Αν σε βγάλει ποτέ ο δρόμος σου προς την Χίο, σου έχω 11 πράγματα ή αλλιώς 11 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις…!
Δεν ονομάζεται τυχαία Μυροβόλος Νήσος.
Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη η καταγωγή μου είναι από τη Χίο. Δεν το λέω επειδή είναι το νησί καταγωγής μου. Έχω ταξιδέψει σε αρκετά νησιά μας και τα έχω λατρέψει (Κρήτη, Κύθηρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Αίγινα, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, Κύθνο). Σου εγγυώμαι όμως ότι όποια εποχή κι αν επισκεφτείς την Χίο, δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς.

Η Μυροβόλος Νήσος. Το νησί της Μαστίχας και του ροδόσταμου. Το νησί με τις διάχυτες μυρωδιές του γιασεμιού, των εσπεριδοειδών και της μαστίχας φυσικά. Οι μυρωδιές της απλά δεν υπάρχουν αλλού. Δεν λέγεται τυχαία Μυροβόλος νήσος άλλωστε. Το γιασεμί της (υπάρχει ποικιλία χιώτικο γιασεμί), οι σπάρτοι στην βόρεια Χίο, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια της και φυσικά η μαστίχα της μοσχοβολάνε όπως πουθενά αλλού.
📌 ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ:
Τα posts της εβδομάδας στο Instagram (29/5-2/6/23)
Τί ανέβηκε στο Instagram την εβδομάδα που πέρασε;
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΔΩ…
Η Χίος είναι το κάτι άλλο. Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη να δεις, είτε επιλέξεις να μείνεις μέσα στην πόλη είτε είσαι αποφασισμένος να την γυρίσεις.
Αν αποφασίσεις ποτέ να επισκεφτείς την Χίο, ακόμα κι αν έχεις περιορισμένο χρόνο, φρόντισε να τσεκάρεις όσα περισσότερα μπορείς από τα παρακάτω στη λίστα σου.
🔰 Πόσο χρονικό διάστημα να μείνω;
Ανάλογα με την εποχή που την επισκέπτεσαι. Η Χίος έχει γύρω στις 51.200 μόνιμους κατοίκους που σημαίνει ότι έχει πάντα κόσμο ειδικά το καλοκαίρι και το Πάσχα (λόγω ρουκετοπόλεμου).

Δεν είναι μικρό νησί. Όσοι δεν την γνωρίζουν ή την επισκέπτονται για πρώτη φορά νομίζουν ότι είναι σαν τα Κυκλαδονήσια που τα γυρνάς σε μια και δυο μέρες. Η Χίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί που σημαίνει ότι θέλει αυτοκίνητο ή μηχανάκι (ποδήλατο δεν θα πρότεινα, δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι) για να την γυρίσεις.
Χρειάζεσαι αρκετές μέρες μόνο για να πεις ότι είδες κάποια βασικά μέρη. Η Χίος διαθέτει πάνω από 60 χωριά και γύρω στις 90 παραλίες.
🔰 Πως να πάω;
Η Χίος είναι προσβάσιμη με πλοίο (8 ώρες) από Πειραιά και με αεροπλάνο από Αθήνα (50 λεπτά) και από Θεσσαλονίκη (1 ώρα).
Πλέον υπάρχουν δύο λιμάνια στην Χίο:
- της Χώρας (την πόλη της Χίου) και
- των Μεστών (αριστερά, χάρτης κάτω).
🔰 Χώρα ή Μεστά;
Αναλόγως που είναι η διαμονή σου και αν διαθέτεις μέσο (ενοικιαζόμενο ή μη).
✴ Με πλοίο για τα Μεστά (από Λαύριο) είναι 4 ώρες – η μισή διαδρομή – αλλά υπολόγισε και την διαδρομή με το λεωφορείο (ή το δικό σου μέσο) μέχρι να φτάσεις στην πόλη που είναι μια ώρα περίπου.
Αν όμως έχεις κλείσει δωμάτιο στα Μεστά ή σε κοντινό χωριό, συμφέρει. Τα Μεστά είναι εξίσου καλό σημείο αναφοράς με την Χώρα για να επισκεφτείς κάποια αξιοσημείωτα μέρη, όπως το Μουσείο της Μαστίχας, τα νοτιόχωρα γενικά αλλά και κάποιες εντυπωσιακές παραλίες (αν πας καλοκαίρι).

