Σκέφτομαι & Γράφω

2 χρόνια blogging: Τα 5 μαθήματα που κέρδισα!

Άλλη μια blogική χρονιά επιβιώσαμε πέρασε! Τί (με) άλλαξε; Τί έμεινε; Τί μαθήματα μου χάρισε ως blogger το 2021;

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:

📢 Όσα έμαθα μετά από 1 χρόνο blogging!
📢 Τα 5 πιο ξεχωριστά δώρα των φετινών Χριστουγέννων


Το blogging δεν είναι εύκολο πράγμα, το έχουμε πει πολλές φορές. Θέλει δουλειά πολλή και δέσμευση αν θες να το ‘ανεβάζεις’ συνεχώς (δεν έχουν τέρμα αυτά, το ξέρετε καλά). Όπως μας έχει διδάξει (και) αυτή η χρονιά όμως, δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο σε αυτή τη ζωή (αλλιώς δε θα υπήρχε και τόση διχόνοια, συμφωνείς;)

Let’s talk numbers!

28 Νοεμβρίου 2019! Δύο χρόνια, λοιπόν, My Little Curious Blog! Τριάντα οκτώ (38) άρθρα (μαζί με αυτό που διαβάζεις τώρα). Αρκετά λιγότερα από το 2020, αλλά νομίζω το 2021 γενικά κάναμε πολύ λιγότερα από αυτά που θέλαμε. Ο πιο δημιουργικός μήνας για μένα ήταν ο Γενάρης και ο Φλεβάρης με οκτώ (8) και επτά (7) άρθρα αντίστοιχα. Λογικό… η αρχή της χρονιάς ξεκινάει πάντα αισιόδοξα (λέμε τώρα). Μετά έμεινα χωρίς δουλειά, αλλά στάθηκα πολύ (μα πολύ) τυχερή και μέσα σε δύο εβδομάδες βρήκα άλλη.

Εγώ κι η αναβλητικότητα…

Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος βιβλίου της ζωής μου αυτός. Το παλεύω με την αναβλητικότητα. Με δυσκόλεψε και η δουλειά λίγο η αλήθεια είναι, γιατί οι ώρες ήταν πολύ περισσότερες. Όχι ότι παραπονιέμαι. Λατρεύω τη δουλειά μου εξάλλου. Και μεταξύ χόμπι και δουλειάς που πληρώνει, προηγείται το δεύτερο, πώς να το κάνουμε;! Η αναβλητικότητα δυστυχώς παραμένει, αλλά και το πείσμα να συνεχίσω επίσης. That’s a promise! 😉

Χρονιά αποφάσεων…

Το 2021 ήταν – ακόμα είναι, δεν τελείωσε ακόμα άλλωστε – χρόνος αλλαγής. Αλλαγής προσωπικής κυρίως. Αλλαγή σκέψης, ψυχολογίας και γενικώς αρκετά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα… μάλλον μεγάλες οι αλλαγές.

Μου πέρασε πολλές φορές από το μυαλό να πάω το blog ένα βήμα παραπάνω (πχ. διαφημίσεις, προωθήσεις κλπ.), γιατί σκέφτηκα ότι θα μου δώσει κι ένα καλό κίνητρο να γράφω περισσότερο (εδώ γελάμε). Αλλά μετά από πολλή σκέψη αναρωτήθηκα αν όντως θέλω να το κάνω «επαγγελματικά» και η απάντηση ήταν όχι. Γιατί με το έξτρα άγχος το blog θα έχανε τον πρωταρχικό λόγο ύπαρξής του, ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι να εκφράζομαι και να «βγαίνω από το καβούκι μου», να εμπνέω και, όπως έχω ξαναγράψει, να γράφω όταν είμαι καλά και να τα ξαναδιαβάζω όταν δεν είμαι.

Newsletters τι δύσκολο πράγμα!

Θα είμαι ειλικρινής (κι) εδώ! Δυσκολεύομαι να βρω μια σωστή, ή έστω σταθερή βρε παιδί μου, ροή στα Newsletters. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν σας έρχεται όπως δεσμεύτηκα στην αρχή. Ναι καλά, θα μου πεις! Εγώ πώς το καταφέρνω; Ή ο/η τάδε πώς καταφέρνει να στέλνει κάθε εβδομάδα και έχει παιδιά και σπίτι να φροντίσει;

Εδώ θέλω να πω κάτι που με προβληματίζει πολύ καιρό!

