμάζουμε όμως και νέα πράγματα στη ζωή (ναι αφορά και το διάβασμα αυτό) τί νόημα έχει η ζωή;

4. Δοκίμασε ένα μικρότερο βιβλίο.

Αν τα πολυσέλιδα βιβλία είναι αυτά που σου έχουν δημιουργήσει το reading slump, μια καλή λύση είναι τα ολιγοσέλιδα βιβλία. Εξαρτάται πάντα τι θεωρεί ο καθένας ολιγοσέλιδο βιβλίο… Προσωπικά θα έλεγα μέχρι 300 σελίδες το πολύ.

Εναλλακτικά θα μπορούσες να στραφείς σε διηγήματα που είναι μικρές ιστορίες ώστε να μην σε κουράζουν τόσο. Ό,τι σε ευχαριστεί, δοκίμασε το!

5. Επισκέψου τη δανειστική βιβλιοθήκη.

Ίσως αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι να διαβάσεις ένα άλλο βιβλίο για να ξεφύγεις από το reading slump. Ίσως αυτό που χρειάζεσαι είναι απλώς μία δόση booksniffing… Και ποιο είναι το ιδανικότερο μέρος για να απολαύσεις μυρωδιά από – παλιά ή καινούρια – βιβλία;

reading-slump-13-tropoi-xefygeis

Μα φυσικά ένα βιβλιοπωλείο ή η δανειστική βιβλιοθήκη της γειτονιάς σου. Είτε θα βρεις το ιδανικό βιβλίο για να ξεφύγεις από το reading slump σου, είτε θα πάρεις μια καλή… μυρωδιά από βιβλίο γυρνώντας σπίτι.

6. Διάβασε κάτι πιο χαλαρό.

Δεν χρειάζεται να είναι βιβλίο απαραίτητα. Θα μπορούσες να επιλέξεις ένα ας πούμε ‘ελαφρύ’ βιβλίο όπως ένα ρομαντικό μυθιστόρημα, μια συλλογή ποιημάτων κοκ. Θα μπορούσες όμως, να διαβάσεις και ένα περιοδικό όπως αυτά του περιπτέρου…

reading-slump-13-tropoi-xefygeis

Ξέρω τι σκέφτεσαι για αυτό το τελευταίο, αλλά καμιά φορά το «εύπεπτο» βοηθάει να μην σκεφτόμαστε και να χαλαρώνουμε. Εναλλακτικά θα μπορούσες να διαβάσεις από αυτά που κυκλοφορούν με εφημερίδες πχ. ταξιδιωτικά περιοδικά. Προσωπικά τα τελευταία είναι τα αγαπημένα μου.

7. Άκουσε ένα audiobook.

Τις περισσότερες φορές πέφτουμε σε reading slump λόγω έλλειψης χρόνου. Όταν οι υποχρεώσεις αυξάνονται, η διάθεση (και) για διάβασμα πέφτει. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσες να ακούσεις ένα audiobook (ακουστικό βιβλίο).

Το καλό με τα audiobooks είναι ότι μπορείς να τα ακούς ενώ κάνεις άλλες δουλειές ταυτόχρονα κερδίζοντας χρόνο και χαλαρώνοντας. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο σύντομο αλλά σε audio, ένα podcast θα ήταν επίσης μια καλή λύση.

8. Οργάνωσε την βιβλιοθήκη σου.

Οι βιβλιόφιλοι αντλούμε μία ξεχωριστή ευχαρίστηση όταν ασχολούμαστε με τα βιβλία μας. Αν λοιπόν, το reading slump δεν σου έχει αφήσει καμία διάθεση για διάβασμα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ασχοληθείς με τα βιβλία χωρίς να χρειάζεται να διαβάσεις.

Θα μπορούσες να οργανώσεις την βιβλιοθήκη σου με πολλούς τρόπους. Αν το έχεις κάνει ήδη, θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Όπως ξεχωρίζοντας τα αδιάβαστα από τα διαβασμένα, ή οργανώνοντας τα ανά εκδοτικό οίκο, ή χρώμα, ή συγγραφέα, ή είδος.



9. Αντάλλαξε απόψεις για ένα βιβλίο που σου άρεσε.