✴ Με πλοίο προς την Χώρα της Χίου είναι 8 ώρες με πλοίο και 1 ώρα περίπου με αεροπλάνο (από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη). Το αεροδρόμιο βρίσκεται 10 λεπτά από την πόλη με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.
🔰 Η Χίος προσφέρει πολλά πράγματα να κάνεις.
Είναι ένα νησί που όποια εποχή κι αν το επισκεφτείς, έχει να σου προσφέρει πολλές ξεχωριστές εμπειρίες.
Από καλό φαγητό, όμορφες βόλτες σε γραφικά χωριά, μαγευτικές παραλίες, ιστορικές μονές μέχρι παραδοσιακά έθιμα που δε θα δεις πουθενά στον κόσμο (ρουκετοπόλεμος… what else?).
Αν, λοιπόν, σε βγάλει ποτέ ο δρόμος σου προς την Χίο, σου έχω 11 πράγματα ή αλλιώς 11 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις!
1. Το παραδοσιακό φαγητό
Εκτός από την διάσημη μαστίχα της, η Χίος είναι γνωστή και για το καλό φαγητό της, τα παραδοσιακά προϊόντα της αλλά και τα γλυκά της.
Τα λαχταριστά μασουράκια, τα αμυγδαλωτά, το λικέρ μαστίχας, τα γλυκά του κουταλιού, η σουμάδα, τα τσίκουδα, τα χερίσια μακαρόνια, το μαστέλο (μαλακό τυρί), η κοπανιστή (αλμυρό πικάντικο τυρί) αλλά και η σούμα (χιώτικο τσίπουρο) είναι μόνο μερικά από τα αυτά που πρέπει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μια φορά. Κι αν μπορείς να πάρεις και μαζί σου!
💎 Σε γάμους και βαφτίσεις συνηθίζουμε να κερνάμε σουμάδα, που είναι παραδοσιακός χυμός αμυγδάλου. Η ευχή που λέμε είναι: «Στη σουμάδα σου!», δηλαδή «Και στα δικά σου» ή «Στις χαρές σου».
💎 Η Χίος είναι διάσημη για τα αμυγδαλωτά της, που διαφέρουν από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος, τραγανά απ’ έξω και μαλακά μέσα και δεν είναι καλυμμένα με ζάχαρη άχνη. Σερβίρεται επίσης σε γάμους και βαφτίσεις.

💎 Μασουράκια: Το παραδοσιακό γλυκό σε σχήμα φλογέρας με μαστίχα και αμύγδαλο. Φτιάχνεται με επικάλυψη αλεσμένου αμυγδάλου ή σοκολάτας ή άχνης ζάχαρης. Είναι από αυτά τα γλυκά (προσωπικά τα λατρεύω) που δεν υπάρχει περίπτωση να φας μόνο ένα!

💎 Χερίσια μακαρόνια: Λέγονται έτσι επειδή φτιάχνονται με τα χέρια, τυλίγοντας τα γύρω από ένα κλαδάκι σπάρτου. Η διαδικασία απαιτεί υπομονή και μεράκι και στην γεύση είναι ασυναγώνιστα.
2. Οι παραδεισένιες παραλίες
Εδώ η λίστα είναι τεράστια! Η Χίος έχει πάνω από 90 παραλίες, οι περισσότερες ανέγγιχτες και όλες πεντακάθαρες.
Καταγάλανα νερά, αμμουδερές ακτές ή με βότσαλο ή και τα δύο σε περιμένουν να τις επισκεφτείς.
Μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Χίου:
✴ Ανατολική & ΒΑ Χίος ✴

⛱ Παραλία Γλάροι: Βρίσκεται ΒΑ περίπου 20 λεπτά με αυτοκίνητο από την Χώρα. Είναι μία μικρή οργανωμένη παραλία με ψιλό βότσαλο και λευκή άμμο που φημίζεται για τα καταγάλανα… και κρύα νερά της.
😉 Extra Tip: Για να προλάβετε ξαπλώστρα ή ομπρέλα φροντίστε να πάτε νωρίς το πρωί.

⛱ Παραλία Μυρσινίδι ή Μερσινίδι: Βρίσκεται ΒΑ λίγο πριν την παραλία των Γλάρων (εικόνα πάνω), 15 λεπτά από την Χώρα. Είναι μία πεντακάθαρη παραλία με γαλάζια νερά και μικρό βότσαλο. Δίπλα στην παραλία βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Μυρσινιδιώτισσας.

