Blogging, canva, Tutorials

Canva: Πως να κάνεις σελιδοποίηση γρήγορα και εύκολα!

Προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα πολυσέλιδο αρχείο στο πρόγραμμα Canva και θέλεις να κάνεις σελιδοποίηση γρήγορα και εύκολα, ώστε να έχεις καλύτερο και πιο οργανωμένο αποτέλεσμα όταν το κατεβάσεις;

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!

Ίσως σε ενδιαφέρουν: 
🖊 Canva Tutorial: Πως να σχεδιάσεις εύκολα και γρήγορα με την λειτουργία «Copy Style»
🖊 Canva Color Wheel: Πως να βρεις το σωστό συνδυασμό χρωμάτων

Το παρακάτω Canva Tutorial οφείλεται στη φίλη Μαρία που με ρώτησε μέσω email πως γίνεται και την ευχαριστώ για την πρόταση. Έτσι, αποφάσισα να το φτιάξω σαν κανονικό tutorial.

Η σελιδοποίηση ή αρίθμηση σελίδων σε ένα πχ. e-book ή ψηφιακό σημειωματάριο κοκ είναι κάτι που όπως σε κάθε πολυσέλιδο τετράδιο ή βιβλίο που έχουμε στο σπίτι μας βοηθάει να οργανώνουμε καλύτερα το περιεχόμενο δίνοντας μας τη δυνατότητα να καθοδηγήσουμε κάποιον άλλον να το βρει.

Εδώ έχω ένα καλό και ένα κακό νέο! Ας αρχίσω από το κακό…

Η αρίθμηση σαν λειτουργία στο Canva δεν υπάρχει προς το παρόν! Σελιδοποίηση γίνεται σε προγράμματα όπως το Word Office εύκολα μιας και υπάρχει η λειτουργία στο μενού. Στο Canva όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει ΑΚΟΜΑ (ακούνε οι φανταστικοί δημιουργοί του Canva;).

Το καλό νέο όμως…

..είναι ότι μπορούμε να το δουλέψουμε διαφορετικά για να έχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Στο canva το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις σελιδοποίηση χειροκίνητα. Τί εννοώ ακριβώς; Δημιουργείς ένα μικρό σχηματάκι (elements) πχ. τετράγωνο/ορθογώνιο, δημιουργείς κείμενο τον αριθμό 1 και το σέρνεις στη θέση που θέλεις στην κάθε σελίδα, πχ. κάτω δεξιά ή πάνω δεξιά. Ή απλά δημιουργείς με κείμενο τον αριθμό 1. *Στις εικόνες το έκανα με σχηματάκι στο φόντο για να φανεί καλύτερα.

Όταν έχεις πέντε σελίδες αυτό είναι υποφερτό. Όταν έχεις όμως 100 σελίδες (btw τόσο είναι το όριο του canva σε σελίδες) τί γίνεται; Πώς μπορούμε να το κάνουμε λίιιγο πιο γρήγορα χωρίς να καταλήξουμε να μετράμε σελίδες αντί για προβατάκια στον ύπνο μας;

Ποιες είναι ακριβώς οι δυσκολίες εδώ;

  1. Να αριθμήσεις (μέχρι) 100 σελίδες.
  2. Να βάλεις τον αριθμό σε καθε σελίδα στο ίδιο ακριβές σημείο.
  3. Να έχεις το ίδιο ακριβώς σχήμα (αν χρησιμοποιήσεις) σε κάθε σελίδα μαζί με τον αριθμό στο ίδιο σημείο.
  4. Να προσέξεις να μπει ο κάθε αριθμός σε κάθε σελίδα ΣΩΣΤΑ, ώστε να μην τα ξανακάνεις από την αρχή (οχι εγώ, μια φίλη μου το έπαθε)!!!

Πώς γίνεται;

1. Για το πρώτο θέλει απλώς υπομονή (και καλή ενυδάτωση) αν έχεις 100+ σελίδες. Αν όμως καταφέρουμε τα υπόλοιπα, θα τελειώσεις στο πι και φι.

2. Το καλό με το canva είναι ότι αν κάνεις κάτι αντιγραφή και μετά θελήσεις να το κάνεις επικόλληση σε άλλη σελίδα θα στο βγάλει ακριβώς στην ίδια θέση της σελίδας.

