Σκέφτομαι & Γράφω

7 μύθοι self-care που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Πες αλήθεια τώρα… πόσα από αυτά έχεις πει ή έστω σκεφτεί όταν σε συμβουλεύει κάποιος να φροντίσεις τον εαυτό σου; «Δεν έχω χρόνο για περιποιήσεις σώματος και σπα.», «Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα για ασχοληθώ με τον εαυτό μου.», «Μήπως είναι εγωιστικό να θέλω να φροντίζω τον εαυτό μου;», «Η ξεκούραση μπορεί να περιμένει.»


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:

📢 Να είσαι περήφαν@ για τον εαυτό σου!
📢 7 πράγματα για τα οποία δεν χρωστάς συγνώμη σε κανέναν


Λοιπόν, σου έχω καλά νέα και καλύτερα νέα! Τα καλά νέα είναι ότι όλες οι παραπάνω φράσεις και πολλές ακόμα παρεμφερείς τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά μύθοι. Τα καλύτερα νέα είναι ότι τίποτα και κανένας δεν πρέπει να σε πείσει ξανά ότι η αυτοφροντίδα (self-care) είναι «προαιρετική», «πολυέξοδη», «χρονοβόρα», «για αργότερα».

Ζούμε σε μια από τις πιο στρεσογόνες… δεκαετίες (για να μην πω παραπάνω) και εποχές και το να φροντίζουμε τον εαυτό μας φαντάζει πολλές φορές ουτοπία. Δεν θα έπρεπε όμως! Και γι’ αυτό ευθύνεται η λανθασμένη σκέψη και νοοτροπία ότι η αυτοφροντίδα (self-care) είναι προαιρετική ή ακόμα χειρότερα περιττή.

Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σχετικά με το πως, πότε, γιατί πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Μύθοι που πραγματικά πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε και να αποκτήσουμε την νοοτροπία να επιλέγουμε την ψυχική μας υγεία πάνω από οτιδήποτε άλλο. Γιατί δεν γίνεται να περιμένουμε να φροντίσουμε τους άλλους επαρκώς, όταν δεν νοιαζόμαστε να φροντίσουμε τον εαυτό μας πρώτα.

Μύθος 1: Self-care είναι να φροντίζεις σωματικά τον εαυτό σου.

Εμ, όχι! Η σωματική φροντίδα είναι μόνο ένα μέρος του self-care και μάλιστα μικρό μέρος. Πάντα βοηθάει στη διάθεση και την χαλάρωση ένα μασάζ, ένα αφρόλουτρο ή μια περιποίηση προσώπου όταν το έχουμε ανάγκη, αλλά το self-care έχει να κάνει με κάτι μακροπρόθεσμο και όχι μόνο κάτι που κάνουμε όταν φτάνουμε στα όρια μας λόγω κούρασης ή άγχους.

Self-care είναι να φροντίζεις το σώμα ώστε να επωφελείται και το πνεύμα και αντιστρόφως. Self-care είναι η άσκηση, η μείωση – όσο γίνεται – των ανθυγιεινών φαγητών. Είναι να γνωρίζεις πως αντιδράει το σώμα σου και πότε κοντεύεις ή έχεις ήδη φτάσει στα όρια σου, ψυχολογικά και σωματικά και να κάνεις παύσεις για χάρη και της ψυχικής σου υγείας.

Μύθος 2: Self-care είναι οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις καλά.

Ίσως η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία όλοι έχουμε πέσει. Θέλει λίγη προσοχή εδώ. Κάποιες συνήθειες self-care μας κάνουν να νιώθουμε ωραία και ωφελούν τον οργανισμό μας τόσο εκείνη τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε όσο και μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν όμως και κάποιες συνήθειες που όσο κι αν θέλουμε να αποκαλούμε self-care ωφελούν τη διάθεση μας μεν, αλλά μας βλάπτουν μακροπρόθεσμα. Π.χ. αν μια συνήθεια self-care για σένα είναι να τρως μια μεγάλη σοκολάτα ή τρία διαφορετικά γαριδάκια (*σφυρίζω αδιάφορα) μάλλον η ζημιά, κυρίως από τις τύψεις μετά, είναι μεγαλύτερη από το όφελος.

Το συμπέρασμα εδώ είναι καλό είναι να γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στο τι θέλουμε και στο τι χρειαζόμαστε πραγματικά, ώστε να φροντίζουμε τον εαυτό μας ΚΑΙ μακροπρόθεσμα. Self-care είναι όλα εκείνα τα μικρά αλλά τόσο σημαντικά πράγματα που καλλιεργούν το μυαλό σου (πχ. διάβασμα), σε ηρεμούν και σε βοηθάνε να «γεμίσεις μπαταρίες».

