Σκέφτομαι & Γράφω

12 τρόποι να απολαύσεις τα Χριστούγεννα περισσότερο (και να αγχωθείς λιγότερο).

Αν αναρωτιέσαι κι εσύ κάθε χρόνο τέτοιες μέρες πως θα γίνει να απολαύσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά χωρίς να πέσεις κάτω από την κούραση και το άγχος, σου έχω μερικά χρήσιμα tips.


📌 ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ:

Διαβάζοντας «Ο λύκος μένει σπίτι» της Έλενας Μπολονάση

Πόσες ιστορίες έχουμε διαβάσει ή ακούσει κατά καιρούς για την κατάσταση που επικρατεί στα ορφανοτροφεία. Τί γίνεται όταν αυτά τα παιδιά βγαίνουν στον κόσμο; Καταφέρνουν…

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΔΩ…

Είσαστε πανέτοιμοι να γιορτάσετε μαγικά Χριστούγεννα χωρίς άγχος και κούραση; Όχι; Ούτε εγώ! Μέχρι που αποφάσισα να αλλάξω μερικές συνήθειες…!

Τί καλά θα ήταν αν η λεγόμενη μαγεία των Χριστουγέννων συμπεριελάμβανε και όλες τις ετοιμασίες. Να ετοιμάζονται όλα και να στολίζονται με έναν μαγικό τρόπο (και να ξεστολίζονται επίσης). Αλλά έλα που δε γίνεται!

Τελικά τα Χριστούγεννα φτιάχνουν τη διάθεση;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 3-4 Χριστούγεννα οι περισσότεροι δεν έχουμε κέφι να στολίσουμε καν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στο παρελθόν η σκέψη να μην καταπιαστούμε με ετοιμασίες για τραπέζια, στολισμούς, δώρα, καλεσμένους, επισκέψεις κοκ έμοιαζε σενάριο θρίλερ («τί εννοείς δεν θα μαγειρέψεις φέτος;», ή «δεν θα καλέσεις όλο το σόι για τραπέζωμα;»). Πλέον όμως, λίγο η κρίση, λίγο ο covid, λίγο η ακρίβεια μας κάνει όχι απλά να το σκεφτόμαστε, να το κάνουμε πράξη και να έχουμε και την τέλεια δικαιολογία.

Από την άλλη πλευρά, κρατώντας κάποιες λίγες, βασικές παραδόσεις, όπως το στόλισμα του δέντρου/καραβιού, ανεβάζει λίγο τη διάθεση και βοηθάει να ξεχαστούμε για λίγο. Στολίζοντας λίγο για το κέφι, λίγο για χατίρι των παιδιών να χαρούν μέρες που είναι, ξεφεύγουμε λίγο κι εμείς.

Το θέμα εδώ όμως είναι το εξής. Πες ότι στολίζεις το σπίτι μέσα-έξω και βρίσκεις και το κέφι να καλέσεις δύο ανθρώπους να τους κάνεις το τραπέζι. Κι εκεί αρχίζει το άλλο άγχος, το γιορτινό.

Τα τελευταία χρόνια εκτός από έλλειψη «τρελού κεφιού» έχουμε και αυτή των χρημάτων. Όλα ακριβαίνουν, αλλά η τσέπη μένει άδεια… εμ… ίδια, ήθελα να πω. Υπάρχει όμως τρόπος να μην μας ανεβαίνει η πίεση μαζί με το κέφι και να μειώνεται αυτό το ρημαδοάγχος που μας κυνηγάει ακόμα και στις γιορτές που – και καλά – χαλαρώνουμε; Ναι!


Η διαπίστωση των ημερών: Ενηλικίωση είναι να συνειδητοποιείς την κούραση και το άγχος που περνούσαν οι γονείς μας (η μαμά συνήθως) για να μπορούμε εμείς ως παιδιά να λέμε «Ζήτω τα Χριστούγεννα».


Δυστυχώς η σημερινή ζωή έχει μεταλλαχθεί έτσι ώστε να εξισώνουμε τις γιορτές με την υπερβολή. Πρέπει να ξοδέψουμε πολλά, να φάμε πολύ και όλα να είναι άψογα. Πόσο πιο ήρεμες θα ήταν οι γιορτές αν κάναμε ακριβώς τα αντίθετα; Να ξοδέψουμε λιγότερα, να φάμε σε φυσιολογικά (όχι για την εποχή) επίπεδα, άρα και να έχουμε λιγότερες ετοιμασίες και κατ’ επέκταση λιγότερο άγχος και κούραση;

Πώς μπορείς να απολαύσεις τις γιορτές χωρίς να πέσεις κάτω από την κούραση και το άγχος. Απλοποίησε τις!