Πχ. έχεις τον αριθμό 1 πάνω δεξιά. Το επιλέγεις και πατάς αντιγραφή ή Ctrl+C. Πηγαίνεις στην παρακάτω σελίδα και απλά πατάς επικόλληση ή Ctrl+V. Όπου κι αν πατήσεις στην σελίδα για να κάνεις την επικόλληση θα σου βγει στο ίδιο σημείο. Το μόνο που κάνεις σε κάθε σελίδα είναι να αλλάζεις τον αριθμό.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ για το Βήμα 2: Δημιουργείς το αριθμό στην πρώτη σελίδα και μετά πατάς το εικονίδιο «Duplicate page» (πάνω δεξιά στην σελίδα).

Κάποιοι προτιμούν τον ένα τρόπο και κάποιοι τον άλλον. Εγώ τους γράφω και τους δύο και επιλέγετε όποιον σας διευκολύνει. Προσωπικά προτιμώ τον δεύτερο αλλά εξαρτάται τι θέλει ο καθένας να δημιουργήσει.

3. Αν χρησιμοποιήσεις σχήμα σαν φόντο, δηλαδή έχεις δυο στοιχεία να αντιγράψεις και να επικολλήσεις, τα επιλέγεις όλα με το ποντίκι σου, τα κάνεις μια ομαδοποίηση (group πάνω δεξιά στο μενού) και μετά κάνεις την αντιγραφή-επικόλληση ή Ctrl+V. [ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΩ]

selidopoiisi canva

4. Αν επιλέξεις να μπει η αρίθμηση της κάθε σελίδας στο κέντρο (πάνω ή κάτω) είσαι καλυμμένος/η, οπότε απλά αλλάζεις τον αριθμό σε κάθε σελίδα. Αν όμως θέλεις αρίθμηση βιβλίου πρέπει να προσέξεις να μπει σωστά.

Σε ένα βιβλίο ή περιοδικό στην μία σελίδα ο αριθμός είναι στην κάτω δεξιά γωνία ενώ στην επόμενη ειναι στην κάτω αριστερή γωνία. Άρα, όταν θέλεις να κάνεις σελιδοποίηση στο canva (ή κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα) πρόσεξε να το κάνεις εναλλάξ σε κάθε σελίδα για να βγει σωστά.

💡 Extra Tip: Αν τα έχεις ομαδοποιήσει (group) πριν, δε χρειάζεται να κάνεις ungroup για να αλλάξεις τον αριθμό. Πάτησε πάνω στον αριθμό με διπλό κλικ (να γίνει μπλε) και πληκτρολόγησε τον επόμενο αριθμό.

Πώς το κάνεις τώρα αυτό με λίγο πιο σύντομο και πρακτικό τρόπο;

Όταν θα φτιάχνεις την αρίθμηση στην πρώτη σελίδα με τον αριθμό 1 πχ. στην κάτω δεξιά γωνία, κάνεις αντιγραφή τον αριθμό 1 και τον τοποθετείς ΚΑΙ στην κάτω αριστερή γωνία της ίδιας σελίδας. [EIKONA κάτω]

selidopoiisi canva

Έτσι όταν πατήσεις το εικονίδιο «Duplicate page» για να δημιουργήσεις πολλές σελίδες κάνεις το εξής: Στην πρώτη διαγράφεις τον αριθμό στην αριστερή γωνία, στην δεύτερη διαγράφεις τον αριθμό στην δεξιά γωνία και αλλάζεις σε 2 κοκ. [ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΩ]

Μην ξεχνάς να αλλάζεις του αριθμούς! Και κάπως έτσι μαθαίνεις να κάνεις σελιδοποίηση στο πρόγραμμα Canva! 😊

*Αρχική εικόνα από pixabay.com

Βρήκες χρήσιμο αυτό το tutorial; Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!

help-me-grow

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
____________________
🔔 Έχεις Facebook, Instagram, Pinterest ή Goodreads; Σε περιμένω και στα δικά μου!
Facebook, Instagram, Pinterest, Goodreads

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
🖊 Canva: Πως να περιστρέψεις εικόνα ή βίντεο σε frame
🖊 Πως να δημιουργήσεις εφέ «σκισμένο χαρτί» (torn paper) | Canva Tutorial
🖊 Πως να δημιουργήσεις Mask Effect | Canva Tutorial
🖊 4 τρόποι να φτιάξεις λεπτές γραμμές (dividers) | Canva Tutorial

signature-curious-blog2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.