Μύθος 3: Το self-care είναι εγωιστικό.

Το έχουμε ακούσει και αυτό. Οι τύψεις κάνουν καλά την δουλειά τους και σ’ αυτό το κομμάτι. Πολλές φορές έχουμε ενοχές επειδή αναβάλαμε εκείνο το project ή κάποια δουλειά του σπιτιού για να ασχοληθούμε και να επικεντρωθούμε για μία ώρα, μία ημέρα, ένα μήνα κοκ στον εαυτό μας ή σε κάτι πιο σημαντικό στη ζωή μας που μας ευχαριστεί. Έχω ξαναγράψει και σε παλιότερη ανάρτηση ότι δε γίνεται να περιμένουμε να φροντίσουμε τους άλλους επαρκώς όταν δε νοιαζόμαστε να φροντίσουμε τον εαυτό μας πρώτα. Τόσο απλά!

Μύθος 4: Το self-care είναι ακριβό.

Self-care δεν είναι τα «πλούσια» αφρόλουτρα με αρωματικά κεριά και χαλαρή μουσική που βλέπουμε στις ταινίες, ούτε μια μέρα σε ένα ακριβό σπα, ούτε ένα ταξίδι στις Μαλδίβες, ούτε να ξετινάξεις την πιστωτική σου σε μαγαζιά και κομμωτήρια. Ευτυχώς η – δύσκολη μεν – εποχή που ζούμε έχει φροντίσει να αναπτύξει την ευρηματικότητά μας και να μας χαρίσει πολλές εναλλακτικές επιλογές πάνω στην αυτοφροντίδα που δε θα μας ξεπαραδιάσουν.

Το θέμα όμως δεν είναι αν θα επιλέξεις να φροντίσεις τον εαυτό σου με μια περιποίηση προσώπου ή με «ταβανοθεραπεία». Το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε self-care νοοτροπία. Γιατί στην τελική αυτό είναι το self-care. Είναι θέμα νοοτροπίας και έχει να κάνει με την αποδοχή του εαυτού σου αλλά και του ότι χρειάζεσαι να φροντίζεις τον εαυτό σου όπως του αξίζει χωρίς να νιώθεις ενοχές.

Μύθος 5: Το self-care απαιτεί χρόνο.

Μόνο αν το θέλεις εσύ…! Νομίζω το πιο δύσκολο που (νομίζουμε ότι) δεν βρίσκουμε είναι χρόνος. Όχι το self-care δεν χρειάζεται να σου τρώει όλη την ημέρα. Είπαμε να φροντίζεις τον εαυτό σου ώστε να ανταπεξέρχεσαι καλύτερα στις ασχολίες σου, όχι να τα «φορτώνεις στον κόκορα». Το self-care μπορεί να είναι και ένα πεντάλεπτο διάλειμμα από την ημέρα σου. Όλοι μπορούμε να διαθέσουμε 5 λεπτά την ημέρα.

Μην τα υποτιμάς αυτά τα 5 λεπτά όμως. Πολλά μπορούμε να καταφέρουμε μέσα σε 5 λεπτά. Από το να πάρουμε μερικές βαθιές αναπνοές, να πούμε μια σύντομη προσευχή, να τεντωθούμε (ειδικά αν κάνεις καθιστική εργασία), να ενυδατώσουμε τον οργανισμό με ένα ποτήρι νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι. Μπορείς να αποκτήσεις τη συνήθεια, όταν ο καιρός είναι καλός, να κατεβαίνεις μία στάση πριν τη δουλειά σου ή να παρκάρεις λίγο πιο μακριά και να περπατήσεις. Μπορείς να βάλεις τις συσκευές (κινητό, tablet, laptop) στην άκρη για πέντε λεπτά, να ακούσεις ένα αγαπημένο τραγούδι ή να γράψεις σε ένα τετράδιο τις σκέψεις σου (journaling).

Μύθος 6: Το self-care θέλει πρόγραμμα.

Καλά όλα τα παραπάνω θα μου πεις, αλλά στις μέρες μας ακόμα και αυτό θέλει οργάνωση ώστε να δημιουργηθεί μία ρουτίνα. Ναι οκ! Η καλή οργάνωση χρόνου είναι σαφώς σημαντική. Το να ξέρεις τι θα κάνεις μέσα στην μέρα και συγκεκριμένη ώρα βοηθάει να μειώσεις (μερικές φορές) το καθημερινό άγχος του «πότε θα τα προλάβω όλα;». Από αυτή την άποψη θέλει και το self-care το πρόγραμμά του. Ή μήπως όχι; Το πρόγραμμα (οργάνωση χρόνου, ρουτίνα όπως θέλεις πες το) λειτουργεί αποτελεσματικά όταν του δίνουμε και κάποια ευελιξία.

