Σκέφτομαι & Γράφω

10 φράσεις που οι εσωστρεφείς ακούμε συνέχεια (αλλά δεν ισχύουν)

«Δεν ξέρεις να διασκεδάζεις», «Δεν έχεις χιούμορ», «Δεν μιλάς καθόλου». Ακούγονται γνωστά μήπως; Αν είσαι εσωστρεφής θα ταυτιστείς. Αν είσαι εξωστρεφής έχεις την ευκαιρία να πάρεις μια ιδέα από το τι γυρίζει στο πολυάσχολο μυαλό μας και επιτέλους «τί σκεφτόμαστε όλη την ώρα;».

Τα παρεξηγημένα – αλλά ξηγημένα 😉 – εσωστρεφή παιδιά αυτού του πλανήτη αποτελούν περίπου το 40% του. Μερικές φράσεις που ακούμε καθημερινά από το υπόλοιπο 60% παρουσιάζονται παρακάτω όπως και γιατί δεν ισχύουν.

Με πόσα από αυτά ταυτίζεσαι;

1. «Είσαι βαρετή παρέα»

Οι εσωστρεφείς και να διασκεδάζουμε ξέρουμε, και να γελάμε με την καρδιά μας ξέρουμε και να κάνουμε τους άλλους να χτυπιούνται από τα γέλια ξέρουμε και να συζητάμε με τις ώρες ξέρουμε… όταν θέλουμε.

Και θέλουμε συχνότερα από όσο νομίζουν οι γύρω μας, αλλά με τα σωστά άτομα. Και ποια είναι αυτά τα σωστά άτομα; Αυτά τα άτομα που έχουμε «χημεία» μαζί τους. Εσωστρεφή ή εξωστρεφή, δεν έχει σημασία.

2. «Δεν έχεις αυτοπεποίθηση»

(Δεν) Διαθέτουμε όση αυτοπεποίθηση (δεν) διαθέτετε κι εσείς οι εξωστρεφείς. Απλώς την χρησιμοποιούμε με διαφορετικό τρόπο και όταν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι προνόμιο των εξωστρεφών ούτε των εσωστρεφών.

Δεν είναι ότι μας λείπει η αυτοπεποίθηση (απαραίτητα) ή ο αυθορμητισμός σε μια κουβέντα ή κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι αναλύουμε πολύ τις καταστάσεις γύρω μας. Τόσο πολύ που μέχρι να τολμήσουμε τελικά να κάνουμε την κίνηση έχει περάσει η στιγμή.

3. «Είσαι ντροπαλός/ή»

Ένα ντροπαλό άτομο δεν σημαίνει ότι είναι εσωστρεφές και αντιστρόφως. Η ντροπαλότητα (συστολή) και η εσωστρέφεια είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο προκύπτει από την (έλλειψη) εμπειρίας ή αυτοπεποίθησης και βελτιώνεται με τα χρόνια, ενώ με το δεύτερο γεννιόμαστε.


Fun Fact: Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εσωστρεφείς.


4. «Είσαι αντικοινωνικός/ή»

Μέχρι έναν βαθμό ισχύει! ΑΛΛΑ δεν είναι για όλους το ίδιο. Υπάρχουν εσωστρεφείς που μπορεί να σας φαίνονται αντικοινωνικοί μπροστά σε πολύ κόσμο ή όταν χτυπάει το τηλέφωνο, ενώ το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να μην πάθουν κρίση πανικού ή άγχους μπροστά στον κόσμο (πχ. λόγω Διαταραχής Κοινωνικού Άγχους). Μην είστε τόσο απόλυτοι λοιπόν.

Οι εσωστρεφείς έχουμε τους δικούς μας (αργούς ναι) ρυθμούς και χρειαζόμαστε χρόνο και κυρίως κατανόηση. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα εμφανιστεί νέο άτομο στην παρέα που δυσκολεύεται να μιλήσει, μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα.

Δώσε του σημασία χωρίς να το βομβαρδίσεις με ερωτήσεις – νιώθουμε ότι είμαστε στο στόχαστρο και μας πανικοβάλλει αυτό – και μην παρεξηγηθείς αν δεν είναι έτοιμος/η να «ανοιχτεί» από την πρώτη μέρα. Είπαμε, χρειαζόμαστε χρόνο.

5. «Είσαι πολύ ήσυχος/η»

Στην καλύτερη περίπτωση, και εφόσον κανείς από την παρέα δεν βοηθάει να νιώσουμε λιγότερο άβολα (βλέπε 4 παραπάνω), είμαστε ήσυχοι γιατί σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε μετά/αύριο, ονειροπολούμε (είμαστε φυσικά ταλέντα στο poker face) ή προσπαθούμε να βρούμε «άνοιγμα» στην κουβέντα εκφέροντας γνώμη.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι να το τολμήσουμε έχει αλλάξει η κουβέντα 😬. Στην χειρότερη περίπτωση, κάποιος μας διακόπτει αποθαρρύνοντας μας ή σκεφτόμαστε τρόπους διαφυγής ή, ναι αυτό που ίσως σκέφτηκες πρώτο, δε σε συμπαθούμε (sorry).

6. «Μας σνομπάρεις;»

Story of my life! 😔 Όταν μεταφράζουν την σιωπή σου ή τις δύο κουβέντες που «με το ζόρι» είπες ως σνομπισμό. Αμηχανία είναι παιδιά, σε κάθε περίπτωση όμως! Δεν σνομπάρουμε κανέναν. Αν δεν θέλαμε πραγματικά να έρθουμε, έχουμε πάντα έτοιμη λίστα με δικαιολογίες 🤫.