Δεν είναι το ίδιο για όλους! Ανεξάρτητα αν κάνεις δύο δουλειές, πέντε χόμπι και ταυτόχρονα φροντίζεις παιδιά και σύντροφο (και μπράβο σου, μεγάλο μπράβο και σε θαυμάζω, αλήθεια το λέω!). Ζούμε την εποχή της απενεχοποίησης των στερεότυπων (καιρός ήταν!!!) και πιστεύω ότι ένα από αυτά είναι και αυτό το «αν το μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς κι εσύ». Δεν κουβαλάμε τον ίδιο σταυρό, αγάπες! Ο καθένας έχει τα δικά του θέματα, τη δική του ψυχολογία που τα τελευταία δύο χρόνια «βάρυνε» επικίνδυνα και τους δικούς του ρυθμούς. Και είναι εντάξει αυτό. Κι αν δεν είναι, να γίνει…! Πρέπει να γίνει!

Με την οργάνωση του Newsletter (για να επανέλθω στο θέμα) δυσκολεύομαι για δύο λόγους: πρώτον, τελευταία αμφιταλαντεύομαι όλο και περισσότερο για το αν αξίζει τελικά να έχω newsletter. Μπορεί να φταίει και η πλατφόρμα που χρησιμοποιώ (σκέφτομαι να μεταφερθώ… θα δείξει). Κάνει τη δουλειά μεν, τα στατιστικά του blog αυξήθηκαν και η συμμετοχή σε μηνύματα (πολύ με χαροποιεί όταν μου απαντάτε στα emails).

Απ’ την άλλη όμως, δυσκολεύομαι να κρατήσω ένα πρόγραμμα και αυτό γιατί πάει αλυσίδα. Δηλαδή για να σταλεί ένα newsletter πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένα καινούριο άρθρο στο blog (θα εκπλαγείς από το πόσα μισογραμμένα άρθρα έχω «σχεδόν» έτοιμα και δεν έχουν βγει ακόμα 😳). Το εκάστοτε άρθρο πέρα από το γράψιμο θέλει τη δική του σωστή, πολλές φορές χρονοβόρα (τελειομανής alert), επιμέλεια κι εγώ εν τέλει δεν έχω τόσο χρόνο όσο θα ήθελα.

On the bright side…

Το γράψιμο με όλα τα παρελκόμενά του με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο θέμα άγχος. Έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση να «βγω εκεί έξω», να εκτεθώ γραπτώς και μ’ αρέσει αυτό. Πάντα έχω λίγο άγχος, αλλά είναι το θετικό άγχος (υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν ξέρω). Αυτό που λες τη γνώμη σου για κάτι προσωπικό και περιμένεις να δεις αν υπάρχει κι άλλος εκεί έξω που να νιώθει το ίδιο.

Επίσης, οργάνωσα το πρώτο challenge μέσα από το οποίο γνώρισα πολλούς καινούριους bloggers. Είμαστε πολλοί εκεί έξω και μ’ αρέσει να ανακαλύπτω νέες γραφές και τρόπους έκφρασης.

Και για να φτάσουμε και στον τίτλο του άρθρου…

Τα 5 μαθήματα που κέρδισα αυτά τα δύο χρόνια blogging είναι:

1. Να παίρνω τον χρόνο μου.

Όταν κάτι αλλάζει, πονάει αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αλλά επίσης, όταν κάτι αλλάζει θέλει το χρόνο του. Κι αυτός ο χρόνος είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο. Θέλει το χρόνο της η αλλαγή! (👈 τα γράφω πιο αναλυτικά εδώ)

2. Να γράφω για να εκφράζομαι και να μην εκφράζομαι για να γράφω.

