Βιβλία, Κριτικές

4 υπέροχα βιβλία που διάβασα τον Μάρτιο (και προτείνω)!

Τέσσερα υπέροχα βιβλία κατάφερα να απολαύσω τον Μάρτιο, σας τα παρουσιάζω και φυσικά τα προτείνω ανεπιφύλακτα!

🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!

Ίσως σε ενδιαφέρουν: 
🖊 4 υπέροχα βιβλία που διάβασα τον Φεβρουάριο (και προτείνω)!
🖊 6 υπέροχα βιβλία που διάβασα τον Ιανουάριο (και προτείνω)!

Καλό μήνα σε όλους! Τέσσερα στα πέντε (και) αυτό το μήνα! Από τα πέντε βιβλία που διάβασα τον Μάρτιο, τα τέσσερα μ’ άρεσαν και σας τα προτείνω. Τα δύο από αυτά ανήκουν στον σπουδαίο Γρηγόριο Ξενόπουλο μιας και τα βιβλία του είναι από τη συλλογή που κυκλοφορεί με την κυριακάτικη εφημερίδα Real News. Έχω πολλά ακόμα να διαβάσω από τον ίδιο συγγραφέα, αλλά για λόγους ποικιλίας διαβάζω και άλλων συγγραφέων.

1. Κορίτσι, γυναίκα, άλλο – Bernardine Evaristo

ΥΠΟΘΕΣΗ

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δώδεκα γυναίκες που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότερες μαύρες ή μιγάδες, κάθε ηλικίας, πλούσιες και φτωχές, με διαφορετικούς χαρακτήρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς, έχουν βιώσει από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις καθημερινές δυσκολίες. Οι ιστορίες τους για τους φίλους, την οικογένεια, τους εραστές και τις ερωμένες πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυεθνική κοινωνία.

Η Μπερναντίν Εβαρίστο (γενν. 1959) από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή. Είναι η πρώτη μαύρη συγγραφέας που γι’ αυτό το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Booker (2019).

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

Ήταν το φετινό δώρο για τα γενέθλιά μου από τον σύζυγο. Γενικά δεν μ’ αρέσει να αποφασίζω από πριν ποια βιβλία θα διαβάσω πχ. τον τάδε μήνα. Επιλέγω την ίδια στιγμή ανάλογα τα κέφια και την ψυχολογική διάθεση που μου έχει δημιουργήσει το προηγούμενο ανάγνωσμα. Το συγκεκριμένο όμως, σκόπιμα το είχα στη λίστα για τα βιβλία του Μαρτίου, μιας και το θέμα του είναι οι γυναίκες και ο Μάρτης ο μήνας της γυναίκας.

Πολυσυζητημένο, πολυδιαφημισμένο και ογκώδες. Παρόλα αυτά δεν με απογοήτευσε. Είναι ένα διαφορετικό βιβλίο από αυτά που έχουν πέσει στα χέρια μου μέχρι τώρα, τόσο λόγω της ιδιαίτερης γραφής καθώς δεν υπάρχουν σημεία στίξης ούτε κανονικές παράγραφοι. Κάτι που νόμιζα ότι θα με κουράσει, αντιθέτως όμως έκανε – παραδόξως – πιο ξεκούραστη την ανάγνωση. Η ιστορία, ή μάλλον οι ιστορίες μιας και πρόκειται για 12 ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους με ωραίο τρόπο από τη συγγραφέα, κυλάνε ωραία (πότε έφτασα στη μέση δεν το κατάλαβα). Κάποιες ιστορίες μου φάνηκαν πιο ενδιαφέρουσες από άλλες.