⛱ Παραλία Καρφά: Από τις πιο τουριστικές παραλίες του νησιού η παραλία του Καρφά βρίσκεται μόλις 7 χλμ νότια της πόλης της Χίου. Πρόκειται για μια μεγάλη σε μήκος παραλία με καφέ άμμο και ρηχά, ζεστά νερά κάνοντας την ιδανική και για παιδιά.
✴ Δυτική & ΝΔ Χίος ✴

⛱ Παραλία Ελίντα: Βρίσκεται στην Δυτική Χίο, 25 χλμ από την Χώρα (40-45 λεπτά). Αν ψάχνεις κάτι ανέγγιχτο και ήσυχο, χωρίς ξαπλώστρες κλπ, η Ελίντα είναι από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Είναι μεγάλη, απάνεμη με βαθιά γαλάζια νερά και βότσαλο. Υπάρχουν δέντρα για σκιά και χώρος για παρκάρισμα. Δεν υπάρχει καντίνα εκεί οπότε φρόντισε να εφοδιαστείς με τα απαραίτητα.

⛱ Παραλία Βρουλίδια: Από τις πιο μαγευτικές παραλίες του νησιού, τα Βρουλίδια βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο της Χίου σε απόσταση 33 χλμ από την πόλη και 10,5 χλμ από το Πυργί. Υπάρχει καντίνα, αλλά όχι ξαπλώστρες και η σκιά είναι ελάχιστη, οπότε φροντίστε να έχετε τουλάχιστον ομπρέλα μαζί σας.
😉 Extra Tip: Τα Βρουλίδια είναι μικρή παραλία φροντίστε να πάτε νωρίς το πρωί.



⛱ Παραλία Κώμης: Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό 23 χλμ ΝΔ της Χώρας. Η Κώμη είναι μία μεγάλη οργανωμένη παραλία με άμμο και μικρό βότσαλο, ζεστά και ρηχά νερά.
✴ Βόρεια & ΒΔ Χίος ✴

⛱ Παραλία Αγίας Μαρκέλλας: Βρίσκεται στην ΒΔ Χίο 45 χλμ (μία ώρα περίπου με αυτοκίνητο) από την Χώρα. Πρόκειται για μία μεγάλη παραλία με καθαρά νερά και άμμο ακριβώς μπροστά από το ομώνυμο μοναστήρι. Προχωρώντας στα δεξιά της παραλίας θα δείτε το μονοπάτι που οδηγεί στο αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας.
😉 Προτεινόμενη διαδρομή: Επειδή από την Χώρα είναι μεγάλη διαδρομή μόνο για μπάνιο, μία καλή πρόταση είναι να το κάνετε σαν ημερήσια συνδυάζοντας το σαν συνέχεια από χωριά της κεντρικής Χίου, όπως Νέα Μονή, Ανάβατο ή Αυγώνυμα.



⛱ Παραλία Ναγού: Η παραλία Ναγός βρίσκεται στη βορειοανατολική Χίο σε απόσταση 28,6 χλμ από την πόλη και 5 χλμ από τα Καρδάμυλα. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου με καθαρά κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση στην γύρω περιοχή που οφείλεται στα άφθονα κρυστάλλινα νερά των πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα.
3. Η μυρωδάτη μαστίχα
Μια κατηγορία μόνη της! Δοκιμάστε την με όλους τους τρόπους, αν μπορείτε.


Θα τη βρείτε σαν φαγώσιμη στη φυσική μορφή της (όπως πέφτει από το σχίνο), σε μαστιχόπιτες, στο γνωστό υποβρύχιο αλλά και σε πολλά γλυκά που χρησιμοποιείται (και) σαν αρωματικό.
Ακόμα και στον ελληνικό καφέ θα την βρείτε σε κάποιες καφετέριες. Υπάρχει σε καλλυντικά όλων των ειδών, σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες και όποιο άλλο καλλυντικό μπορείτε να σκεφτείτε.