Δεν ξέρω αν όλοι οι άνθρωποι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σκέψης (μάλλον όχι τώρα που το ξανασκέφτομαι), αλλά προσωπικά δεν μπορώ να γράψω για κάποιο θέμα αν δεν «μπω» μέσα σε αυτό. Αυτό σημαίνει είτε να το ερευνήσω διεξοδικά και να γράψω την δική μου – συνήθως αντίθετη – γνώμη είτε να επιτρέψω στον εαυτό μου να μπει στα «παπούτσια του άλλου» (φυσική αντίδραση για μένα, empath alert), όσο είναι δυνατόν αυτό φυσικά, και να το νιώσω (όχι απλά να το δω) από τη δική του μεριά. Αν δεν μπορώ να το κάνω αυτό, δε θα γράψω για αυτό… ακόμα! Γι’ αυτό και δεν θα δεις εύκολα από μένα γραμμένο κάτι «επίκαιρο» είτε είναι ευχάριστο είτε δυσάρεστο!

3. Να ακούω/διαβάζω ακόμα περισσότερο.

Σε προηγούμενο άρθρο έχω αναφέρει ότι ένα από τα πολύτιμα μαθήματα που κερδίζει κανείς με το blogging είναι ότι σε κάνει πιο δημιουργικό και ανοιχτόμυαλο άτομο. Είναι ωραίο που ο καθένας έχει το δικό του στυλ γραψίματος και έκφρασης. Θα ήταν μάλλον βαρετό να συμφωνούμε σε όλα. Δε νομίζεις; Συν ότι μέσω του challenge που οργάνωσα, γνώρισα αρκετούς καινούριους (για μένα) αξιόλογους bloggers.

4. Να σιωπώ όταν πρέπει.

Υπήρξαν και δυστυχώς ακόμα συνεχίζονται, τόσα δυσάρεστα επίκαιρα θέματα με τις γυναικοκτονίες να είναι το χειρότερο. Δεν έγραψα λέξη όμως και η αλήθεια είναι ότι δε θέλω, γιατί είναι υπερβολικά ψυχοφθόρο για μένα να «μπω» σε αυτό για να γράψω (βλέπε και Νο2 παραπάνω). Αλλά και γιατί κι εγώ μαθαίνω ακόμα… Οπότε προτιμώ να σιωπώ και να ακούω… προς το παρόν.

5. Να συνεχίζω να αλλάζω προς το καλύτερο.

Ο βασικότερος στόχος που είχα από την αρχή (βασικά της ζωής μου, αλλά εδώ μιλάμε για blogging, οπότε) δημιουργίας του MLCB είναι να βελτιώνομαι. Διαβάζοντας παλιότερα άρθρα μου, διαπιστώνω ότι έχω βελτιωθεί (Thank God! 😌) στο γράψιμο. Εξάλλου το blogging απαιτεί έρευνα, μεταξύ πολλών άλλων, οπότε σε βελτιώνει και σαν άνθρωπο. Δε σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε! Stay Curious! Είναι και το μότο του blog άλλωστε!!!


#throwback στα πρώτα άρθρα του 2021

Ιδού η πρώτη ανάρτηση του 2021 που ανέβηκε στο blog σε κάθε κατηγορία:

(Σκέψεις): Να κρατάμε το «απόθεμα» αναμνήσεων μας γεμάτο!

Αυτό το απόθεμα απλώς το έχεις… Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε να μην ξεχνάμε να κάνουμε χρήση του αποθέματος που έχουμε ήδη. Και να το κρατάμε ανεξάντλητο. Να δημιουργούμε καινούριο μέσα από τις χαρούμενες στιγμές ή σκέψεις ακόμα και μέσα σε αυτή τη ‘μαύρη’ χρονιά…! Και όχι… μην είστε φειδωλοί στη χρήση του. Δεν τελειώνει! Κι όταν νομίζεις ότι σου τελείωσε, να ξέρεις διαθέτεις άλλο τόσο. Απλώς το έχεις «καταχωνιάσει» κάπου και το ξέχασες…!

(Βιβλία): 17 αγαπημένα quotes & fun facts για το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

«Αν κάποιος που ζει με αυτές τις συνθήκες θεωρείται εκκεντρικός, θα πρέπει να δεχτούμε πως η εκκεντρικότητα έχει γούστο!» (Κεφάλαιο 1)

(Blogging): 10+1 minimal ελληνικές γραμματοσειρές του Canva!