Όλες όμως έχουν κοινό σημείο τη διαφορετικότητα, είτε είναι στον σεξουαλικό προσανατολισμό είτε στον χαρακτήρα τον ίδιο όχι μόνο των ηρωίδων στο βιβλίο, αλλά και των προσώπων που συναντούν στη διάρκεια της ζωής τους. Η κάθε έγχρωμη γυναίκα περιγράφει τις κοινωνικές διακρίσεις μέσα από τη δική της ζωή και προοπτική δίνοτας το δικό της δίδαγμα…

ℹ INFO

Ξενόλωσσος τίτλος: Girl, Woman, Other
Σειρά βιβλίου: Aldina: Μυστήριο
Αριθμός Σελίδων: 639
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Εκδόσεις: Gutenberg (2020)


2. Ο Κόκκινος Βράχος – Γρηγόριος Ξενόπουλος

ΥΠΟΘΕΣΗ

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Όταν η Φωτεινή Σάντρη υποδέχεται τον Άγγελο στο σπίτι του «Κόκκινου Βράχου», μέσα στα λιοστάσια με το κοκκινόχωμα, στους ανθοστόλιστους κήπους, στις παραλίες και στις γραφικές εκκλησιές, γεννιέται ένα περίεργο «σ’ αγαπώ». Ανάμεσα στη Φωτεινή και τον Άγγελο ένας έρωτας ξεκινά σαν το χαμόγελο της άνοιξης. Απότομα όμως μεταμορφώνεται σε καταλυτική δύναμη. Εκείνο το καλοκαίρι στη βίλα του «Κόκκινου Βράχου» κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις μοιραίες συνέπειες αυτής της γνωριμίας στη ζωή της Φωτεινής Σάντρη – μιας από τις πιο δημοφιλείς ηρωίδες του Ξενόπουλου.

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

Το απέκτησα από τη συλλογή που κυκλοφορεί με την κυριακάτικη εφημερίδα Real News, όπως και τα υπόλοιπα του σπουδαίου Ξενόπουλου. Μια συλλογή που αξίζει να γεμίζει τη βιβλιοθήκη μας πιστεύω.

Η τραγική ιστορία της Φωτεινής Σάντρη που παλεύει μέσα της να (παρα)δεχτεί ότι τα αισθήματα που τρέφει για τον Άγγελο είναι κάτι παραπάνω από φιλικά. Σοκάρεται με τα λόγια αγάπης του Άγγελου και ακόμα περισσότερο με τα δικά της όταν συνειδητοποιεί, έστω και αργά, ότι κι εκείνη νιώθει το ίδιο. Το γιατί δεν το αποκαλύπτω γιατί θα κάνω spoiler. Το αφήνω σε εσάς…!

Παρόλο που είναι μια τραγική ιστορία αγάπης με – κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα – άδοξο και λίγο απότομο τέλος, η όμορφη γραφή του σπουδαίου Ξενόπουλου και οι γλαφυρές περιγραφές τοπίων και συναισθημάτων το κάνει ένα από τα ωραιότερα βιβλία του. Το μόνο που θα ήθελα ίσως (!) να υπάρχει είναι λίγες σελίδες ακόμα με το τι έγινε μετά, τις αντιδράσεις της οικογένειας και του Άγγελου όταν μαθαίνει την αλήθεια.

ℹ INFO

Αριθμός Σελίδων: 200
Εκδόσεις: Βλάσση Αδελφοί (1984)


3. Αναδυομένη – Γρηγόριος Ξενόπουλος

ΥΠΟΘΕΣΗ

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Στην αξιοθέατη βίλα της «Αναδυομένης», με τα ερημικά ακρογιάλια της και το περβόλι με τις λωτιές, ξετυλίγεται ένα ερωτικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τη γοητευτική κοντεσίνα Κλαίλια και τα δύο αδέλφια, τον Παύλο και τον Ντένη. Καθένας διεκδικεί με τον τρόπο του την Κλαίλια, χωρίς καμία ανησυχία ή τύψη για τις επιπτώσεις του ερωτικού κυνηγιού τους. Η Κλαίλια καλείται να διαλέξει ποιο από τα δύο αδέλφια θα είναι τελικά ο εκλεκτός της καρδιάς της.

Καμία από τις δύο οικογένειες δεν μπορούσε να συλλογιστεί ότι εκείνο το καλοκαίρι στην εξοχή με τους εκδρομικούς περιπάτους στο βουνό και τις εύθυμες συζητήσεις θα κατέληγε σε τραγωδία αγάπης και ζήλιας. Μια τραγωδία που βάφτηκε σε χρώμα μπλε, όπως εκείνα τα μπλαβάκια του βουνού, τα όμορφα, χαριτωμένα αγριόκρινα που φυτρώνουν στ’ ακρογιάλια της «Αναδυομένης», κι από τότε αυτά τα λένε «κλαίλιες». 

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

Όπως τον «Κόκκινο βράχο» παραπάνω έτσι και την «Αναδυομένη» την απέκτησα από τη συλλογή που κυκλοφορεί με την κυριακάτικη εφημερίδα Real News.

Πάντα επίκαιρος ο Ξενόπουλος, έτσι κι στην «Αναδυομένη» περιγράφει το δίλημμα της όμορφης κοντεσίνας Κλαίλιας ανάμεσα στα δύο αδέρφια, τον Παύλο και τον Ντένη. Ο πρώτος εσωστρεφής, σοβαρός και συγκρατημένος κι ο δέυτερος ανοιχτός, ζωηρός και επιπόλαιος. Και οι δύο όμως ερωτεύονται την Κλαίλια με τον καθένα να εκφράζει τα συναισθήματα του με τον δικό του τρόπο, πότε ενθουσιάζοντας, πότε θυμώνοντας την και πότε απλά μπερδεύοντας την Κλαίλια που προσπαθεί να ζυγίσει χαρακτήρες και αισθήματα…

Κι εδώ η γλαφυρή περιγραφή του Ξενόπουλου τοπίων, συναισθημάτων και συμπεριφορών δημιουργεί ένα ωραίο βιβλίο μεν, αλλά και εδώ ένιωσα να λείπει η συνέχεια, και σίγουρα η κάθαρση στο τέλος. Το οποίο τέλος με εξέπληξε όχι ευχάριστα! Αν και το ψυλλιάζεσαι, αναρωτιέσαι αν όντως πάει «προς τα εκεί» το πράγμα.

ℹ INFO

Αριθμός Σελίδων: 200
Εκδόσεις: Βλάσση Αδελφοί (1984)


4. Οι νεκροί περιμένουν – Διδώ Σωτηρίου

ΥΠΟΘΕΣΗ

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

…Ζωντανεύει μια εποχή και μια κοινωνία με τα προβλήματά της, τις καθημερινότητές της, τα δράματά της και προπαντός τις ανθρώπινες πινελιές ευτυχίας και δυστυχίας… Με ένα ύφος που πηγαινοέρχεται από το λυρικό στο επικό για να μείνει πάντα βαθιά κοινωνικό κια βαθιά ανθρώπινο…»
(Στάθης Δρομάζος)

«…ένα μνημειώδες χρονικό, όπου σφύζουν οι ηρωισμοί της φυλής μας και η παναιώνιά μας τραγικότητα»
(Θράσος Καστανάκης)

«Ζωντανεύει τύπους, κόσμους, εποχές… αληθινή αποκάλυψη…»
(Έλλη Αλεξίου)

«Διαβάζοντας κανείς ετούτο το βιβλίο, παίρνει την εντύπωση πως είναι ο χρυσός καρπός που περίμενε ο πεζός λόγος, ύστερα από απαραίτητα στάδια προετοιμασίας για την απόχτησή του… Σπάνια έχουμε χαρεί και σε ξένα κείμενα αυτή τη στέρεη, την ισομερή σύνθεση και δομή, τον ψυχικό πλούτο, τη ζεστασιά και τη μαγεία…»
(Χρήστος Λεβάντας, «Το περιοδικό μας», Φεβρουάριος 1959)