💎 Σχίνος λέγεται το μαστιχόδεντρο. Η φυσική Μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχει ευεργετική δράση σε πολλές παθήσεις του στομάχου (πχ. καούρες), ακόμα και αντικαρκινική δράση.
4. Τα γραφικά χωριά
Κι εδώ οι επιλογές πολλές. Υπάρχουν πάνω από 60 χωριά στην Χίο για όλα τα γούστα. Μεσαιωνικά, ζωγραφιστά, χτισμένα στην άκρη του γκρεμού ή με γραφικά στενά που θυμίζουν Κυκλαδονήσια.
Τα Μαστιχοχώρια μόνο αξίζουν μια ξεχωριστή μέρα. Ακόμα κι αν δεν έχεις τον χρόνο να τα επισκεφτείς όλα, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείς κάποια από αυτά. Εντάξει δεν είναι και λίγα, είκοσι τέσσερα (24) στον αριθμό, τα Μαστιχοχώρια – όπως μαρτυρά το όνομα – λέγονται τα χωριά που βγαίνει το περίφημο «δάκρυ» του νησιού, η μαστίχα.
Το «ζωγραφιστό» Πυργί, τα μεσαιωνικά Μεστά, η «κυκλαδίτικη» Καλαμωτή, η αμφιθεατρικά χτισμένη Βολισσός, η κοσμοπολίτικη Λαγκάδα, τα γραφικά Αυγώνυμα, ο επιβλητικός Ανάβατος θα σε αφήσουν άναυδ@ με την μοναδική ατμόσφαιρα τους.
✴ Η «κυκλαδίτικη» Καλαμωτή



✴ Η επίσης «Κυκλαδίτικη» Ελάτα




✴ Η αμφιθεατρικά χτισμένη Βολισσός





✴ Τα μεσαιωνικά Μεστά






✴ Το «ζωγραφιστό» Πυργί
Το μεγαλύτερο χωριό των Μαστιχοχωρίων, αλλά ένα από τα κεφαλοχώρια του νησιού, είναι το Πυργί με τα διάσημα «ξυστά» του.







✴ Ο επιβλητικός Ανάβατος





5. Τα εντυπωσιακά σπήλαια
Η Χίος θεωρείται «γεωλογικός παράδεισος» με μερικά από τα αρχαιότερα και πιο εντυπωσιακά σπήλαια στην Ελλάδα. Τα πιο σημαντικά είναι το σπήλαιο των Ολύμπων και το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος.

📌 Σπήλαιο των Ολύμπων: Βρίσκεται 35 χλμ από την πόλη, στο νότιο τμήμα του νησιού και 5 χλμ από το μεσαιωνικό οικισμό των Ολύμπων. Είναι ένα μικρό σπήλαιο, με εξαιρετικά εντυπωσιακό εσωτερικό.
✴ Επισκέψιμο: από αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
📌 Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος: Βρίσκεται 65 χλμ από την πόλη της Χίου, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Αν σκοπεύετε να το επισκεφτείτε οπλιστείτε με υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο.
Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα στην χώρα μας, ενώ το ομώνυμο χωριό είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της Χίου. Οφείλει το όνομά του στο λευκό σταλακτικό υγρό, σαν γάλα, που στάζει από έναν βράχο στο βάθος του σπηλαίου.
Το σπήλαιο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών σπηλαίων. Εκτός από το εντυπωσιακό σπήλαιο, χτισμένος κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, στην είσοδο του μεσαίου τμήματος, υπάρχει ο μικρός βυζαντινός ναός της Παναγίας Αγιογαλούσαινας με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του.
Η διαδρομή για να φτάσεις στο σπήλαιο είναι κάπως κουραστική, αλλά η φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά και του σπηλαίου θα αξίζει τον κόπο.
✴ Επισκέψιμο: από αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
6. Ο φαντασμαγορικός Ρουκετοπόλεμος
Αν η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε «Χίος» είναι η μαστίχα, η δεύτερη είναι σίγουρα «ρουκετοπόλεμος». Αν δεν κάνεις Πάσχα στη Χίο, δεν την έχεις δει όπως της αξίζει.
Το εντυπωσιακό έθιμο στον Βροντάδο μετράει αιώνες ολόκληρους, ενώ η προετοιμασία από τους «ρουκετατζήδες» παίρνει σχεδόν όλη την χρονιά.
✴ Παρόλο που δύο χρονιές ο ρουκετοπόλεμος δεν έγινε (το 2016 λόγω δικαστικής διαμάχης των κατοίκων και το 2020 λόγω της πανδημίας), συνεχίζει να αποτελεί το Πασχαλινό must του νησιού.
7. Οι ιστορικές Εκκλησίες
Η Χίος έχει πάνω από 30 μοναστήρια και εκατοντάδες εκκλησίες με την ιστορία της καθεμιάς να είναι μοναδική. Κάποια από τα μοναστήρια ξεχωρίζουν λόγω της ιστορικής τους σημασίας, όπως η Νέα Μονή που θεωρείται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1990.



