Βιβλία, Κριτικές

Διαβάζοντας «Υπόθεση 178» του Antonio Fusco

Η «Υπόθεση 178» του Antonio Fusco είναι από αυτά τα βιβλία που σε κάνουν να αγαπήσεις το αστυνομικό είδος βιβλίων. Απλό στη γραφή, σύνθετο στην ιστορία, γρήγορο στην εξέλιξη, απρόβλεπτο από την αρχή μέχρι το τέλος του…!

Τον τελευταίο καιρό «πέφτω» συνεχώς σε αστυνομικά βιβλία, είτε σαν προτάσεις είτε σε ράφια. Παρόλο που τα μόνα τέτοιους είδους που έχω διαβάσει είναι της Άγκαθα Κρίστι και αυτά πριν πολλά χρόνια, οπότε δε θυμάμαι και πολλά, το συγκεκριμένο μού κίνησε την περιέργεια και το επέλεξα.

🔔 Κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies)!

Υπόθεση

diavazontas-ypothesi-178-antonio-fusco

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Είναι Δεκαπενταύγουστος με φριχτό καύσωνα και στους λόφους της Τοσκάνης ανακαλύπτεται το πτώμα ενός δολοφονημένου άντρα. Πρόκειται για ξεκάθαρη εκτέλεση, όπως γίνεται αμέσως σαφές στα έμπειρα μάτια του Καζαμπόνα, ο οποίος αναγκάζεται να σπεύσει ολοταχώς. Δεν προλαβαίνει όμως να ξεκινήσει τις έρευνες και την υπόθεση αναλαμβάνει η Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας. Παράξενο, όπως παράξενη είναι και η ατμόσφαιρα σε εκείνα τα μέρη. Ύστερα από την εκκένωση του φράγματος που κατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο, μέσα από τα νερά της λίμνης αναδύθηκε το παλιό χωριό-φάντασμα Τόρε Γκιμπελίνα. Εκεί ο Καζαμπόνα πέφτει πάνω στη Μονίκ, μια γοητευτική και αδάμαστη Γαλλίδα δημοσιογράφο. Η γυναίκα ερευνά έναν φάκελο με μυστηριώδη έγγραφα για μια σφαγή από τους ναζί που έγινε στο βυθισμένο πια χωριό. Έναν «καυτό» φάκελο, που περνούσε από χέρι σε χέρι σαν θανατική καταδίκη, φέρνοντας μαζί του μια σειρά από ανεξήγητους φόνους. Ο Καζαμπόνα θα κληθεί να ανακαλύψει τι κρύβουν τόσα χρόνια τα ταραγμένα νερά της λίμνης. Ποιο είναι το αντίτιμο της αλήθειας; Άραγε, η απόδοση δικαιοσύνης θα βοηθήσει να ξεχαστούν τα πάντα;

«Μπορείς να κρύψεις την αλήθεια, να την αρνηθείς, να της δίνεις συνεχώς νέα μορφή, ανάλογα με την περίσταση, να την περιβάλλεις με άλλο περιτύλιγμα. Δεν μπορείς, όμως, ποτέ να την ακυρώσεις.»

(Απόσπασμα βιβλίου)

Η επιστροφή ενός σπουδαίου αστυνομικού. Ένας χαρακτήρας που με την οξυδέρκεια και την ανθρωπιά του έχει κερδίσει χιλιάδες αναγνώστες.

Info

Ξενόλωσσος τίτλος: La pietà dell’acqua
Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα (2019)
Βρείτε το εδώ: Υπόθεση 178 – Antonio Fusco

Ίσως σε ενδιαφέρουν: 
🖊 12 αγαπημένα quotes από την «Έμμα» της Jane Austen
🖊 Τα resolutions ενός βιβλιόφιλου!
🖊 12 υπέροχα βιβλία που λάτρεψα το 2020

Γιατί μου άρεσε

Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα με την έννοια ότι δεν κουράζει με περιττά μπλα μπλα και σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι το τέλος. Η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα, όπως πρέπει άλλωστε σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και οι εξελίξεις όπως και οι ανατροπές κορυφώνονται ακόμα περισσότερο προς το τέλος.

Ο χαρακτήρας του αστυνόμου Καζαμπόνα είναι το είδος του ηθικού και δυναμικού στη δουλειά του και ταυτόχρονα εύθραστου στην προσωπική του ζωή, καθώς παράλληλα με τις αναποδιές που προκύπτουν κάθε φορά στην υπόθεση έχει να αντιμετωπίσει και τον χωρισμό από τη γυναίκα του.

«Η μνήμη είναι επικίνδυνη, αν δεν έχουμε την ικανότητα να ξεχνάμε.»

(Απόσπασμα βιβλίου)

Το «Υπόθεση 178» είναι το δεύτερο βιβλίο μετά το «Πέντε μικρές αδικίες» του Antonio Fusco που διηγείται τις περιπέτειες του αστυνόμου Καζαμπόνα. Αυτή τη φορά ο Καζαμπόνα προσπαθεί να εξιχνιάσει την δολοφονία του διαβόητου «Αγροίκου» σε ένα μικρό χωριό της Τοσκάνης. Και ενώ στην αρχή φαίνεται σαν δουλειά της Μαφίας, τα πράγματα περιπλέκονται όταν η εκτέλεση δείχνει να σχετίζεται με μια σειρά δολοφονιών που πραγματοποιούνται σε Γαλλία και Γερμανία, καθώς και με έναν φάκελο με τίτλο «Υπόθεση 178».

