Σκέφτομαι & Γράφω

4 πράγματα που ΔΕΝ είναι self care!

Ακολουθεί unpopular opinion! Γι΄ αυτό παρακαλώ εσένα καλέ μου αναγνώστη να διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο προς αποφυγή παρεξηγήσεων…!


📌 ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ:


Ναι το selfcare (αυτοφροντίδα) είναι απαραίτητο. Και καθόλου εγωιστικό! Καθόλου το τονίζω! Όταν όμως σε απορρίπτει κάποιος πάνω σε μια συζήτηση απλά και μόνο επειδή δεν συμφωνεί μαζί σου δικαιολογώντας το ως «φροντίζω τον εαυτό μου» ή ζητάς από έναν δικό σου άνθρωπο να σε βοηθήσει σε κάτι και του απαντάς «δεν μπορώ τώρα γιατί θέλω να φροντίσω τον εαυτό μου»… συγνώμη αλλά καλό δεν είναι!!!

To selfcare δεν είναι κοιτάω μόνο τον εαυτό μου και δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν ή τι σκέφτονται οι άλλοι. Το να νοιάζεσαι για τον εαυτό σου δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν νοιάζεσαι για τους άλλους. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή μεταξύ βάζω προτεραιότητα τον εαυτό μου και «γράφω» τους γύρω μου παντελώς.

Τώρα θα σκεφτείς μα για αυτό δε λέγεται SELF care; Επειδή βάζουμε προτεραιότητα τον εαυτό μας. Χωρίς την πρώτη λέξη θα σήμαινε ότι απλά νοιαζόμαστε (έστω και) για τους άλλους. Νομίζω όμως πως στην εξοντωτική εποχή που ζούμε έχουμε φτάσει (όχι όλοι και όχι πάντα φυσικά) το selfcare στο άλλο άκρο. Δηλαδή φροντίζουμε τον εαυτό μας (και μπράβο μας!!) αλλά ταυτόχρονα αδιαφορούμε για τους γύρω μας.

🚩 Και δεν μιλάω για τα τοξικά άτομα που πρέπει να διώξουμε έτσι κι αλλιώς από τη ζωή μας. Μιλάω για άτομα που είναι δίπλα μας έμπρακτα και προσπαθούν να μας βοηθήσουν με τον τρόπο τους ή έστω να μας κατανοήσουν.

🚩 Όταν μιλάω για «δικούς μας ανθρώπους» εννοώ αυτό ακριβώς, δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους που μας αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους και την αποδοχή τους και τους νοιαζόμαστε κι εμείς το ίδιο.

Self care (ή αυτοφροντίδα αν προτιμάς) δεν είναι….

1. Να απορρίπτεις ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν μαζί σου ή σε κάνουν να νιώθεις άβολα.

Εδώ μιλάμε για περιπτώσεις απλής ανταλλαγής απόψεων πχ. πάνω σε δουλειά, τρόπο ζωής κοκ. και όχι για περιπτώσεις ατόμων που μας έχουν εκμεταλλευτεί με οποιοδήποτε τρόπο και παλεύουμε να ξεφύγουμε και να ξαναβρούμε τον εαυτό μας.

🚩 Με το «άβολα» (επειδή μισώ τις γενικότητες) εννοώ όταν πάνω σε συζήτηση το άλλο άτομο διαφωνεί έντονα, με επιχειρήματα σαφώς, όχι προσβολές, μαζί σου! Να το πως αλλιώς όταν σε «ταπώσει» με τις γνώσεις ή τα επιχειρήματά του πάνω σε ένα θέμα.

Βέβαια θα μου πεις «μα πως θα δώσω προτεραιότητα στον εαυτό μου αν δεν κόψω δεσμούς και δεν μάθω να αποφεύγω άτομα ή καταστάσεις που χαλάνε την ψυχική μου ηρεμία»; Η απάντηση είναι ότι δεν γίνεται να αποφεύγουμε ΚΑΘΕ αρνητική ή άβολη κατάσταση που μας τυχαίνει (με κάποιες εξαιρέσεις θα πω εγώ). Ναι φυσικά και άτομα που είναι τοξικά για εμάς πρέπει να τα κρατάμε μακριά, αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γύρω μας «τοξικοί» επειδή απλώς διαφωνούμε μαζί τους. Δεν είναι πάντα χάσιμο χρόνου να κάνουμε μια δύσκολη μεν, αλλά απαραίτητη και μερικές φορές εποικοδομητική συζήτηση με κάποιον που μας νοιάζεται πραγματικά και τον νοιαζόμαστε κι εμείς. Με κάποιον που υπάρχει αληθινό νοιάξιμο (care).