Ο Στολισμός: Less is More

1. Χρησιμοποίησε λιγότερα διακοσμητικά

Υπάρχουν άπειρες ιδέες για γιορτινή διακόσμηση με καλαίσθητες συνθέσεις από κεριά, χιονάνθρωπους, Χριστουγεννιάτικες κάλτσες, γιορτινά τραπεζομάντηλα, βάζα και κάθε λογής στολίδι που πρέπει να «απλωθεί» σε ολόκληρο το σπίτι.

Συν αυτά που έχουμε ήδη φυλαγμένα, συν αυτά που μας φέρνουν ως δώρο κατά καιρούς. Δεν χρειάζεται όμως να βάζουμε τόσα στολίδια παντού. Μερικά απλά και γιορτινά φτάνουν.

2. Επένδυσε σε διακοσμητικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις περισσότερο

Θα μπορούσες να αγοράσεις, ή να φτιάξεις αν σε ευχαριστεί, διακοσμητικά που είναι εποχικά, όχι μόνο Χριστουγεννιάτικα. Πχ. χιονάνθρωπους, χιονόμπαλες, χιονονιφάδες κλπ μπορούν να μείνουν όλο τον χειμώνα, οπότε γλιτώνεις χρόνο τις μέρες των Χριστουγέννων τόσο στο στόλισμα, αφού θα τα έχεις τοποθετήσει νωρίτερα, όσο και στο ξεστόλισμα γιατί απλούστατα τα αφήνεις μέχρι τον Φλεβάρη.

Μια άλλη για κάθε εποχή λύση είναι τα λαμπάκια. Ποιος είπε ότι τα λαμπάκια είναι μόνο για τα Χριστούγεννα ή μόνο για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το μπαλκόνι; Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να έχεις μόνιμα στολισμένα κάποια σημεία του σπιτιού, όπως την βιβλιοθήκη ή τον καθρέφτη στο χολ ή στο υπνοδωμάτιο. Πρόσεχε όμως μην το παρακάνεις. Δεν είναι ανάγκη να βάλεις λαμπάκια μέχρι και στον καλόγερο.

3. Στόλισε μόνο μέσα

Έχουμε και μια ενεργειακή κρίση (μία από τις πολλές που ζούμε) να σκεφτούμε! Μια καλή ιδέα και για οικονομία είναι να στολίσεις μόνο μέσα στο σπίτι ή έστω να περιορίσεις τον εξωτερικό στολισμό στο ελάχιστο πχ. λαμπάκια μόνο στο κάγκελο του μπαλκονιού.

Έτσι γλιτώνεις κόπο να ανεβαίνεις σε σκάλες για να βάλεις λαμπάκια και Άη-Βασίληδες μέχρι και στη στέγη και χρόνο στο στόλισμα-ξεστόλισμα.

Παραδόσεις: Περιόρισε τις ή δημιούργησε νέες

4. Κράτησε μια παράδοση που σ’ αρέσει

Αν η οικογενειακή παράδοση απαιτεί στολισμό Χριστουγεννιάτικου δέντρου, διήμερο μαγείρεμα και τραπέζωμα για όλο το σόι, ίσως ήρθε η χρονιά να περιορίσεις ότι σου κοστίζει… τόσο σωματικά όσο και στο πορτοφόλι.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι, όσο να’ ναι, ο κεντρικός στολισμός των εορτών. Κράτησε ή δημιούργησε την παράδοση να στολίζετε όλοι μαζί το δέντρο. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι είναι μια ωραία παράδοση και ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο.

Για το ξεστόλισμα αν υπάρχουν και παιδιά, μια καλή ιδέα ίσως είναι να γίνει σαν παιχνίδι. Πχ. ποιος θα μαζέψει πιο γρήγορα περισσότερες μπάλες και στολίδια ή ποιος θα τα τακτοποιήσει πιο ωραία στα κουτιά τους.


Τα δώρα

5. Φτιάξτε τα δώρα μόνος/η σου

Αν πιάνουν τα χέρια σου θα μπορούσες να φτιάξεις εσύ τα δώρα που θα δώσεις φέτος αγοράζοντας μόνο τα υλικά ή ακόμα και χρησιμοποιώντας υλικά που έχεις ήδη.