Τί εννοούμε όταν λέμε minimal fonts; Πώς να χρησιμοποιήσεις τα minimal fonts; EXTRA TIP: Πώς μπορείς να βρίσκεις τις ελληνικές γραμματοσειρές του CANVA;

(Προτάσεις): 10 αγαπημένες κωμικές ταινίες του Netflix για την εφηβεία και την ενηλικίωση!

Δέκα (παλιές και λίγο πιο καινούριες) κωμικές ταινίες του Netflix για την εφηβεία και την ενηλικίωση με διαχρονικά θέματα που απασχολούν τους εφήβους, όπως το σχολείο, η φιλία, ο έρωτας, οι σχέσεις με τους γονείς και ο δρόμος προς την ενηλικίωση.

(Challenges): #1 Φθινοπωρινό Blogging Challenge

Σκοπός του (και τον εκπλήρωσε με επιτυχία) ήταν να γνωριστούμε καλύτερα, να ανακαλύψουμε καινούρια blogs, αλλά κυρίως να γνωρίσουμε την ‘πένα’ που κρύβεται πίσω από αυτά, τους bloggers. Διάβασε τις απαντήσεις των bloggers εδώ!


Τα άρθρα που αγαπήσατε το 2021

Σύμφωνα με τα στατιστικά 2021 του blog, τα άρθρα που διαβάσατε περισσότερο σε κάθε κατηγορία είναι:

(Σκέψεις): 7 πράγματα για τα οποία δεν χρωστάς συγνώμη σε κανέναν

(Βιβλία): 6 υπέροχα βιβλία που διάβασα τον Ιανουάριο (και προτείνω)!

(Blogging): 10+1 minimal ελληνικές γραμματοσειρές του Canva!

(Προτάσεις): 10 αγαπημένες κωμικές ταινίες του Netflix για την εφηβεία και την ενηλικίωση!

(Challenges): #1 Φθινοπωρινό Blogging Challenge


❓❓ Και η ερώτηση μου μετά από 2 χρόνια blogging είναι: Ποιο άρθρο του MLCB σού άρεσε τόσο, ώστε να το θυμάσαι; (Εντάξει δύο ερωτήσεις) Για τί άλλο θα ήθελες να διαβάζεις στο blog;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σου. Ευχαριστώ για τα σχόλια, τις κοινοποιήσεις και την αποδοχή σου! Το εκτιμώ πραγματικά!

Καλές και ήρεμες γιορτές σε όλους!!! 🎉🎉🎉

Συνεχίζουμε…!!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

📢 5 πολύτιμα μαθήματα που προσφέρει το blogging!
📢 Τα μαθήματα μιας περίεργης χρονιάς & ο μοναδικός στόχος του 2021!
📢 5 πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε σε περιόδους έντονου άγχους!
📢 Όταν η τελειομανία σκοτώνει τη δημιουργικότητα


help-me-grow

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
____________________
🔔 Έχεις Facebook, Instagram, Pinterest ή Goodreads; Σε περιμένω και στα δικά μου!
Facebook, Instagram, Pinterest, Goodreads

signature-curious-blog2

4 σκέψεις σχετικά με το “2 χρόνια blogging: Τα 5 μαθήματα που κέρδισα!”

  1. Δώρα μου καλησπέρα σου. Χρόνια πολλά στο δικτυακό σου σπιτικό καλή μου φίλη, του οποίου είμαι πιστός ακόλουθος καθώς ξέρω ότι πάντα έχω κάτι όμορφο να πάρω από τη δουλειά και τις σκέψεις σου.
    Την αγωνία σου στην προετοιμασία ενός άρθρου στο blog την συμμερίζομαι. Την βιώνω στο κινηματογραφικό μου blog, το CINEFIL, με το πόσος χρόνος και κόπος απαιτείται για την προετοιμασία μιας ανάρτησης. Όμως, όπως λες αξίζει.
    Σου εύχομαι πάντα τα καλύτερα καλή μου φίλη.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!!
    «Να γράφω για να εκφράζομαι» αυτό το κρατάω ..

    Την άνοιξη του 2022 κλείνω 10 χρόνια στο blogging κι ούτε που κατάλαβα πότε πέρασαν.. Πως ξεκίνησαν όλα, πως έγινε τρόπος και στάση ζωής! Είναι η ψυοθεραπεία μου.

    Συνέχισε έτσι πολλά φιλιά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.