Εκτός από ένα από τα καλύτερα και πιο εύχρηστα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και γραφικών, το canva είναι αγαπημένο για έναν ακόμα λόγο: δε σταματάει να εξελίσσεται και να προσθέτει καινούρια εργαλεία. Σου έχω λοιπόν, 4 νέα εργαλεία του Canva που ίσως δεν γνωρίζεις αλλά θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη!
🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:
📢 Canva: Πως να κάνεις σελιδοποίηση γρήγορα και εύκολα!
📢 Canva Tutorial: Πως να σχεδιάσεις εύκολα και γρήγορα με την λειτουργία «Copy Style»
Τα παρακάτω εργαλεία έχουν να κάνουν περισσότερο με την καλύτερη και (ΠΟΛΥ) ευκολότερη χρήση των χρωμάτων. Έχω ανεβάσει και παλιότερα tutorials σχετικά με σχεδίαση και πιο συγκεκριμένα συνδυασμούς χρωμάτων μιας και δεν έχουμε όλοι (κι εγώ μαζί) τις απαραίτητες γνώσεις πως να ταιριάξουμε σωστά χρώματα.
Ένας τρόπος που μας έχει χαρίσει το Canva είναι με την χρωματική ρόδα (Color Wheel) (δες το σχετικό tutorial εδώ). Βέβαια υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χρησιμοποιήσεις στο μέγιστο τα χρώματα του canva. Έξι (6) τρόπους έχω ανακαλύψει εγώ (δες το tutorial εδώ), αλλά αν γνωρίζεις και άλλους εννοείται περιμένω σχόλιο σου.
Πάμε να δούμε λοιπόν, τι καινούριο μάς έχει ο canva.
1. DRAW
Και ναι! Ο canva έχει το δικό του εργαλείο ελεύθερης σχεδίασης!
🟣 ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ: Πήγαινε αριστερά στο μενού και πάτησε στο «MORE». Είναι το μωβ εικονίδιο (βλέπε και εικόνα).


🟣 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ: Πέρα από το προφανές, δηλαδή να σχεδιάσεις ελεύθερα ότι θέλεις, (κάτι σαν την ζωγραφική των Windows, αν είσαι από αυτούς που το πρόλαβαν), μπορείς να δημιουργήσεις γραφικά με διάφανο φόντο (transparent) και να τα αποθηκεύσεις.
Το DRAW διαθέτει ‘pen’, ‘marker’, ‘glow pen’ και ‘highlighter’. Τα δύο πρώτα (pen + marker) σχεδιάζουν σχεδόν το ίδιο (βλέπε μπλε στην εικόνα κάτω). Το glow pen κάνει σχήματα με λάμψη (κίτρινο στην εικόνα κάτω) και το highlighter (ο φωσφορίζων μαρκαδόρος που λέμε) σχεδιάζει με τετράγωνη φορά.

🟣 EXTRA TIP 1: Όταν σχεδιάζεις μπορείς σε κάθε στοιχείο να πατάς το «DONE» πάνω στο μενού, ώστε να μπορείς να δουλέψεις καλύτερα αν θέλεις αργότερα να μετακινήσεις, να αλλάξεις ή να διαγράψεις κάποιο κομμάτι (εικόνα κάτω).

🟣 EXTRA TIP 2: Μπορείς να αλλάξεις θέση σε κάποιο στοιχείο/σχέδιο που δημιούργησες πηγαίνοντας το πχ. στο φόντο, χρησιμοποιώντας το ‘POSITION’ στο μενού πάνω δεξιά. Το ίδιο ισχύει αν θέλεις να ενώσεις δύο ή περισσότερα στοιχεία μαζί (λειτουργεία GROUP).

2. η λειτουργία ‘Apply colors to page‘
Ένα πολύ πολύ χρήσιμο εργαλείο για να συνδυάσεις αρμονικά τα χρώματα στο σύνολο τους.
🟣 ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ: Δεξί κλικ στην εικόνα και επιλέγεις «Apply colors to page».
🟣 ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ; Παίρνει τα χρώματα από την εικόνα και τα μοιράζει και στα υπόλοιπα γραφικά που έχεις χρησιμοποιήσει.
Στο παράδειγμα χρησιμοποίησα μια εικόνα του canva για φόντο, ένα ορθογώνιο σχήμα, κείμενο και ένα γραφικό στοιχείο (λουλούδι).
Προφανώς τα χρώματα δεν ταιριάζουν και πολύ μεταξύ τους…

Πατάω δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και επιλέγω «Apply colors to page».

ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ:

🟣 EXTRA TIP 1: Όταν αλλάζουν τα χρώματα, αλλάζει και το φόντο όλης της σελίδας. Αν δεν το θέλετε με χρώμα, απλώς πατήστε πάνω του και πατήστε ‘DELETE’ για να ξαναγίνει λευκό.
🟣 EXTRA TIP 2: Τα χρώματα εναλλάσσονται σε αρκετούς συνδυασμούς. Δηλαδή αν δεν σας αρέσει ο συγκεκριμένος συνδυασμός, κάντε δεξί κλικ και πατήστε ξανά την επιλογή «Apply colors to page» μέχρι να σας αρέσει το αποτέλεσμα.
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ:

3. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ‘COLOR PICKER’
Τόσο μικρό κι όμως τόσο χρήσιμο! Ίσως ότι καλύτερο πρόσθεσε ο canva και έχει ήδη γίνει το αγαπημένο μου! Το Color Picker βοηθάει να αλλάξεις χρώμα πχ. σε ένα κείμενο ή στοιχείο (element) επιλέγοντας την ακριβή απόχρωση στην κύρια εικόνα που έχεις (πχ. φόντο).
Θα σκεφτείς τι χρειάζεται το color picker αφού ο canva δίνει ήδη αρκετές προτάσεις για χρώμα με βάση την εικόνα ή το document που ανεβάζεις; Θα σου απαντήσω αμέσως! Γιατί ο Canva βγάζει αυτόματα μερικά από τα χρώματα από την εικόνα ή στο στοιχείο που ανεβάζεις ή επιλέγεις αλλά και πάλι είναι περιορισμένες οι επιλογές χρωμάτων.
🟣 ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ: Στα χρώματα του μενού αριστερά, δίπλα από τον κωδικό του χρώματος! Ή βλέπε εικόνες παρακάτω!
Στο παράδειγμα χρησιμοποίησα μια εικόνα του canva, ένα απλό ορθογώνιο σχήμα, κείμενο και ένα γραφικό στοιχείο (χιονονιφάδα).
Δηλαδή η αρχική εικόνα ήταν αυτή:

Αφού εφάρμοσα το «Apply colors to page» για να ταιριάξουν όμορφα τα χρώματα (βλέπε προηγούμενο παραπάνω), η εικόνα έχει ως εξής:

Έστω ότι θέλω να αλλάξω το χρώμα του ορθογώνιου σχήματος πίσω από το κείμενο και να το κάνω καφέ σκούρο όπως είναι η μία χιονονιφάδα.
🟣 ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ;
- Επιλέγω με το ποντίκι το σχήμα που θέλω να αλλάξω.
- Πατάω στο χρώμα πάνω στο μενού.
- Πατάω το εικονίδιο (+) για να βρω το ακριβές χρώμα της χιονονιφάδας στην εικόνα.
- Πατάω το color picker που βρίσκεται δίπλα στον κωδικό του χρώματος (εικόνα 1 κάτω).
- Μετακινώ με το ποντίκι τον color picker και στο σημείο με το χρώμα που πατήσω αυτό θα είναι το χρώμα που θα πάρει πλέον το σχήμα μου (εικόνα 2 κάτω).


Κάνοντας το ίδιο και με το κείμενο, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ:

🟣 EXTRA TIP: Ο Color Picker λειτουργεί:
(1). για να αλλάξεις το ακριβές χρώμα σε οποιοδήποτε γραφικό επιτρέπεται να αλλάξεις χρώμα (δεν ισχύει για όλα).
(2). για να αλλάξεις το ακριβές χρώμα σε κείμενο
4. Background χρώμα σε κείμενο
Άλλο ένα ωραίο εργαλείο για κείμενο αυτή τη φορά είναι το φόντο σε κείμενο. Εντάξει ξέρω… μπορείς να βάλεις ένα απλό, ή μη, σχήμα και να το φτιάξεις όπως θέλεις. Οπότε ποια η διαφορά και η χρησιμότητα εδώ; Η διαφορά είναι ότι το φόντο ακολουθεί το κείμενο δίνοντας του άλλη υφή και πιο κομψό «αέρα».
Κάπως έτσι:

🟣 ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ: Στην κατηγορία ‘Effects’ στο πάνω μενού.
🟣 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: Αφού γράψεις το κείμενο που θέλεις (τίτλο ή και μεγαλύτερο κείμενο όπως φαίνεται η εικόνα πάνω), κάνεις τα εξής:
- Πατάς πάνω στο κείμενο.
- Πατάς στο EFFECTS στο πάνω μενού.
- Επιλέγεις το BACKGROUND κάτω δεξιά στα Styles. Έτοιμο!

🟣 EXTRA TIP 1: Μπορείς να ‘παίξεις’ με τις ρυθμίσεις ‘ROUNDNESS’, ‘SPREAD’, ‘TRANSPARENCY’. Τί είναι αυτά τώρα;!

ROUNDNESS: Η στρογγυλότητα του φόντου. Όσο μικρότερη η τιμή, τόσο πιο τετράγωνο το φόντο πίσω από το κείμενο.
SPREAD: Η έκταση. Πόσο θέλεις να απλώνεται το χρώμα γύρω από το κείμενο (χωρίς να αλλάζει το κείμενο).
TRANSPARENCY: Η γνωστή μας διαφάνεια.
🟣 EXTRA TIP 2: Εννοείται ότι μπορείς να αλλάξεις το χρώμα (ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ COLOR PICKER! 😉)!
Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για το κείμενο;
👉Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!
*Αρχική εικόνα από pixabay.com
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
📢 Canva Color Wheel: Πως να βρεις το σωστό συνδυασμό χρωμάτων
📢 Canva: 15 χρήσιμα tips για να κερδίσεις χρόνο στην σχεδίαση
📢 Canva Uploads: Πως να κερδίσεις χρόνο και χώρο στον σκληρό δίσκο!
📢 Canva: Πως να περιστρέψεις εικόνα ή βίντεο σε frame

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
____________________
🔔 Έχεις Facebook, Instagram, Pinterest ή Goodreads; Σε περιμένω και στα δικά μου!
Facebook, Instagram, Pinterest, Goodreads

Ω Δώρα μου τι υπέροχο θέμα είναι αυτό σήμερα; Σε ευχαριστούμε πολύ κορίτσι μου. Μας έδωσες υπέροχες οδηγίες για όμορφα πράγματα και καλούδια. Ένας ολάκερος κόσμος σχεδίασης είναι μπροστά μας. Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω έτσι; Καλησπέρα.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Να είσαι καλά Γιάννη μου! Ειδικά το Color picker… έπρεπε!!! 😉
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο