Σκέφτομαι & Γράφω

Όταν η τελειομανία σκοτώνει τη δημιουργικότητα

Καλή η τελειομανία, δε λέω! Κι εγώ είμαι τελειομανής (duh). Έχω και φίλους που είναι. Και περνάμε ωραία… όταν δεν αφήνουμε την τελειομανία μας να σκοτώσει τη δημιουργικότητά μας. Τί γίνεται όμως, όταν τα όρια μεταξύ θετικής και αρνητικής τελειομανίας «θολώνουν» επικίνδυνα;

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!

Ίσως σε ενδιαφέρουν: 
🖊 5 πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε σε περιόδους έντονου άγχους!
🖊 Η δύναμη του να λες όχι!

*Το «θετική» και «αρνητική» είναι όροι που χρησιμοποιώ για μένα. Δεν υπάρχουν στην ψυχολογία (νομίζω δηλαδή, αν κάνω λάθος διορθώστε με). Είναι ένας δικός μου τρόπος να καταλαβαίνω (έστω και αργά) πότε χάνω τον μπούσουλα τα όρια μου.

otan-teleiomania-skotonei-dimiourgikotita

Εναλλακτικά, αυτό το άρθρο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Πως να σώσεις τη δημιουργικότητά σου από την τελειομανία σου». Δεν είναι κακός τώρα που το σκέφτομαι. Αλλά μήπως χάνεται το νόημα αυτού που θέλω να πω στο άρθρο μου; Μπα! Πώς θα το έγραφε ένας άλλος blogger; Για να γκουγκλάρω…

Σού φαίνεται οικείος ο παραπάνω διάλογος; Εμένα πολύ! Συμβαίνει κάθε φορά που γράφω…! Και το αποτέλεσμα είναι R.I.P. δημιουργικότητα. Hello, procrastination my old friend!

Ζούμε στην εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα μας λένε πως να ποστάρουμε, τι να ποστάρουμε, τι είναι σωστό και λάθος να ποστάρουμε. Καταλήγοντας έτσι να κουμαντάρει τη ζωή μας, αφού στην ουσία μάς λέει πως να ζήσουμε. Δεν ισχύει για όλους φυσικά αυτό. Δεν ασχολούνται όλοι οι άνθρωποι με την ίδια συχνότητα με τα κοινωνικά δίκτυα είτε είναι μέρος της επαγγελματικής είτε της προσωπικής ζωής τους. Είναι όμως, τόσο εύκολο να πέσεις σε αυτή την παγίδα των κοινωνικών δικτύων ανεξάρτητα αν είσαι παιδί, έφηβος ή ενήλικας… Ανεξάρτητα αν ασχολείσαι μήνες ή χρόνια με τα κοινωνικά… δίκτυα. Έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο πολύ λέμε «Α, εγώ δεν ασχολούμαι τόσο με τα κοινωνικά δίκτυα», τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε να πέσουμε στην παγίδα τους. Και ναι, φυσικά και μου έχει συμβεί! Τι τελειομανής θα ήμουν αλλιώς;

Τι σχέση έχουν όμως, τα κοινωνικά δίκτυα με την τελειομανία και τη δημιουργικότητα; Απάντηση: Ελέγχουν και τα δύο…! Το πρώτο αυξάνεται και όχι με την καλή έννοια και το δεύτερο μειώνεται ή «πετσοκόβεται», όπως λέω εγώ καμιά φορά όταν βλέπω εμένα την ίδια να πέφτω στην παγίδα «τι να γράψω που να τους αρέσει και να το μοιραστούν;» (μα κάθε φορά;!).

Το ότι είμαι τελειομανής το έχω αναφέρει και σε άλλη ανάρτησή μου. Η τελειομανία πάει πακέτο με την αναβλητικότητα… τουλάχιστον στην περίπτωσή μου. Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους παρά μόνο για το πως επηρεάζει εμένα.

Η τελειομανία επηρεάζει και τη δημιουργικότητα, για την ακρίβεια την σκοτώνει. Γιατί; Γιατί μπορεί να έχουμε δημιουργήσει κάτι πραγματικά τέλειο αφήνοντας την – θετική – τελειομανία μας να κάνει τα δικά της. Όμως, η τελειομανία «ξεφεύγει» εύκολα… Και αναλαμβάνει χωρίς να πάρουμε χαμπάρι η αρνητική τελειομανία. Κι εκεί που είμαστε περήφανοι για το δημιούργημά μας, η τελειομανία συνεχίζει να μας μιλάει και να «διορθώνει» το δημιούργημά μας. Και εμείς συνεχίζουμε να την ακούμε… Χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι έχει αρχίσει το στάδιο της εξάντλησης της δημιουργικότητάς μας. Σκεφτόμαστε λοιπόν, ότι όσο τέλειο και να είναι αυτό που έχουμε δημιουργήσει στερείται κάτι ακόμα. Και το διορθώνουμε – ή έτσι νομίζουμε – και τελικά ξεφεύγουμε από την πρώτη δημιουργική ιδέα μας και δημιουργούμε κάτι άλλο «διαδικτυακά αποδεκτό». Και κάπως έτσι αφήνουμε την τελειομανία να σκοτώσει τη δημιουργικότητά μας.

Και τί κάνουμε τότε; Τα παρατάμε; Όχι βέβαια! Όπως κι όλα τα άλλα στη ζωή, έτσι κι αυτό χρειάζεται δουλίτσα στο μυαλό μας πρώτα – και κυρίως θα έλεγα, ώστε να γίνει πράξη. Δεν θα σου πως τι να κάνεις. Θα σου τι προσπαθώ να κάνω εγώ τα τελευταία χρόνια πάνω σε αυτό.

Ένα από τα πράγματα που παλεύω να δουλεύω στο μυαλό μου είναι να κατανοήσω και να αποδεχθώ ότι το δικό σου, το δικό μου, το δικό μας «τέλειο» δεν είναι το μόνο τέλειο. Υπάρχουν πολλά «τέλεια» εκεί έξω για τον απλούστατο λόγο ότι ο άνθρωπος δεν σταματά να δημιουργεί και να μαθαίνει. Αλίμονο!

Το κακό όμως δεν τελειώνει εδώ δυστυχώς! Λες «εντάξει, θα ηρεμήσω τους τόνους μου και θα βρω τα όρια μου» (πού ν’ τα; Εδώ ήταν πριν λίγο…). Εκεί είναι όμως που ενώ δείχνουμε την έξοδο στην τελειομανία μας, τρυπώνει μια άλλη πονηρή: η σύγκριση! Ω, η χειρότερη από όλες! Όχι απλά επηρεάζει τη δημιουργικότητα. Την σκοτώνει. Κατά τη γνώμη μου ακαριαία! Αυτή η ρημάδα η σύγκριση με το τι κάνει ο άλλος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος, εντός ή εκτός κοινωνικών δικτύων, που δεν έχει πέσει σ’ αυτή την παγίδα.

Η σύγκριση είναι ένας ακόμα κλέφτης της δημιουργικότητας. Ένας πολύ δημιουργικός κλέφτης μάλιστα (see the irony?).

Και πώς τα κατάφερε αυτός να έχει τόσους followers; Και πώς προλαβαίνει να ποστάρει κάθε μέρα ή κάθε μισή ώρα στο Instagram; Και γιατί εγώ δεν το καταφέρνω; Τί κάνω λάθος; Και απογοητεύεσαι και τα παρατάς. Και σκέφτεσαι ποιος θα ασχοληθεί μαζί μου; Να σου απαντήσω; Όλοι! Αρκεί να πάψεις να συγκρίνεις την διαδρομή τη δική σου που μπορεί να μετράει κάποια χιλιόμετρα μεν, αλλά του άλλου μπορεί να μετράει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα. Κι αυτός που τώρα θαυμάζεις κάποτε βρισκόταν στη θέση σου και αναρωτιόταν το ίδιο για κάποιον άλλον «ανώτερο» του.

otan-teleiomania-skotonei-dimiourgikotita

Συμπέρασμα

Αυτό που λέω συχνά στον εαυτό μου και επίτρεψε μου να συμβουλεύσω εσένα που με διαβάζεις είναι το εξής. Θαύμασε, εμπνεύσου από τους άλλους και δημιούργησε το δικό σου τέλειο. Αλλά μην σκοτώνεις τη δημιουργικότητά σου αναζητώντας το «ακόμα πιο τέλειο» ή συγκρίνοντας την δική σου πορεία με κάποιου άλλου. Συνέχισε να δημιουργείς και να μαθαίνεις μόνο. Κράτα τη δημιουργικότητά σου ζωντανή! Τη χρειαζόμαστε!

*Αρχική εικόνα από Pixabay

Εσύ τί πιστεύεις; Τελικά η τελειομανία σκοτώνει τη δημιουργικότητα;

help-me-grow

Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!
____________________
🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
____________________
🔔 Έχεις Facebook, Instagram ή Pinterest; Σε περιμένω και στα δικά μου!
Facebook, Instagram και Pinterest
____________________
🔔 Έχεις προφίλ στο Goodreads; Βρες με κι εδώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
🖊 Όσα έμαθα μετά από 1 χρόνο blogging!
🖊 Το #1 κόλπο για να νικήσεις την αναβλητικότητα
🖊 Όταν το σώμα σου φωνάζει «σταμάτα» να το ακούς!
🖊 7 τρόποι να αποσπάσεις την προσοχή σου σε περίπτωση κρίσης πανικού

signature-curious-blog2

2 σκέψεις σχετικά με το “Όταν η τελειομανία σκοτώνει τη δημιουργικότητα”

 1. Όση ώρα διάβαζα το άρθρο σου ήταν σαν να διαβάζω τις σκέψεις μου!Ταυτίστηκα πάρα πολύ και μου άρεσε πολύ το άρθρο σου.Σίγουρα, η τελειομανία δεν βοηθάει την δημιουργικότητα και σε συνδυασμό με το άγχος θα έλεγα οτι είναι απολύτως καταστροφική.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Χαίρομαι που δεν είμαι μόνη…! 😌 Ειδικά αυτό το άγχος με ότι κι αν το «συνδυάσεις»… άστα να πάνε! Όλα (το άγχος, η δημιουργικότητα, η τελειομανία κοκ) χρειάζονται μέτρο και έλεγχο (όσο μπορεί ο καθένας φυσικά) για να μας βγουν σε καλό.. στο τέλος!

   Καλώς ήρθες στην παρέα Άννα! Ευχαριστώ για το σχόλιό σου! 😊

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.