Απόψεις, Βιβλία

10 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας 50 βιβλία σε έναν χρόνο!

“Δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από ένα βιβλίο”, είχε πει ο Ernest Hemingway και νομίζω πως όσοι αγαπάμε το διάβασμα το εμπεδώσαμε όσο ποτέ τις τελευταίες δύο δύσκολες χρονιές…! Ένας χρόνος, 50 βιβλία! Τί έμαθα διαβάζοντας αυτά τα 50 βιβλία;

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:

📢 20 κωμικοτραγικές καταστάσεις που βιώνουμε οι βιβλιόφιλοι (και τι κάνουμε για αυτές)!
📢 30+ υπέροχα book quotes για να (ξανα)αγαπήσεις το διάβασμα!


Το 2021 είχα βάλει στόχο να διαβάσω 50 βιβλία και το κατάφερα, αν και στο παρά πέντε. Πέρασα ένα διάστημα δύο σχεδόν μηνών που ότι βιβλίο κι αν έπιανα στα χέρια μου με κούραζε κι εκεί κατάλαβα ότι περνούσα το γνωστό στους βιβλιόφιλους «reader burnout». Παρόλα αυτά κατάφερα να ολοκληρώσω τον στόχο των 50 βιβλίων. Κάθε βιβλίο είτε μου άρεσε είτε όχι μού έμαθε και κάτι.

Τί έμαθα διαβάζοντας αυτά τα 50 βιβλία;

1. Να μην αγχώνομαι για το πόσες σελίδες θα διαβάσω κάθε μέρα

Υπάρχουν μέρες που διαβάζω 100 σελίδες. Υπάρχουν και μέρες που διαβάζω 5. Αυτό που έμαθα είναι να μην ξεχνάω ότι διαβάζω για να χαλαρώσω και να ξεχαστώ, όχι για να αγχωθώ περισσότερο.

2. Να μην επηρεάζομαι από την – υπερβολική μερικές φορές – διαφήμιση ενός συγκεκριμένου βιβλίου

Είμαι μέλος σε αρκετές βιβλιο-ομάδες, τόσο στο facebook όσο και στο Goodreads, και ένας από τους λόγους είναι για να μαθαίνω και για καινούρια βιβλία που βγαίνουν. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να επηρεάζεται από (διαρκή) διαφήμιση κάποιου βιβλίου που όμως η υπόθεσή του δεν ήταν του γούστου μου.

3. Αν κάποιος κλασικός συγγραφέας ή κλασικό βιβλίο δεν μ’ αρέσει δεν πειράζει

Γενικά λατρεύω τα κλασικά και όσα δεν έχω διαβάσει τα ψάχνω. Είναι όμως και κάποια που δεν ενδιαφέρομαι να τα διαβάσω. Είτε γιατί έχω αρχίσει κάποιο και δεν μου άρεσε η γραφή ή η υπόθεση είτε γιατί «δεν είναι η ώρα του».

4. Αν δεν μου αρέσει να διαβάζω κάποιον best seller συγγραφέα δεν πειράζει

Πόσες φορές βλέπουμε στο εξώφυλλο ενός βιβλίου «από τον συγγραφέα των best sellers…» ή «best seller με 1.000.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως». Και συνήθως επηρεάζεσαι και λες «για να είναι best seller, θα είναι συγκλονιστικό βιβλίο». Όμως για κάποιον λόγο δεν σου αρέσει, γιατί βρίσκεις «την υπόθεση τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά» ή «δεν είναι πολύ «ψαγμένοι» οι χαρακτήρες» ή γιατί «για best seller συγγραφέα πολύ άρπα κόλλα είναι γραμμένο» (been there! 😒) κοκ. Όταν σου τάζουν «best seller» καλώς ή κακώς περιμένεις να είναι ΤΕΛΕΙΟ σε όλα το βιβλίο. Αλλά έλα που δεν είναι! Όχι πάντα τουλάχιστον. Υπάρχουν και εξαιρέσεις εννοείται. Το θέμα είναι ότι αυτό το «best seller» αυξάνει τις προσδοκίες του αναγνώστη άρα και το ρίσκο του κατά πόσο θα αρέσει τελικά. Πλέον έχω μάθει να μην χαμπαριάζω από τέτοιου είδους προώθηση και να αγοράζω ένα βιβλίο με τις προσδοκίες που έχω σε όλα τα υπόλοιπα.


📢 ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Βιβλία: Μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους τελικά;


5. Αν μου άρεσε κάποιο βιβλίο που σε ένα μεγάλο μέρος αναγνωστών δεν άρεσε καθόλου δεν πειράζει

Unpopular opinions αυτή η μάστιγα μία κατηγορία μόνα τους! Το διάβασμα είναι θέμα γούστου, εμπειριών και timing. Μπορεί εμένα να μην μου άρεσε το τάδε βιβλίο, γιατί, για τις δικές μου μέχρι τώρα αναγνωστικές εμπειρίες, ήταν «μια απ’ τα ίδια» ή «είχε μπερδεμένο τρόπο γραφής», αλλά σε κάποιον άλλον να άρεσε, γιατί εν πάση περιπτώσει είχε κάτι να του πει. Το βιβλίο, όχι η δική μου αρνητική άποψη. Προσωπικά μ’ αρέσουν οι unpopular opinions (ακόμα κι όταν τελικά δεν συμφωνήσω) όταν υποστηρίζονται με επιχειρήματα, έστω και υποκειμενικά, γιατί είναι ένας ωραίος τρόπος να κρατάμε το μυαλό μας «ανοιχτό» και να δούμε μια διαφορετική προοπτική.