Όλοι έχουμε κάποιο ή κάποια αγαπημένα βιβλία που απολαύσαμε και τα θυμόμαστε με νοσταλγία (it’s a boolover thing!). Αν βρίσκεσαι σε reading slump θα μπορούσες να διαβάσεις κριτικές στο Goodreads, ή σε παρόμοιο site, ή στο Instagram (bookstagraming) και να ανταλλάξεις απόψεις με άλλους βιβλιόφιλους.

Και πού ξέρεις; Μπορεί να ανακαλύψεις πως έχετε κοινές απόψεις ή να μάθεις κάτι καινούριο για ένα αγαπημένο σου βιβλίο.

10. Άλλαξε τοποθεσία.

Μερικές φορές χρειάζεται μια αλλαγή περιβάλλοντος για να αλλάξουμε παραστάσεις. Μπορεί να είναι μικρή αλλαγή, θα μπορούσες αντί να διαβάζεις στο κρεβάτι να μεταφερθείς στον καναπέ ή αντίστροφα. Μπορεί να είναι μια μεγαλύτερη αλλαγή, όπως να πάρεις το βιβλίο σου και να επισκεφτείς ένα (βιβλιο-)καφέ και να διαβάσεις απολαμβάνοντας το αγαπημένο σου ρόφημα.

Στην ίδια λογική, θα μπορούσες να υιοθετήσεις τη συνήθεια να διαβάζεις παντού ή έστω εκεί που νιώθεις άνετα. Όπως στα ΜΜΜ ή στο διάλειμμα της δουλειάς ή ακόμα και όταν ταξιδεύεις για κάπου.

11. Απόλαυσε ένα ξεχασμένο χόμπι.

Αν θέλεις να μείνεις μακριά από το διάβασμα για λίγο, θα μπορούσες να ασχοληθείς με ένα ξεχασμένο χόμπι. Πήγαινε μια βόλτα στη φύση, άκουσε την αγαπημένη σου μουσική δυνατά, φτιάξε ένα παζλ, οργάνωσε την κουζίνα σου.

Επίσης θα μπορούσες να κάνεις τις δουλειές που έχουν μείνει πίσω επειδή μέχρι τώρα ξεχνιόσουν με το διάβασμα (guilty! 😬).

12. Επίτρεψε στον εαυτό σου να ‘χωνέψει’ το βιβλίο που σου προκάλεσε το RS.

Προσωπικά βιώνω reading slump όταν έχω τελειώσει ένα βιβλίο που με συγκλόνισε, με ταξίδεψε, με «σακάτεψε» (που έλεγε κι ο Ξαρχάκος στην ταινία ‘Γοργόνες και Μάγκες’).

Πολλές φορές έχω κάνει το λάθος να αρχίσω την επόμενη κιόλας μέρα νέο βιβλίο, το οποίο ακόμα κι αν είναι το ίδιο καλό δεν μπορώ να το απολαύσω γιατί ακόμα «ζω» στο προηγούμενο. Με την ευκαιρία, αυτή η κατάσταση είναι γνωστή με τον όρο Book Hangover. Σας έχει συμβεί; Είμαι σίγουρη ότι σας έχει συμβεί!

reading-slump-13-tropoi-xefygeis

Τις λίγες φορές που με έχω προλάβει πριν πιάσω καινούριο βιβλίο, φροντίζω να μου δίνω χρόνο να «χωνέψει» (ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα μας) το προηγούμενο βιβλίο πριν αρχίσω κάτι άλλο. Η συμβουλή μου εδώ είναι αυτή, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να «χωνέψει» το τελευταίο βιβλίο που διάβασες και κατά πάσα πιθανότητα σου προκάλεσε το Reading Slump.

13. Απενοχοποιήσου από το DNF.

Το άφησα τελευταίο, αλλά ίσως να είναι το πιο σημαντικό. DNF=Did Not Finish που σημαίνει ότι ένα από τα πράγματα που πρέπει να απενοχοποιήσουμε οι βιβλιόφιλοι σε αυτή τη ζωή είναι να μην νιώθουμε τύψεις επειδή αφήνουμε ένα βιβλίο στην άκρη. Για όποιον λόγο κι αν συμβεί αυτό.

Το reading slump είναι μια κατάσταση που συμβαίνει και στους καλύτερους και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να αφήσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια στην άκρη ΓΙΑ ΟΣΟ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

Βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο;

Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

*Αρχική εικόνα από pexels.com


📌 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

help-me-grow

Facebook | Instagram | Youtube | Goodreads

signature-curious-blog2

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.