Η Νέα Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και βρίσκεται 11 χλμ από την πόλη της Χίου. Είναι διάσημη λόγω των ξεχωριστών ψηφιδωτών της αλλά και της αρχιτεκτονικής της, η οποία θεωρείται ένα από τα αρτιότερα δείγματα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.



Ο μεγαλοπρεπής ναός του Ταξιάρχη στα Μεστά, η Παναγία Ερυθιανή στον Βροντάδο με το βοτσαλωτό προαύλιο, η Παναγία Αγιογαλούσαινα, που αναφέρθηκε και πιο πάνω, αλλά και η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας στην Βολισσό με το ματωμένο αγίασμα λίγα μέτρα έξω από την εκκλησία, είναι μόνο μερικές από τις πανέμορφες εκκλησίες που πρέπει να επισκεφτείς.


Η Αγία Μαρκέλλα
Η Αγία Μαρκέλλα θεωρείται από τις πιο θαυματουργές και μία από τις πολιούχους του νησιού. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, στις 22 Ιουλίου, η γιορτή της τιμάται με λαμπρότητα.
Λίγα μέτρα έξω από την εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας, ακολουθώντας ένα μονοπάτι δίπλα στην παραλία, βρίσκεται το σημείο όπου η Αγία Μαρκέλλα μαρτύρησε και σφαγιάστηκε από τον πατέρα της, επειδή ήθελε να παραμείνει Χριστιανή.
Σε διάφορα σημεία στα βράχια, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, μπορείς να δεις το αίμα της Αγίας.




💎 Πολλοί πιστοί τηρούν το ετήσιο τάμα τους κάνοντας την διαδρομή από το χωριό της Βολισσού μέχρι την εκκλησία της με τα πόδια (σχεδόν δυο ώρες δρόμος).
8. Το Μουσείο Μαστίχας
Υπάρχουν πολλά μουσεία, τα περισσότερα μέσα στην πόλη, αλλά αυτό που θα σας συμβούλευα να μην χάσετε για κανένα λόγο είναι το Μουσείο της Μαστίχας.
Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη μαστίχα, αλλά και να περιεργαστείτε από κοντά τους σχίνους (ή μαστιχόδεντρα), το μουσείο προσφέρει ένα ενδιαφέρον και πλούσιο ταξίδι στην ιστορία της.










💎 Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 3€. Σας συμβουλεύω, αν θέλετε να το χαρείτε όλο, να πάτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν κλείσει. Αξίζει τον κόπο να το γυρίσετε όλο μέσα και έξω!
💎 Στην διαδρομή προς τα νοτιόχωρα θα δεις πολλούς σχίνους πάνω στον δρόμο και, αναλόγως την εποχή που θα τα επισκεφτείς, το τοπίο διαφέρει. Αν πχ. πας καλοκαίρι προς φθινόπωρο, θα τα ξεχωρίσεις και από μακριά, καθώς θα έχουν την άσπρη σκόνη που ρίχνουν για να συλλεχθεί η μαστίχα, αφού τότε είναι η εποχή του «κεντήματος».
9. Ο αρχοντικός Κάμπος
Μυρωδιές από λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, κι όχι μόνο! Λόγω των πολλών υπόγειων νερών, η πεδιάδα του Κάμπου θεωρείται το πιο γόνιμο έδαφος της Χίου.