2. Να μην σκέφτεσαι ποτέ πως οι πράξεις και τα λόγια σου επηρεάζουν τους γύρω σου.

Το να αποκλείεις τους πάντες και τα πάντα, πολλές φορές με αγενή τρόπο, για να «προστατεύσεις» τον εαυτό σου δεν είναι selfcare. Το self care δεν είναι επ’ουδενί εγωιστικό το έχουμε ξαναπεί. Το self care είναι απαραίτητο! Αλλά όταν κάποιος φέρεται με αγένεια και αδιαφορία στα συναισθήματα του άλλου επειδή θεωρεί ότι έτσι «φροντίζει τον εαυτό του», περνάει στο άλλο άκρο, το πραγματικά εγωιστικό.

3. Να μην έχεις χώρο και χρόνο για να ακούσεις τα προβλήματα των άλλων.

Όταν λέω «των άλλων» δεν εννοώ τον κάθε ένα που βρίσκεται στο δρόμο σου. Εννοώ τους δικούς σου ανθρώπους που ξέρεις ότι σε ακούνε και σε νοιάζονται και αντίστροφα. Άλλο να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου όταν το χρειάζεται (και πολύ καλά κάνεις) και άλλο να παραμελείς τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων όταν σε χρειάζονται εκείνοι. Μπορείς να φροντίζεις τον εαυτό σου και ταυτόχρονα να κρατάς χώρο και χρόνο για τους δικούς σου ανθρώπους.

4. Να βάζεις ΠΑΝΤΑ και σε κάθε περίπτωση τον εαυτό σου πρώτα.

Το selfcare δεν έχει να κάνει (μόνο) με εσένα στο σημείο να αγνοείς τα πάντα και τους πάντες γύρω σου. Θεωρώ πως το κλειδί του selfcare είναι η ισορροπία ανάμεσα στο να φροντίζεις τον εαυτό σου όποτε και όσες φορές νιώθεις την ανάγκη, αλλά όχι εις βάρος κάποιου άλλου (δικού σου αγαπημένου ανθρώπου, το ξαναγράφω για να αποφευχθούν γενικότητες και παρεξηγήσεις).



Συμπέρασμα

Από την «μικρή» (σαρκαστικά το γράφω!!!) εμπειρία μου ως people pleaser στην «ανάρρωση» έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει μέσα στο selfcare να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα. Να βρίσκουμε εκείνη την λεπτή γραμμή που χωρίζει την αυτοφροντίδα με την αδιαφορία για τους δικούς μας ανθρώπους. Ξαναλέω δικούς μας ανθρώπους, όχι τοξικά άτομα!

Η φροντίδα του εαυτού μας είναι εξίσου σημαντική με το να φροντίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να συμπίπτουν αυτά τα δύο – ποιο το νόημα τότε της ΑΥΤΟφροντίδας; – απλά να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας και σε ποιες να μην αδιαφορούμε για τους δικούς μας ανθρώπους.

Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για το κείμενο;

👉Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

*Αρχική εικόνα από Photo by Sam Manns on Unsplash


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

📢 Να είσαι περήφαν@ για τον εαυτό σου!
📢 Να κοιτάς πίσω σου!
📢 Η δύναμη του να λες όχι!
📢 8 τρόποι να διαχειριστείς μια «κακή» μέρα!


help-me-grow

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
____________________
🔔 Έχεις Facebook, Instagram, Pinterest ή Goodreads; Σε περιμένω και στα δικά μου!
Facebook, Instagram,Goodreads

signature-curious-blog2

4 σκέψεις σχετικά με το “4 πράγματα που ΔΕΝ είναι self care!”

 1. Self care κ εγωισμός. Ναι, είναι λεπτή η γραμμή και πολλοί ανθρωποι δεν την βλέπουν. Όπως λες κι εσύ μιλάμε για απλά πράγματα χωρίς τοξικότητες, εκεί απλά φεύγεις και πραγματικά κοιτάς τον εαυτό σου, όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται. Το να φροντίσεις εσένα για εσένα, είναι σημαντικό, εξίσου σημαντικό είναι όμως να μην πάψεις να είσαι άνθρωπος. Πιστεύω πως μόλις βρεις τις ισορροπίες σου και μπορέσεις πραγματικά να τα ξεχωρίσεις, θα δεις τη διαφορά μεταξύ τους🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Εννοείται όταν φεύγεις από τοξικούς ανθρώπους μόνο εγωιστικό δεν είναι. Προστατεύεις την ψυχική σου υγεία. Θέλει λίγη δουλίτσα με τον εαυτό μας για να τα ξεχωρίζουμε λίγο αυτά τα δύο αλλιώς οι χαμένοι της υπόθεσης πάλι εμείς θα είμαστε…!

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!! 😊

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.