Πώς συνδεόνται όλα μεταξύ τους; Και τί σχέση έχει το βυθισμένο χωριό-φάντασμα Τόρε Γκιμπελίνα της λίμνης Μπάλι;

Fun Facts

Πολλά από τα ονόματα χωριών και περιοχών είναι μεν φανταστικά, αλλά βασίζονται εν μέρει σε πραγματικά. Το χωριό Valdelsa όπου εξελίσσεται η πρώτη δολοφονία είναι η πραγματική Valdenza (μικρή η διαφορά), η οποία σχετίζεται με το εργασιακό περιβάλλον του συγγραφέα στην πραγματικότητα, μιας και υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής αστυνομίας και εγκληματολόγος.

Επίσης, η λίμνη Μπάλι και το βυθισμένο χωριό-φάντασμα Τόρε Γκιμπελίνα βασίζεται στο μεσαιωνικό χωριό Fabbriche di Careggine της λίμνης Vagli που εκκενώθηκε και «θάφτηκε» λόγω του φράγματος που χτίστηκε to 1946.

Επίσης πολύ καλό βιβλίο και στο ίδιο μοτίβο είναι η τρίτη υπόθεση που καλείται να λύσει ο αστυνόμος Καζαμπόνα στο «Η μέθοδος τους φοίνικα» που κυκλοφόρησε το 2019, μόλις λίγους μήνες αργότερα από το «Υπόθεση 178». Θα επανέλθω στο τελευταίο σύντομα μιας και το έχω ήδη διαβάσει.

Μικρή συμβουλή: Καλό είναι να τα διαβάσετε με σειρά: Πέντε μικρές αδικίες, Υπόθεση 178, Η μέθοδος του φοίνικα. Το πρώτο δεν το έχω, γιατί δεν ήξερα την σειρά, αλλά τα άλλα δύο ναι! Τα βιβλία έχουν τον ίδιο κεντρικό χαρακτήρα, τον αστυνόμο Καζαμπόνα, η υπόθεση είναι πάντα διαφορετική, αλλά οι λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή έχουν μια σειρά.

Σχετικά με τον Antonio Fusco

Ο Αντόνιο Φούσκο γεννήθηκε στη Νάπολη το 1964. Σπούδασε Νομικά και Δημόσια Διοίκηση. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής αστυνομίας και εγκληματολόγος. Εργάστηκε στη Ρώμη και στη Νάπολη. Από το 2000 ζει στην περιοχή της Τοσκάνης, όπου ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα στην ιταλική δικαιοσύνη. Έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το βιβλίο Πέντε μικρές αδικίες (μτφρ. Γιάννα Σκαρβέλη, Ελληνικά Γράμματα 2017), ένα θρίλερ με στοιχεία νουάρ και παράλληλα μια ανατομία της ανθρώπινης ψυχής, όπου το Καλό και το Κακό συνυπάρχουν αδιαχώριστα. Το νέο του μυθιστόρημα, Υπόθεση 178 (μτφρ. Γιάννα Σκαρβέλη, Ελληνικά Γράμματα 2019), έδωσε την αφορμή για τη συζήτησή μας αυτή.

Συμπέρασμα

Η «Υπόθεση 178» του Antonio Fusco είναι ένα ανατρεπτικό και καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος.

❓ Το έχετε διαβάσει; Αν όχι, θα το επιλέγατε;

Αν σου άρεσε η ανάρτησή μου, άφησε ένα σχόλιο και πες μου τη γνώμη σου. Θα χαρώ να μάθω τις σκέψεις σου πάνω σε αυτό.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
🖊 Διαβάζοντας το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee
🖊 Διαβάζοντας «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» της Ζωής Ράπτη
🖊 Διαβάζοντας «Κυνηγώντας τον Χρόνο» της Εύα Μάγκου – Lajiness
🖊 Διαβάζοντας «Οι κουρελούδες της Αλισάβας» του Νίκου Μητούση


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

signature-curious-blog2

2 σκέψεις σχετικά με το “Διαβάζοντας «Υπόθεση 178» του Antonio Fusco”

 1. Δώρα, αν και είμαι εραστής του αστυνομικού διηγήματος και εγώ και η γυναίκα μου, (Στο σπίτι υπάρχει όλη η βιβλιογραφία της Αγκάθα Κρίστι), δεν το έχω διαβάσει. Όμως η εξαίρετη παρουσίασή σου φέρνει στο φως ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και θέμα.
  Το κρατώ ως σημείωση καλή μου φίλη. Σε ευχαριστούμε.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Είναι ενδιαφέρον βιβλίο και σαν υπόθεση και δεν είναι καθόλου κουραστικό στο διάβασμα! Σε δύο μέρες το διάβασα και αυτό και τη «Μέθοδο του φοίνικα».
   Η Αγκάθα Κρίστι είναι κλασική αξία στα αστυνομικά! 😉

   Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.