Η Ειρήνη από το bwithrenata.gr μάς γράφει για τις αλήθειες του blogging που κανείς δεν μας λέει πριν ξεκινήσουμε…!
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι άσχετα με τι διαβάζεις στο ίντερνετ, κανένα ιστολόγιο, aka blog, δεν δημιουργείται μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλλον για να είμαι πιο συγκεκριμένη, κανένα πραγματικό και ουσιαστικό blog δεν γίνεται μέσα σε μια στιγμή. Χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς προτού κοινοποιήσεις στους δικούς σου και στα social media το πρώτο σου άρθρο. Μετά από χρόνια στον χώρο, συγκεκριμένα από το 2017, έχω κάνει λάθη, έχω γράψει άρθρα που δεν μου έφεραν ούτε ένα νέο αναγνώστη, έχω γράψει πράγματα που δεν ανέβηκαν ποτέ, έχω ξοδέψει χρήματα σε blogger templates που δεν ήταν καθόλου λειτουργικά και άλλα πολλά. Νομίζω πως πλέον μπορώ να μοιραστώ μαζί σου 5 δύσκολες αλήθειες που δεν λέει εύκολα κανένας blogger. Κυρίως για να μην αποθαρρύνει τους νέους στον χώρο.
📌 ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ:
Διαβάζοντας «Ο λύκος μένει σπίτι» της Έλενας Μπολονάση
Πόσες ιστορίες έχουμε διαβάσει ή ακούσει κατά καιρούς για την κατάσταση που επικρατεί στα ορφανοτροφεία. Τί γίνεται όταν αυτά τα παιδιά βγαίνουν στον κόσμο; Καταφέρνουν…
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΔΩ…1. Γνώσεις τεχνολογίας
Ναι καλά διάβασες. Μπορεί η δημιουργία και το στήσιμο ενός blog να είναι αρκετά εύκολη, ακόμη και για ένα self-hosting blog. Όμως τίποτα δεν σταματάει πατώντας λίγα κουμπάκια στην οθόνη σου. Πρέπει να είσαι σίγουρος για την ασφάλεια του blog σου και του αναγνωστικού κοινού. Πρέπει η εμφάνιση του blog σου να είναι προσεγμένη. Είναι σημαντικό να γίνονται συχνά back up του περιεχομένου στη περίπτωση που προκύψει κάποια αναποδιά. Να είσαι σίγουρος πως όλα τα plugins που χρησιμοποιείς είναι ενημερωμένα κλπ. κλπ. κλπ.
Σίγουρα πλατφόρμες όπως τα blogger.com και wordpress.com κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή σου με αυτόματες ενημερώσεις. Αλλά ακόμη και εκεί υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τσεκάρεις συχνά πυκνά. Εν ολίγοις, αν είσαι εντελώς άσχετος με την τεχνολογία θα τα βρεις πολύ σκούρα. Είτε θα σπαταλήσεις χρόνο κάνοντας λάθη, που και αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα και είναι φυσιολογικό, όπως και μαθαίνοντας. Εννοείται όμως πως αν μιλάμε για μια ιστοσελίδα επαγγελματική μπορείς να προσλάβεις έναν προγραμματιστή για αυτές τις δουλειές.
2. Οργάνωση και στρατηγική
Ναι σίγουρα ένα καθαρά ερασιτεχνικό ιστολόγιο δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο. Αν όμως θες να είσαι ένας πετυχημένος blogger πρέπει να έχεις ένα πλάνο. Στην αρχή το πλάνο σου μπορεί να είναι πώς θα χτίσεις μια μεγάλη newsletter λίστα. Όμως πριν από αυτό θα πρέπει να έχεις δημιουργήσει ένα freebie, δηλαδή ένα δωρεάν «προϊόν» που θα προσφέρεις στο αναγνωστικό κοινό σου. Γιατί; Διότι αυτό θα ελκύσει άτομα να κάνουν εγγραφή στο newsletter σου. Αν δεν χτίσεις μια email λίστα, λίγο πολύ θα λέγαμε την πάτησες. Δεν έχει σημασία πόσοι σε ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το newsletter είναι πολύ πιο σημαντικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα social δεν είναι σημαντικά. Αντίθετα είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να προωθήσεις την δουλειά σου. Ξέρεις άλλωστε πως χωρίς μια καλή προώθηση δεν θα ξεχωρίσεις καθόλου σε μια τεράστια blogόσφαιρα. Τα social media όμως επίσης χρειάζονται πλάνο και οργάνωση. Τι αξίζει να προωθήσεις; Πρέπει μόνο να προωθείς ή να δημιουργείς και μοναδικό περιεχόμενο για να τραβήξεις επιπλέον κοινό; Ναι, το ξέρω δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα αλλά σίγουρα είναι απαραίτητο. Είτε χρησιμοποιείς μια πλατφόρμα, για παράδειγμα Instagram, είτε 10 διαφορετικές θα πρέπει να έχεις ένα ξεχωριστό πλάνο marketing για όλα.
