Σκέφτομαι & Γράφω

8 λόγοι που οι εσωστρεφείς μισούμε το small talk!

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι εσωστρεφείς με την ψιλοκουβέντα (small talk) έχουμε μία σχέση μίσους… μόνο μίσους όμως. Αντιπαθούμε αυτή την ανούσια ανάγκη της κοινωνίας να πρέπει να γεμίσει τις σιωπές με συζητήσεις των 2 δευτερολέπτων – που για εμάς όμως μοιάζουν με αιωνιότητα – για τον καιρό, την ακρίβεια και την κίνηση στους δρόμους. I know! (*with Monica’s voice) Στην ίδια πόλη ζω!


📌 ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ:

Διαβάζοντας «Ο λύκος μένει σπίτι» της Έλενας Μπολονάση

Πόσες ιστορίες έχουμε διαβάσει ή ακούσει κατά καιρούς για την κατάσταση που επικρατεί στα ορφανοτροφεία. Τί γίνεται όταν αυτά τα παιδιά βγαίνουν στον κόσμο; Καταφέρνουν…

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΔΩ…

Small Talk: Αυτή η μάστιγα

Όχι, δεν συμβαίνει γιατί είμαστε βαρετοί ή αντικοινωνικοί όπως ακούμε πολύ συχνά οι εσωστρεφείς. Ο κυριότερος λόγος που αποφεύγουμε την ψιλοκουβέντα (small talk) όπως ο διάολος το λιβάνι είναι γιατί απολαμβάνουμε περισσότερο να να μιλάμε, για ώρες πολλές φορές, για βαθύτερα και πιο ουσιώδη θέματα, από βιβλία και ταινίες μέχρι φιλοσοφία… που λέει ο λόγος.

8-logoi-esostrefeis-misoume-small-talk
Pinterest

Μια καλή, ουσιώδης συζήτηση είναι ο τρόπος μας να συνδεθούμε σε βαθύτερο επίπεδο με κάποιον άλλον και να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση να σκεφτούμε, να αναλύσουμε και – το αγαπημένο μας – να παρατηρήσουμε λεπτομέρειες και φυσικά να ταυτιστούμε.

Γιατί μισούμε λοιπόν την ψιλοκουβέντα (small talk) τόσο πολύ;

1. Το βρίσκουμε ανούσιο.

Άρα και χάσιμο χρόνου. Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι εσωστρεφείς δεν απολαμβάνουμε καθόλου να μιλάμε για θέματα μόνο και μόνο για να γεμίσουμε τις σιωπές. Ίσως επειδή έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε την δική μας παρέα και δεν νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε σε άλλους.

Από την άλλη, κατανοούμε ότι η ψιλοκουβέντα είναι απαραίτητη για τους εξωστρεφείς (για εμάς καθόλου) καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. στο εργασιακό περιβάλλον.

Οπότε καλώς ή κακώς, μία από τις ικανότητες που οφείλουμε σε τέτοιες εξαιρετικές, αλλά απαραίτητες για την επιβίωση περιπτώσεις, να αναπτύξουμε οι εσωστρεφείς είναι και η ψιλοκουβέντα…! 😬

2. Το βρίσκουμε βαρετό.

Αν θέλεις να κάνεις ένα εσωστρεφές άτομο να ψάχνει τρόπο διαφυγής μια ώρα αρχύτερα, πιάσε του κουβέντα για τον καιρό, την κίνηση και την απαράδεκτη κατάσταση στα ΜΜΜ. Αν δεν μας ενδιαφέρει κάτι, δεν το συζητάμε ούτε για χάρη της «κουβέντας να γίνεται» που λένε.

Πες μου κάτι ενδιαφέρον για σένα καλύτερα. Θα σε ακούσω με το ανάλογο ενδιαφέρον. Για τον καιρό πάλι όχι! Όλοι ξέρουν ότι έχει ζέστη ή κρύο ή υγρασία. 🙄


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

6 λόγοι που νιώθω ευγνώμων που είμαι εσωστρεφής!

Πολλοί νομίζουν ότι εσωστρεφής σημαίνει να κάθεσαι όλη μέρα σπίτι, να είσαι αντικοινωνικός/ή, αγενής και καθόλου διασκεδαστικός/ή…! Δεν είμαστε «σπιτόγατοι». Κάνουμε πολλά πράγματα έξω από…


3. Το βρίσκουμε πιεστικό.

Καλώς ή κακώς η ψιλοκουβέντα είναι ένα, ας το πούμε, γενικά αποδεκτό χαρακτηριστικό των ανθρώπων.

Για τους εσωστρεφείς όμως είναι απλώς κάτι που βρίσκουμε πιεστικό, γιατί ουσιαστικά εξαναγκαζόμαστε να το κάνουμε για να μην φανούμε αδιάφοροι ή αγενείς, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει…! ❗🔋

4. Το βρίσκουμε εξαντλητικό.

Πέρα από το γεγονός ότι η ψιλοκουβέντα μας κάνει να νιώθουμε άβολα και ότι αναγκαζόμαστε να φορέσουμε την μάσκα του «κοινωνικού και ενδιαφέροντος ανθρώπου» συμβάλλει και στο άδειασμα της κοινωνικής μπαταρίας μας (το social battery, ντε) μια ώρα αρχύτερα.

5. Νιώθουμε άβολα.

Καλά το small talk να έχει να κάνει με τον καιρό κλπ κλπ. Όταν όμως έχει να κάνει με θέματα που απεχθανόμαστε, όπως πχ. το κουτσομπολιό, αισθανόμαστε ακόμα πιο άβολα.

Όταν ας πούμε η αναφορά στο πως ντύνεται κάποιος συνάδελφος ή ένας περαστικός – όταν το small talk συμβαίνει πχ. στην στάση του λεωφορείου – με σχόλια του τύπου «Μα πώς ντύνεται έτσι;», εκεί θέλουμε να ανοίξει η γη να μας… pardon… να σας, ήθελα να πω, καταπιεί.

Το κουτσομπολιό είναι κάτι που οι περισσότεροι εσωστρεφείς (μπορεί και οι εξωστρεφείς, αλλά εδώ μιλάμε για τους πρώτους) μισούμε. Σε κάτι τέτοιες στιγμές θα θέλαμε να έχουμε το θάρρος να απαντήσουμε ότι δεν δίνουμε δεκάρα για το πως ντύνεται ο καθένας, αλλά απλώς κουνάμε το κεφάλι συγκαταβατικά… συνήθως! 🤫

Pinterest

6. Δεν είμαστε καλοί σε αυτό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους! Επιπλέον δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι εξωστρεφείς το αποζητάνε τόσο έντονα και νιώθουν την ανάγκη να γεμίσουν σώνει και καλά την σιωπή. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, γενικά δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε και είμαστε απολύτως χαρούμενοι με αυτό. 🙃

7. Το βρίσκουμε επιφανειακό.

Δεν είμαστε καθόλου της «ρηχής» συζήτησης, αφού προτιμάμε πιο ενδιαφέροντα θέματα (τα είπα και παραπάνω, να μην σε κουράζω). Επιπλέον μας φαίνεται ψεύτικο και βεβιασμένο οπότε έχουμε ήδη βαρεθεί.

8. Το βρίσκουμε υποκριτικό.

«Προχώρα στο παρασύνθημα» φάση! Είτε πρόκειται για γραπτό μήνυμα αγνώστου που πιάνεται από – και καλά – κοινά ενδιαφέροντα με το καλημέρα μέχρι να σου πει ότι εργάζεται στο Marketing και σε ρωτάει αν έχεις plan B (True very recent story! 🤭).

Είτε όταν σε πλησιάζει εκείνος ο συνάδερφος που συνήθως «κόβει λάσπη» όταν σε βλέπει (μη ρωτάτε γιατί, οι άνθρωποι είναι περίεργοι με πολλούς τρόπους) και ξαφνικά ενδιαφέρεται να μάθει πως πάει η δουλειά και «χάλια ο καφές εδώ ε;» κοκ. Βγάζει μάτι ότι κάτι θέλεις, απλώς μπες στο θέμα…! Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για το κείμενο;

Βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο;

Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

*Αρχική εικόνα από unknown/google.com (ΠΜ για διόρθωση / PM for revision)


📌 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

help-me-grow

Facebook | Instagram | Youtube | Goodreads

signature-curious-blog2
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.