Ακόμα καλύτερα θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια παράδοση μέσα στην οικογένεια να ανταλλάσσετε με τα παιδιά πχ. ζωγραφιές, χειροτεχνίες που θα στολίσετε είτε στο δέντρο είτε σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Στο Pinterest μπορείς να βρεις άπειρες ιδέες για όλα τα γούστα.

6. Αγόρασε με έξυπνο τρόπο

Αν πάλι δεν πιάνουν τα χέρια σου ή δεν είσαι της χειροτεχνίας θα μπορούσες να αγοράσεις online κάτι χειροποίητο ή ακόμα καλύτερα κάτι χειροποίητο από κάποιο ίδρυμα που τα λεφτά πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό. Διπλό το καλό εδώ!

Υπάρχουν πολλά eshops με καλόγουστες χειροτεχνίες για όλα τα γούστα για να διαλέξεις, να παραγγείλεις κάτι πιο προσωποποιημένο και να ξεφύγεις έτσι από τα ίδια και τα ίδια. Επίσης βολεύει αν θέλεις να αγοράσεις δώρο σε κάποιον που βρίσκεται μακριά.

Εγώ ας πούμε, αγοράζω το δώρο του βαφτισιμιού μου που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Χίο από τοπικό μαγαζί και είτε το παραλαμβάνει η μαμά του από το μαγαζί είτε μέσω κούριερ (συνήθως είναι δωρεάν). Γλιτώνω και χρόνο (άλλο ότι κάνω ένα μήνα μέχρι να καταλήξω τι θα του πάρω) και χρήμα.

Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις μια βόλτα στην αγορά της περιοχής σου (αν υπάρχει) και να προτιμήσεις τα τοπικά μαγαζιά. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεις την αγορά της περιοχής σου και γλιτώνεις τον χαμό σε πολυκαταστήματα τύπου Jumbo.

7. Περιόρισε το budget και κράτησε το

Ακούγεται αυτονόητο, αλλά είναι πολύ εύκολο να αρχίσεις λέγοντας «θα ξοδέψω μόνο τόσα» και πριν το καταλάβεις να ξεφύγεις πάλι. Ειδικά αν είσαι γονιός που τα παιδιά τέτοιες μέρες ζητάνε τον ουρανό με τ’ άστρα, θα μπορούσες να το περιορίσεις κάνοντας μία συμφωνία.

Θα μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ: α) κάτι που να τους αρέσει μέχρι συγκεκριμένη τιμή, β) κάτι για το σχολείο, γ) κάτι να φορέσουν, δ) κάτι να μοιραστούν.

α) κάτι που να τους αρέσει μέχρι συγκεκριμένη τιμή: Αυτό μπορεί να είναι είτε κάτι που θέλουν αλλά θα πρέπει να λάβουν υπόψη μία μέγιστη τιμή (ανάλογα πόσο αντέχει το πορτοφόλι του καθενός) είτε να λάβουν κάτι που ξέρεις ότι θα τους αρέσει αλλά δεν έχουν σκεφτεί.

β) κάτι εκπαιδευτικό: Αυτό μπορεί να είναι ένα βιβλίο ή ένα επιτραπέζιο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα (πχ. σετ με πειράματα φυσικής, διασκεδαστικές δραστηριότητες γεωγραφίας).

γ) κάτι να φορέσουν: Αυτό μπορεί να είναι κάποιο αξεσουάρ (πχ. γάντια, σκούφος) ή ρούχο με τον αγαπημένο τους ήρωα ή κάποιο δικό τους κατόρθωμα.

δ) κάτι να μοιραστούν: Αυτό μπορεί να είναι μια ημερήσια εξόρμηση είτε στη φύση (κατά προτίμηση να συμπεριλαμβάνει παιχνίδι στα χιόνια), επίσκεψη σε κάποιο Χριστουγεννιάτικο χωριό (οργανώνονται διάφορα κάθε χρόνο σε πολλά σημεία της Ελλάδας). Μια δραστηριότητα δηλαδή που θα μοιραστούν με την οικογένεια ή με φίλους τους.

Επίσης, αν πρόκειται να τους πάρουν δώρο οι νονοί, οι γονείς (εμ.. ο Άη-Βασίλης) και οι παππούδες μπορείτε να συνεννοηθείτε μαζί τους και τα παιδιά να διαλέξουν από τον καθένα κάτι ανά κατηγορία. Έτσι διευκολύνετε και τους γύρω συγγενείς που θέλουν να κάνουν δώρα.