Η καθημερινότητα και ανάγκες του καθενός διαφέρουν τόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο όσο και από περίοδο σε περίοδο (για το ίδιο άτομο). Μπορεί για ένα μεγάλο διάστημα να έχεις υιοθετήσει τη δική σου ρουτίνα self-care, αλλά μια μέρα (άνθρωποι είμαστε) να αλλάξει κάποιο δεδομένο (πχ. νέα δουλειά, χωρισμός, κάποια απώλεια). Το λογικό και ανθρώπινο είναι εκείνη τη δεδομένη στιγμή να νιώθεις την ανάγκη να φροντίσεις διαφορετικά τον εαυτό σου. Οπότε η ευελιξία χρειάζεται ακόμα και στο self-care. Με την ίδια λογική, το self-care δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Διέθεσε οποιαδήποτε 5 λεπτά της ημέρας σου. Μπορεί να είναι το πρωί όταν ξυπνήσεις ή στο μεσημεριανό σου διάλειμμα για φαγητό ή το βράδυ πριν κοιμηθείς. Και αυτό να εναλλάσσεται διαφορετικά κάθε μέρα.

Μύθος 7: Το self-care μπορεί να περιμένει.

Τελευταίο αλλά ίσως το σημαντικότερο από όλα! «Θα κάνω το διάλειμμά μου όταν τελειώσω την τάδε δουλειά σε μια εβδομάδα/ένα μήνα…». Όλοι το έχουμε σκεφτεί και κάνει τουλάχιστον μια φορά όταν μας πιάνει το άγχος και σκεφτόμαστε ότι μόλις τελειώσουμε θα ησυχάσουμε από αυτό και θα ξεκουραστούμε επιτέλους. Έλα όμως που σπάνια συμβαίνει αυτό! Για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι όλο και κάτι ακόμα θα προκύψει αναγκάζοντας μας να συνεχίσουμε «λίγο ακόμα» πάνω από τις δυνάμεις μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεύτερον, γιατί αν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας όταν πρέπει, ο εαυτός μας (εμείς δηλαδή) θα «μιλήσει» και, χειρότερα, θα «πράξει» για εμάς…

Το self-care είναι αυτό που με διάφορους τρόπους σε «καλεί» να μαζέψεις δυνάμεις ώστε να ολοκληρώσεις την εκάστοτε δουλειά και να ανταπεξέλθεις με ψυχραιμία στις όποιες αναποδιές προκύψουν ή απλώς να γιορτάσεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου (και να μην σε πάρει ο ύπνος εξαντλημέν@… (αν έβλεπες Friends θα καταλάβεις).

Οπότε όχι το self-care δεν μπορεί να περιμένει πότε θα τελειώσεις την to do λίστα σου ή εκείνο το σημαντικό project που δουλεύεις εβδομάδες. Ούτε όταν νιώσεις ότι το κέρδισες ή ότι το αξίζεις. Το self-care δεν είναι η ανταμοιβή σου, ούτε κάτι προαιρετικό. Είναι απολύτως αναγκαίο. Δεν χρειάζεσαι «άδεια» από κανέναν («να μεγαλώσουν τα παιδιά πρώτα», «όταν θα αλλάξω δουλειά»). Δώσε άδεια στον εαυτό σου να σε φροντίζεις τώρα.

Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για το κείμενο;

👉Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

*Αρχική εικόνα από Taisiia Stupak από unsplash.com


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

📢 Η δύναμη του να λες όχι!
📢 5 πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε σε περιόδους έντονου άγχους!
📢 Όταν το σώμα σου φωνάζει «σταμάτα» να το ακούς!
📢 «Υπάρχουν και χειρότερα.» Η φράση που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε!


help-me-grow

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
____________________
🔔 Έχεις Facebook, Instagram, Pinterest ή Goodreads; Σε περιμένω και στα δικά μου!
Facebook, Instagram, Pinterest, Goodreads

signature-curious-blog2

2 σκέψεις σχετικά με το “7 μύθοι self-care που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε”

  1. Δηλώνω ένοχη οτι έχω σκεφτεί όλους αυτούς τους μύθους έστω απο μια φορά στην ζωή μου.Οι τρόποι ζωής μας, το αγχός, η πίεση κλπ όλα μας οδηγούν να ξεχνάμε το πιο σημαντικό: τον ευατό μας και οτι και αυτός χρειάζεται προσοχή και αγάπη.Όταν δεν εστιάζεις ποτέ τον ευατό σου και τις ανάγκες σου, και τον παρατάς, μετά δυστυχώς σε παρατά και εκείνος!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.