3. Πρέπει να γράφεις, ΠΟΛΥ!
Αυτό είναι στην ουσία το blogging άλλωστε, σωστά; Με μια πρώτη ματιά μπορεί να πεις εντάξει, για να αποφασίσει κάποιος να φτιάξει ένα ιστολόγιο προφανώς του αρέσει το γράψιμο. Όμως το να γράφεις για ένα κοινό είναι πιο δύσκολο απ’ όσο νομίζεις. Επίσης παίρνει την περισσότερη ώρα απ’ όλα τα υπόλοιπα. Ο μισός χρόνος μάλιστα του γραψίματος φεύγει στο να βρεις τις ιδέες για τα επόμενα άρθρα, όπως και μια έξυπνη περιγραφή για τη προώθηση του.
4. Το blogging χρειάζεται να είσαι και…γραφίστας
Όλα αυτά τα εικονίδια και οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βλέπεις να κοινοποιούμε συνέχεια; Ναι είναι κομμάτι γραφιστικής. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι βασικά μαζί με το γράψιμο. Σκέψου το λίγο. Εσένα τι σε ελκύει περισσότερο, ένα κείμενο; Μια εικόνα; Ένα βίντεο; Ή ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων; Μάλλον το τελευταίο. Για καλή μας τύχη με όλη αυτή την τεχνολογική εξέλιξη δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας γραφίστας και να τα κάνεις όλα απ’ το 0 , για παράδειγμα με το Photoshop. Καθώς πλέον το αγαπημένο app για την δημιουργία όλων των υπέροχων και μοναδικών γραφικών μιας blogger είναι το Canva, για το οποίο έχει γράψει πολλές φορές και η Δώρα διάφορες συμβουλές.

5. Είναι σαν να έχεις μια εταιρεία
Πολύ γενικό αυτό που είπα θα σκέφτηκες και έχεις δίκιο. Άσε με να σου εξηγήσω. Ένα καλοσχεδιασμένο blog που θα αποφέρει κέρδη πρέπει να του συμπεριφέρεσαι σαν να είναι ένα εργοστάσιο, εσύ ο CEO και όλα τα κομμάτια του στυλ… έρευνα, άρθρα, φωτογραφίες, ιδέες, γραφικά κλπ. είναι οι υπάλληλοι σου. Θέλει πολύ δουλειά, χρόνο και κόπο για να πετύχεις και να ξεχωρίσεις. Πολύ επιγραμματικά θα αναφέρω κάποια πράγματα που κρύβονται πίσω από ένα blog:
• Προώθηση : Το ανέφερα και παραπάνω σε κάποιο σημείο. Όμως το να προωθείς τα σωστά πράγματα στο σωστό κοινό χρειάζεται σχέδιο και πολλές πρώτες αποτυχίες.
• Έρευνα : Ναι, πολύ έρευνα. Αν θες να γράψεις κάτι το οποίο θα έχει απήχηση στο κοινό, πόσο μάλλον να τραβήξει και νέο κόσμο, θα περάσεις αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη για να βρεις τι όντως πρέπει να είναι το επόμενο άρθρο σου.
• Branding (δεν ξέρω πως να το μεταφράσω 😅) : Είναι αυτό που ανέφερα, το ιστολόγιο σου είναι σαν μια επιχείρηση που έχει τη δική της ταυτότητα. Ο πρώτος τρόπος που το καταφέρνεις αυτό είναι επιλέγοντας ένα niche, μια θεματολογία που λέμε, που στην ουσία είναι το προϊόν που παράγεις. Ο δεύτερος είναι το πώς παραδίδεις το περιεχόμενο σου, πως γράφεις τα κείμενά σου εν ολίγοις, πως ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα εκεί έξω στο χαώδες διαδίκτυο. Ο τρίτος και ο πιο προφανής είναι ο οπτικός τομέας, όλα εκείνα τα γραφικά που αντιπροσωπεύουν εσένα και το περιεχόμενο σου.
Αν αυτό το άρθρο το βρήκες χρήσιμο και θες να μάθεις περισσότερα γύρω από το blogging, μπες στο blog μου bwithrenata.gr.
Σε περιμένω,
Ειρήνη Γκιτσάλη 💜
Βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο;
Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!
*Αρχική εικόνα από Ylanite Koppens από το Pixabay
📌 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Facebook | Instagram | Youtube | Goodreads