Ο Κάμπος της Χίου είναι γεμάτος περιβόλια με μανταρινιές, πορτοκαλιές και λεμονιές και περιτριγυρισμένα από πανύψηλους πετρόχτιστους τοίχους, στενά δρομάκια, που αν δεν τα ξέρεις χάνεσαι, και μυρωδιές από παντού…
Ο Κάμπος φημίζεται για τα τεράστια περιβόλια του που μοσχομυρίζουν πάντα αλλά και για τα αρχοντικά σπίτια του με τις περίτεχνες πόρτες τους. Χτισμένα με την χαρακτηριστική κοκκινωπή Θυμιανούσικη πέτρα αποτελούν πραγματικό στολίδι για το νησί.
💎 Σήμερα ο Κάμπος θεωρείται Ιστορικός Τόπος από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.
💎 Σε ένα μοναδικό αρχοντικό του 1742, φιλοξενείται το Μουσείο Εσπεριδοειδών (Citrus Museum), ένας εκθεσιακός χώρος που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να αναδείξει την προβολή της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Στην όμορφη αυλή του αρχοντικού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και φυσικά μοναδικό γλυκό του κουταλιού από τα δέντρα του κτήματος.
💎 Αν επισκεφτείτε τη Χίο Χριστούγεννα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αργέντικο. Ένα από τα πιο διάσημα ξενοδοχεία στον κόσμο, κάθε Χριστούγεννα «ντύνεται» με πολύχρωμα φωτάκια και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε ένα εντυπωσιακό θέαμα με χιονάνθρωπους, φάτνες και φυσικά τον Άη Βασίλη. Είναι γνωστό κι ως «το πιο στολισμένο σπίτι στην Ελλάδα».
10. Τα επιβλητικά Κάστρα
Η Χίος έχει αρκετά κάστρα και πολλές βίγλες ή πύργους σε διάφορα σημεία της. Από τα πιο γνωστά είναι το Κάστρο της πόλης, το κάστρο της Βολισσού, των Αρμολίων και των Καμπιών. Σε πολλά σημεία όμως, ακόμα και μέσα στην πόλη, θα βρείτε πολλούς πύργους που άλλοι διατηρούνται και άλλοι παραμένουν μισογκρεμισμένοι.



Το Κάστρο της Χίου βρίσκεται μια ανάσα από το λιμάνι, στη βόρεια πλευρά του. Είναι επισκέψιμο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και προσβάσιμο από την νότια πύλη (Porta Maggiore) που είναι και η κύρια και από την – κατεστραμμένη σήμερα – «Επάνω Πόρτα» (Portello) στην ΒΔ πλευρά.





Αποτελεί μια από τις πιο γραφικές και όμορφες γειτονιές της Χίου, αφού η έκταση του (180.000 τ.μ.) αποτελεί σπίτι για 650 κατοίκους.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλά μνημεία, όπως η Κρύα Βρύση, μια ημιυπόγεια δεξαμενή, η Σκοτεινή Φυλακή, ένα διώροφο κτίσμα του 15ου αιώνα, γνωστό ως «Παλάτι Ιουστινιάνι», οι οθωμανικοί τάφοι με τον τάφο του αρχηγού του τουρκικού στόλου, Καρά Αλή, που σκοτώθηκε με την ανατίναξη της ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη το 1822, τα οθωμανικά λουτρά, ο ναός του Αγίου Γεωργίου και πολλά ακόμα.
💎 Οδηγώντας παραλιακά, στα δυτικά κυρίως, του νησιού, αλλά και βόρεια, θα δείτε πολλούς μικρούς πυργίσκους στις κορυφές των βουνών. Είναι οι λεγόμενες βίγλες, οι οποίες χρησίμευαν ως παρατηρητήρια σε περίπτωση επιδρομής πειρατών ή Τούρκων.
11. Ιδανική για Island-hopping
Η θέση της Χίου στην μέση – σχεδόν – του ανατολικού Αιγαίου, την κάνει ιδανική για κοντινές εξορμήσεις. Τα πιο κοντινά νησιά είναι οι Οινούσσες και τα Ψαρά.

Υπάρχει, επίσης, ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ικαρία, Σάμο, Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο και περιστασιακά (συνήθως καλοκαίρι) με Πάτμο, Νάξο, Πάρο. Επίσης, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι και να επισκεφτείτε το Τσεσμέ της Τουρκίας απέναντι ακριβώς από το λιμάνι.
Ελπίζω να σας ταξίδεψα αρκετά, ώστε να επισκεφτείτε σύντομα την όμορφη Χίο. Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για το κείμενο;
Βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο;
Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!
*Αρχική εικόνα από ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ.
* Όλες οι φωτογραφίες – με εξαίρεση όσες αναφέρεται η πηγή – αποτελούν προσωπικό αρχείο. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιούνται χωρίς άδεια.
📌 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Facebook | Instagram | Youtube | Goodreads

Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ τη Χίο, με έκανες όμως να θέλω να την επισκεφθώ το καλοκαίρι που έρχεται! Τι υπέροχα μέρη, τι όμορφα χωριά! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Πολύ ωραίο άρθρο ♥️🏖️
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Σου το εύχομαι! Θα το χαρείς, είναι όμορφο νησί (όχι επειδή είμαι από εκεί), όποια εποχή κι αν πας!
Σε ευχαριστώ πολύ! 😊
Μου αρέσει!Μου αρέσει!