Επίσης, αν δεν έχω κάτι να πω ή δε με ενδιαφέρει το θέμα που συζητάτε δεν θα μιλήσω (και τί να πω). Σε άλλη περίπτωση (η αγαπημένη μας 😉) σας αφήνουμε να μιλάτε για να σας ‘διαβάσουμε’ με την ησυχία μας.

7. «Δεν ξέρεις να διασκεδάζεις γιατί είσαι σπιτόγατος/α»

Το ένα δεν σχετίζεται με το άλλο. Εξαρτάται τι θεωρεί ο καθένας διασκέδαση. Υπάρχουν τρόποι να περάσει κάποιος καλά τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω άσχετα αν είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής.

Οι εσωστρεφείς έχουμε ζωή μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό. Απλώς στο έξω δεν είστε πάντα καλεσμένοι. Και εδώ είναι θέμα καλής παρέας και «χημείας».

8. «Είσαι μοναχικός/ή»

Aren’t we all in a way? Το ότι μας αρέσει περισσότερο να μένουμε σπίτι – και γενικότερα να απομονωνόμαστε – δε σημαίνει ότι είμαστε απαραίτητα μοναχικοί. Μερικές φορές μας αρέσει να απολαμβάνουμε την ησυχία μας λίγο περισσότερο, συνήθως λόγω τελειωμένης «κοινωνικής μπαταρίας».

Αλλά και όταν είμαστε τί πειράζει; Νιώθουμε μια ξεχωριστή εκπλήρωση συναισθημάτων όταν απολαμβάνουμε ένα χόμπι ή μια ασχολία μόνοι/ες.

9. «Γιατί δε δοκιμάζεις να είσαι πιο εξωστρεφής;»

Αυτό είναι τόσο δυνατό όσο να γίνουν οι εξωστρεφείς (πολύ) πιο εσωστρεφείς. Η εσωστρέφεια είναι χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιόμαστε όπως τα καστανά μαλλιά και τα πράσινα μάτια. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι να λειτουργούμε όπως και οι εξωστρεφείς είναι φτιαγμένοι… για το αντίθετο.

Σκέψου το κι έτσι: Το να ζητάτε από τους εσωστρεφείς να είναι «πιο ανοιχτοί» είναι σαν να ζητάμε από τους εξωστρεφείς να το βουλώσετε! Αγενές ε; Απλώς μην το κάνετε!

10. «Είσαι εσωστρεφής άρα και υπερευαίσθητος/η»

Θα παρατήρησες ότι εδώ δεν έχω βάλει ερωτηματικό, γιατί δεν ρωτάνε καν. Απλώς το συμπεραίνουν…! 🙄 Το ένα δεν αναιρεί ούτε εξαρτάται από το άλλο. Ένα εσωστρεφές άτομο μπορεί να είναι αυτό που πολύ γενικά – και εύκολα! – ονομάζουν υπερευαίσθητο. Δεν είναι απόλυτο όμως. Σχετικές έρευνες και βιβλία λένε ότι το 70% των εσωστρεφών είναι και HSP (Highly Sensitive Person).


❗ Fun Fact: HSP μπορεί να είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής.


HSP δεν σημαίνει υπερευαίσθητος, όχι με την αρνητική έννοια που το εννοούμε συνήθως, κι ας έχει τη λέξη ‘Sensitive’. Σημαίνει ότι τα άτομα αυτά αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες για το περιβάλλον τους (γεγονότα, εικόνες, ανθρώπους, ήχους κοκ).

Είναι, όπως και η εσωστρέφεια, ένα κατά μεγάλο βαθμό γενετικό, υγιές χαρακτηριστικό που έχει περίπου το 20% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν τόσες κι άλλες τόσες παρόμοιες φράσεις που ακούμε καθημερινά οι εσωστρεφείς. Δεν μας ενοχλεί όταν θέλετε να μάθετε τον τρόπο που λειτουργούμε αρκεί να γίνεται από ενδιαφέρον και όχι αποδοκιμασία…! Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις πάνω σε αυτό;

Βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο;

Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

*Αρχική εικόνα από Φωτογραφία από RF._.studio | Pexels


📌 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:


help-me-grow

Facebook | Instagram | Youtube | Goodreads


signature-curious-blog2

9 σκέψεις σχετικά με το “10 φράσεις που οι εσωστρεφείς ακούμε συνέχεια (αλλά δεν ισχύουν)”

  1. Ταυτίστηκα απολύτως με αυτό το άρθρο!!! Μου άρεσε περισσότερο το 9, σύμφωνα με το οποίο ότι γεννιόμαστε εσωστρεφείς, όπως και το αντίστοιχο οι εξωστρεφείς. Απλά έτσι είμαστε και πρέπει να το αγαπήσουμε αυτό, γιατί είναι κομμάτι μας η εσωστρέφεια!!! Μια απολαυστικά όμορφη ανάρτηση που απλά με έκανε να νιώσω υπέροχα, γιατί πρώτον ταυτίστηκα και δεύτερον ξέρω ότι υπάρχει μια ανάρτηση σημαντική για τους εσωστρεφείς και για πολλούς λόγους!!! Καλή συνέχεια!!!🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.