«…Χαιρόμαστε έναν συγγραφέα που δεν κάνει φιλολογία αλλά ζωή – γιατί η τέχνη είναι ζωή, γι’ αυτό άλλωστε και μένει και υπάρχει ύστερα από μας…
…Τα γεγονότα σου δίνονται ζεστά, παραστατικά, με όλο το βάρος της πικρής τους πραγματικότητας… με τις ψυχώσεις του ατομικού και ομαδικού ανθρώπινου δράματος.
Οι ήρωές της ένας κόσμος ολόκληρος με δικά του χαρακτηριστικά. …Εκείνα τα δευτερότερα πρόσωπα με τα πρωτεύοντα δράματά τους ο καθένας αντιπροσωπεύει κι έναν κόσμο κι όλοι μαζί την ανθρώπινη μάζα… Και πόσο κοντινοί μας…»
(Νικηφόρος Βρεττάκος, Ανεξάρτητος Τύπος, 6/5/59)

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

Το συγκεκριμένο ανήκει στην βιβλιοθήκη της μητέρας μου από το 1998 (σύμφωνα με την ημερομηνία στην πρώτη λευκή σελίδα) και το είχα δανειστεί από το περσινό καλοκαίρι. Μ’ αρέσουν τα ιστορικά βιβλία. Πιστεύω ότι όσα και να διαβάσω πάντα ανακαλύπτω και μια διαφορετική οπτική γωνία για το πως βίωσαν οι άνθρωποι της – όχι και τόσο μακρινής – εποχής την πλήρη καταστροφή σε όλα τα επίπεδα της…

Η ξέγνοιαστη ζωή των Ελλήνων λίγο πριν την Μικρασιατική καταστροφή, η προσφυγιά που ακολούθησε και η καθημερινή πάλη να στεριώσουν στο νέο τους προσωρινό σπίτι κρατώντας την ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσουν κάποτε πίσω. Μέσα σε όλα αυτά βλέπουμε πως αντιμετώπισαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες την κοινωνική και οικονομική πτώση τους αλλά και την απαξίωση από τους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά και πως κατάφεραν τελικά να ενωθούν και να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα, να παλέψουν να σταθούν στα πόδια τους και να θριαμβεύσουν. Κάποιοι το κατάφεραν, κάποιοι όχι.

Η Μικρασιατική καταστροφή και η προσφυγιά είναι ένα θέμα που έχουμε διαβάσει σε πολλά βιβλία (προσωπικά λατρεύω τα ιστορικά βιβλία), αλλά όπως όλα τα υπόλοιπα του είδους, έτσι κι αυτό διαφέρει λόγω πένας. Η Διδώ Σωτηρίου εξιστορεί τις ζωές των ηρώων με τον γνωστό πράο και γλυκό λόγο της χωρίς να αναμιγνεύει πολιτικές καταστάσεις ή να προκαλεί το συναίσθημα του αναγνώστη.

ℹ INFO

Αριθμός Σελίδων: 250
Εκδόσεις: Κέδρος (2008)

*Αρχική εικόνα από canva.com

Έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά; Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας άρεσε;

help-me-grow

Αν σου άρεσε το άρθρο, άφησε ένα σχόλιο ή μοιράσου το στα social media!
____________________
🔔 Για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies) κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog!
____________________
🔔 Έχεις Facebook, Instagram ή Pinterest; Σε περιμένω και στα δικά μου!
Facebook, Instagram και Pinterest
____________________
🔔 Έχεις προφίλ στο Goodreads; Βρες με κι εδώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
🖊 30+ υπέροχα book quotes για να (ξανα)αγαπήσεις το διάβασμα!
🖊 Τα resolutions ενός βιβλιόφιλου!
🖊 17 αγαπημένα quotes & fun facts για το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»
🖊 12 υπέροχα βιβλία που λάτρεψα το 2020

signature-curious-blog2

6 σκέψεις σχετικά με το “4 υπέροχα βιβλία που διάβασα τον Μάρτιο (και προτείνω)!”

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.