Αν σκέφτεσαι να δημιουργήσεις το δικό σου blog ή το έχεις ήδη και έχεις πελαγώσει με τις κατηγορίες και τις σελίδες αυτό το tutorial post είναι για σένα.
Νέα κατηγορία στο blog
Θα πρόσεξες μάλλον ότι δημιουργήθηκε νέα υποκατηγορία ‘Ταξίδι’ στο blog κάτω από την κατηγορία Προτάσεις. Είναι κάτι που είχα ρωτήσει πριν λίγες εβδομάδες στο Instagram και πολλοί απαντήσατε (ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!!! 😊) ότι θα σας άρεσε να δείτε κάτι τέτοιο και στο blog.
Η μικρή αυτή προσθήκη στάθηκε αφορμή να γράψω ένα Post για το πως δημιουργούμε μια νέα (υπο)κατηγορία σε ένα blog. Και να μην την μπερδεύουμε με την ‘Σελίδα’. Και τι είναι η ‘Σελίδα’΄; Και πώς τα ξεχωρίζουμε;
📌 ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ:
Διαβάζοντας «Ο λύκος μένει σπίτι» της Έλενας Μπολονάση
Πόσες ιστορίες έχουμε διαβάσει ή ακούσει κατά καιρούς για την κατάσταση που επικρατεί στα ορφανοτροφεία. Τί γίνεται όταν αυτά τα παιδιά βγαίνουν στον κόσμο; Καταφέρνουν…
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΔΩ…Η διαφορά μεταξύ Κατηγορίας και Σελίδας
Λοιπόν, αρχικά να πούμε ότι στην ‘Σελίδα’ μπορείς να γράψεις όπως γράφεις το κάθε άρθρο σου. Με κείμενο, φωτογραφίες, με έτοιμο template (υπάρχει επιλογή όταν τη δημιουργείς) κλπ κλπ. ΑΛΛΑ η ‘Σελίδα’ ΔΕΝ είναι άρθρο.
Η ‘Σελίδα’ φαίνεται πάντα στο μενού του blog σου. Χρησιμεύει για σταθερές σελίδες όπως είναι η σελίδα about me (όπως λέει και η φράση από μόνη της), για τους όρους χρήσης του blog σου, για φόρμα επικοινωνίας κοκ.
Από την άλλη, η (υπο)κατηγορία δεν είναι τύπου άρθρο. Δεν μπορείς να γράψεις κάτι όπως στη σελίδα. Κι αυτό γιατί ο σκοπός της είναι ο αναγνώστης/επισκέπτης να ξεχωρίζει και να βρίσκει εύκολα τι θέλει να δει στο blog.
Πώς να δημιουργήσεις μια νέα (υπο)κατηγορία στο blog σου;
Για δημιουργία κατηγορίας τα βήματα είναι:

- Μπαίνεις στο ‘Οι ιστότοποι μου’.
Θα το βρεις: πάνω αριστερά στην μπάρα του WordPress.com.
Εναλλακτικά: Πληκτρολόγησε wordpress.com/home/[ΤΟ BLOG ΣΟΥ] (χωρίς τις αγκύλες). - Άρθρα ➡ Κατηγορίες ➡ Προσθήκη κατηγορίας (πάνω δεξιά)
- Στο παράθυρο που ανοίγει συμπληρώνεις:
- Το όνομα της (υπο)κατηγορίας και μια περιγραφή προαιρετικά.
- Αν είναι βασική κατηγορία (πχ. όπως είναι οι ‘Προτάσεις’ στο δικό μου) αφήνεις την επιλογή ‘Top level Κατηγορία’ όπως είναι.
Αν είναι υποκατηγορία το αποεπιλέγεις (deselect) και στο μενού που σου ανοίγει, επιλέγεις σε ποια βασική κατηγορία το θέλεις να εντάσσεται. - Προσθήκη.

Συγχαρητήρια έτοιμο το πρώτο μέρος!
❗ Ακόμα δεν φαίνεται στο blog σου όμως! Χρειάζεται κάτι ακόμα!
Για να φανεί και στο blog σου κάνεις τα εξής:

- Στο μενού αριστερά πάλι (wordpress.com/home/[ΤΟ BLOG ΣΟΥ]):
Εμφάνιση ➡ Μενού ➡ Καρτέλα ‘Επεξεργασία μενού’
Υπάρχουν δύο παράθυρα μενού: το αριστερό (Προσθέστε αντικείμενα στο μενού) δείχνει όλες τις σελίδες, κατηγορίες κλπ που υπάρχουν στο blog, μαζί και η κατηγορία που δημιουργήσαμε παραπάνω. Το δεξιό το μενού που είναι ορατό/δημοσιευμένο. - Στο μικρό παράθυρο αριστερά:
Κατηγορίες ➡ Τσέκαρε την νέα κατηγορία σου.
Συνήθως φαίνονται οι περισσότερο χρησιμοποιημένες, αν δεν φαίνεται η νέα κατηγορία πάτησε ‘Προβολή όλων‘ - Θα δεις ότι εμφανίστηκε και στο δεξιό μενού τώρα κάτω κάτω.
▶ Αν είναι βασική κατηγορία, σύρε την στην σειρά που θέλεις να φαίνεται στο blog σου.
Παράδειγμα: Αν η πρώτη είναι η ‘Αρχική’, σύρε την νέα κατηγορία από κάτω της.
⏩ Αν είναι υποκατηγορία σύρε το κάτω από το [Προτάσεις] ΚΑΙ μια θέση πιο δεξιά.
⏭ Αν είναι υπο-υποκατηγορία σύρε το δύο θέσεις πιο δεξιά κοκ.
Θα δεις ότι κρατώντας το ακόμα με το ποντίκι, φαίνονται οι διακεκομμένες γραμμές που σου δείχνουν που θέλεις να το αφήσεις. - Πάτησε αποθήκευση μενού κάτω δεξιά.

Έτοιμη η νέα (υπο)κατηγορία σου!
Βρήκες χρήσιμο αυτό το tutorial;
Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!
*Αρχική εικόνα από χρήστη Pixabay στο pexels.

Youtube
Goodreads