6. Όταν ένα βιβλίο δεν μου αρέσει δεν πειράζει να το αφήσω

Συνήθως ξέρω αν μου αρέσει το βιβλίο στις πρώτες 20-40 σελίδες. Ξεκίνησα βιβλία που δεν μου άρεσαν τελικά σαν γραφή ή σαν υπόθεση ή για όποιο άλλον λόγο και τα άφησα (μαζί με τις ενοχές) στην άκρη. Σημείωση: Τα βιβλία που δεν ολοκληρώνω, δεν τα μετράω στο τέλος. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις – και το ξέρετε κι εσείς φαντάζομαι – που το βιβλίο αρχίζει καλά, αλλά κάπου στην μέση μας τα χαλάει λίγο και μας ξενερώνει. Όπως και να έχει, το ξαναλέω, το διάβασμα είναι για να το απολαμβάνουμε και όχι για να μας κουράζει.

7. Να μην ντρέπομαι για το είδος των βιβλίων που μου αρέσουν

Πραγματικά είναι κάτι που βλέπω συχνά σε σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα (και όχι μόνο). Προσωπικά λατρεύω τα ιστορικά και ρομαντικά μυθιστορήματα. Δεν αποκλείω κανένα είδος όμως, γιατί έχω μάθει ότι κάθε βιβλίο είναι ξεχωριστό. Πχ. το είδος που μου αρέσει λιγότερο είναι τα επιστημονικής φαντασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα απορρίπτω όλα, γιατί επιστημονικής φαντασίας θεωρείται το «1984» του George Orwell (!) αλλά και το «Αγώνες Πείνας» της Σουζάν Κόλινς. Τί θέλω να πω με αυτό; Μην ντρέπεσαι για το είδος βιβλίου που απολαμβάνεις να διαβάζεις.


📢 ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τα resolutions ενός βιβλιόφιλου!


8. Αν δεν κατάφερνα να φτάσω τον στόχο μου δεν πειράζει

Είπα στην αρχή του άρθρου ότι έβαλα στόχο τα 50 βιβλία και τον κατάφερα στο παρά πέντε. Για δύο μήνες περίπου αλλά και κάποιες μέρες προς το τέλος του 2021 δεν είχα όρεξη να διαβάσω τίποτα οπότε έκανα «ένα διάλειμμα απ’ το διάλειμμα», όπως το έλεγα εγώ. Ταυτόχρονα όμως σκεφτόμουν ότι δε θα φτάσω τον στόχο με αυτό τον τρόπο και αγχώθηκα… Και έφτασε η στιγμή που σκέφτηκα ότι είναι χαζομάρα να αγχώνομαι ΚΑΙ για αυτό…! Οπότε κι εσύ που με διαβάζεις τώρα, δεν πειράζει αν δεν διάβασες τα 20, τα 30 ή τα 100 βιβλία που έβαλες στόχο. Δεν είναι διαγωνισμός. Ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς και διάθεση.

9. Να μην νιώθω τύψεις για το πόσα βιβλία αγόρασα

Λιγότερα από πέρσι τώρα που το ξανασκέφτομαι… αλλά και πάλι! Θεωρώ ότι τα βιβλία είναι η μόνη επένδυση που δεν θα πάει ποτέ, μα ποτέ, χαμένη. Σαν χαρακτήρας είμαι εσωστρεφής και όχι ιδιαίτερα του «έξω», οπότε το διάβασμα είναι ίσως η πιο αγαπημένη μου συνήθεια. Λίγο κι η πανδημία, λίγο η δουλειά η κυριότερη διασκέδαση είναι τα βιβλία (άλλο που δε θέλω), είτε το διάβασμα αυτό καθαυτό είτε η αγορά τους…! Και ναι, όπως κάθε βιβλιόφιλος που σέβεται τον εαυτό του, έχω κι εγώ μια αξιόλογη στοίβα με αδιάβαστα… και είμαι εντάξει με αυτό.


📢 ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τα 7 χαρακτηριστικά του «καλού βιβλίου»!


10. Διάβασα πολλά καλά βιβλία

Παρόλο που το 2021 διάβασα 30 βιβλία λιγότερα από πέρσι (80+ διάβασα το 2020), αυτά που διάβασα μέσα στο 2021 τα απόλαυσα περισσότερο. Τα μισά σχεδόν (σύμφωνα με το Goodreads προφίλ μου γιατί σιγά μην τα θυμάμαι όλα) από αυτά που διάβασα μπήκαν στη λίστα με τα αγαπημένα μου. Αγαπημένα γιατί με «ταξίδεψαν», με προβλημάτισαν, με συγκίνησαν και εντέλει με επηρέασαν με έναν τρόπο μοναδικό. Άλλωστε, «όσον αφορά το καλό βιβλίο, το θέμα δεν είναι πόσα μπορείς να ολοκληρώσεις, αλλά πόσα θα σε επηρεάσουν.» (Mortimer J. Adler).

Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για το κείμενο;

👉Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

*Αρχική εικόνα από pixabay.com


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

📢 16 όροι βιβλίων που περιγράφουν κάθε βιβλιόφιλο!
📢 18 αστείες καταστάσεις που βιώνουν οι βιβλιόφιλοι!
📢 18 όροι βιβλίων που κάθε βιβλιόφιλος θα έπρεπε να γνωρίζει!
📢 10 αστεία κι όμως αληθινά quotes για τους βιβλιόφιλους!


help-me-grow

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
____________________
🔔 Έχεις Facebook, Instagram, Pinterest ή Goodreads; Σε περιμένω και στα δικά μου!
Facebook, Instagram, Pinterest, Goodreads

signature-curious-blog2

2 σκέψεις σχετικά με το “10 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας 50 βιβλία σε έναν χρόνο!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.