Στα α), β), γ), δ) μπορείς να προσθέσεις και δικά σου, πχ. κάτι να διαβάσουν αν θέλεις να το κάνεις πιο συγκεκριμένο κοκ.

8. Αρνήσου ευγενικά ανεπιθύμητες προσκλήσεις

Καλώς ή κακώς οι γιορτές είναι οι μέρες που πρέπει να «τιμήσεις» όσους – υποτίθεται – σε «τίμησαν». Επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι λόγω υποχρεώσεων που σημαίνει παραπάνω κόπος να βρεις δώρο, ρούχα και – αλίμονο – έξοδα.

Από events τύπου ανταλλαγής δώρων μέχρι επίσκεψη σε εκείνη την μακρινή θεία που καταλήγετε κάθε χρόνο να ανταλλάσσετε το ίδιο μπολ (και οι δύο το ξέρουμε, κανένας δεν μιλάει).

Γενικά μην ντρέπεσαι να απορρίψεις προσκλήσεις που δεν θέλεις πραγματικά και πέρασε τις μέρες σου με αυτούς που θέλεις και όπως θέλεις. Είναι να μην γίνει η αρχή! 😉


Το φαγητό

9. Απλοποίησε το γιορτινό τραπέζι

…και τους καλεσμένους επίσης! Μπορείς να ενημερώσεις έγκαιρα ότι φέτος θα κάνεις κάτι πιο οικογενειακό (πχ. μόνο γονείς). Αυτομάτως θα έχεις λιγότερο μαγείρεμα, λιγότερα ψώνια για το τραπέζι, λιγότερα έξοδα και το σημαντικότερο λιγότερη κούραση.

Αν πάλι δεν μπορείς να το γλιτώσεις, θα μπορούσες να τους ενημερώσεις αν θέλουν να φέρουν ένα φαγητό κι εκείνοι, ώστε να μοιραστεί το μαγείρεμα.

10. Μείωσε τη διαδικασία του μαγειρέματος

Αν συνηθίζεις τέτοιες μέρες να κλείνεσαι στην κουζίνα ατελείωτες ώρες μαγειρεύοντας, κόβοντας, δοκιμάζοντας, καθαρίζοντας, ίσως ήρθε η ώρα να απλοποιήσεις τις διαδικασίες και του μαγειρέματος.

Αντί να φτιάξεις τη ζύμη για την πίτα ή το γλυκό από την αρχή, αγόρασε μια έτοιμη ζύμη και παίξε με τα υλικά. Αντί να φτιάξεις πέντε διαφορετικά φαγητά που έτσι κι αλλιώς θα μείνουν για τουλάχιστον δύο μέρες, φτιάξε δύο που θα ευχαριστηθείτε καλύτερα.

11. Προετοιμάσου έγκαιρα

Γλίτωσε όσο περισσότερο χρόνο μπορείς ανάλογα και με τις ετοιμασίες σου. Για το μαγείρεμα πχ. ετοίμασε ό,τι μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη. Πχ. η γέμιση, το μαρινάρισμα του κρέατος, τα συνοδευτικά (τζατζίκι, τυροσαλάτα, ρωσική σαλάτα κλπ), ώστε να μην τα έχεις όλα την ημέρα του τραπεζιού.

12. Μείωσε τη διαδικασία του καθαρίσματος

Συνήθως στις γιορτές έχουμε μάθει να βγάζουμε το καλό σερβίτσιο και τα καλά ποτήρια. Μόνο που αυτό σημαίνει περισσότερο καθάρισμα μετά και ατελείωτη στοίβα πιάτα και ποτήρια στον νεροχύτη. Μπορείς να γλιτώσεις πολύ χρόνο στο καθάρισμα μετά από ένα καλό φαγοπότι. Πώς;

Αν επιλέξεις να κάνεις κάτι πιο απλό (βλέπε 9), θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις πιάτα και ποτήρια μίας χρήσης (κατά προτίμηση ανακυκλώσιμα). Υπάρχουν πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης με ωραία σχέδια, χωρίς να κάνουν το τραπέζι να μοιάζει «πρόχειρο». Μαζεύεις, ανακυκλώνεις, τελείωσες. Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για το κείμενο;

Βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο;

Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

*Αρχική εικόνα από Ivory Mix


📌 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:


help-me-grow

Facebook | Instagram | Youtube | Goodreads


signature-curious-blog2

2 σκέψεις σχετικά με το “12 τρόποι να απολαύσεις τα Χριστούγεννα περισσότερο (και να αγχωθείς λιγότερο).”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.