Ψάχνεις πώς να συνδυάσεις διαφορετικές γραμματοσειρές για το επόμενο project σου; Αυτά τα DO & DON’TS θα σε βοηθήσουν να ταιριάξεις σωστά διαφορετικές γραμματοσειρές!
🔔 Κάνε εγγραφή στο Newsletter του My Little Curious Blog για να ενημερώνεσαι για ότι ανεβαίνει αλλά και να λαμβάνεις αποκλειστικά εκτυπώσιμα (freebies)!
Η σωστή χρήση των γραμματοσειρών
Οι γραμματοσειρές χρησιμεύουν στο να κάνουν το περιεχόμενο ενός κειμένου ή τον τίτλο ενός project καλύτερο και να το αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο. Η σωστή χρήση τους κάνει το αποτέλεσμα πιο ελκυστικό, ώστε να ενθαρρύνει τον αναγνώστη να συνεχίσει να διαβάζει παρακάτω.
Η λάθος χρήση των γραμματοσειρών
Όταν όμως χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από αδιάφορο μέχρι απωθητικό ή κουραστικό. Όταν η πρώτη εντύπωση είναι απωθητική, ο αναγνώστης/επισκέπτης δεν θα κάτσει να ασχοληθεί…!
🔸 Το ζητούμενο όταν θέλουμε να επιλέξουμε διαφορετικές γραμματοσειρές είναι να υπάρχει αντίθεση αλλά και να ‘χτυπάει’ αισθητικά ωραία στο μάτι!
Καλό είναι λοιπόν, να έχουμε υπόψη αυτούς τους μικρούς αλλά σημαντικούς κανόνες.
Τα παρακάτω είναι μερικά μόνο παραδείγματα ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ για να γίνουν περισσότερο κατανοητό τι πρέπει να έχουμε υπόψη και τι να αποφεύγουμε, όταν ταιριάζουμε διαφορετικές γραμματοσειρές μεταξύ τους.
Για περισσότερες ιδέες για ελληνικές γραμματοσειρές (greek fonts), ρίξτε μια ματιά και σε αυτά:
👉 12 bold ελληνικές γραμματοσειρές (greek fonts) του CANVA για να εμπνευστείς!
👉 19 χειρόγραφες ελληνικές γραμματοσειρές του CANVA για να εμπνευστείς!
👉 10+1 minimal ελληνικές γραμματοσειρές του Canva!
Τα πρέπει (DOs)
1. Έντονη γραμ/ρά + Χειρόγραφη γραμ/ρά

Ίσως η πιο κλασική επιλογή. Όταν συνδυάζονται μια έντονη γραμματοσειρά (πχ. τίτλος, λογότυπο) με μια χειρόγραφη (υπότιτλος, περιγραφή) δημιουργείται μια καλαίσθητη – «ωραία στο μάτι» που λέμε – αντίθεση, με την μια γραμ/ρά ουσιαστικά να τονίζει την άλλη.
2. Ίδια γραμ/ρά, Διαφορετικό «βάρος»

Με τον όρο «βάρος» (weight) στις γραμ/ρές εννοούμε το πάχος των χαρακτήρων: έντονο (bold), κανονικό (regular) ή πλάγια (italic). Όταν συνδυάζονται μια έντονη με μια λιγότερο έντονη ή πλάγια εκδοχή ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ δημιουργείται ένα απλό αλλά ελκυστικό αποτέλεσμα.
3. Ίδια γραμ/ρά, εναλλαγή κεφαλαίων-μικρών

Στην ίδια λογική με το παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια γραμματοσειρά, αλλά να κρατήσετε το ένα μέρος κεφαλαία και το άλλο μικρά.
4. Ψηλή γραμ/ρά, κοντή/κανονική γραμ/ρά

Ενας ακόμη καλαίσθητος συνδυασμός είναι οι γραμ/ρές που χαρακτηρίζονται «ψηλές» με μια κοντή ή κανονική γραμ/ρά. Εδώ ουσιαστικά συνδυάζονται βάρος με ύψος των χαρακτήρων δημιουργώντας μια ωραία και ομοιόμορφη αντίθεση.
5. Λεπτή γραμ/ρά, έξτρα έντονη

Άλλος ένας τρόπος να συνδυάσεις βάρος με ύψος! Όταν λέμε «έξτρα έντονη» εννοούμε τις γραμ/ρές με μεγάλο πάχος ή αυτές με χαρακτηριστική σκίαση ή περίγραμμα (3D). Συνδυάζοντας μια λεπτή, και ίσως ταυτόχρονα ψηλή (εξαρτάται από τι σας αρέσει) με μια έξτρα έντονη (fat) δημιουργείται μια ελκυστική αντίθεση χωρίς να υπάρχει υπερβολή.
6. Ίδιες γραμ/ρές, διαφορετική απόσταση χαρακτήρων

Ένας ωραίος τρόπος να διαχωρίσεις τίτλο-κείμενο ή λογότυπο-περιγραφή κοκ είναι το space lettering στο Canva ή kerning, όπως είναι η επίσημη ονομασία! Συνδυάζοντας ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ αλλά αυξάνοντας την απόσταση των χαρακτήρων στο – συνήθως – κάτω μέρος και, αν χρειάζεται, μειώνοντας την απόσταση στο πάνω μέρος δημιουργείται ένας ισορροπημένος «διαχωρισμός» ανάμεσα στα δυο μέρη.
Προσοχή όμως στην υπερβολή! Υπερβολικά μεγάλη απόσταση, αλλά και υπερβολικά μικρή απόσταση (δηλαδή κολλημένα τα γράμματα μεταξύ τους) δυσκολεύει την ανάγνωση… και τον επισκέπτη να μείνει…!
Τα δεν πρέπει (DON’TS)
1. Όμοιες «ιδιαίτερες» γραμ/ρές

Ιδιαίτερες προσωπικά λέω τις πιο εκκεντρικές γραμματοσειρές, αυτές που έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Ο συνδυασμός δύο τέτοιων, φαινομενικά ίδιων, γραμ/ρών (ίδιο στυλ, ύψος, βάρος) δημιουργούν σύγχυση στο κείμενο, αλλά και στο μάτι.
2. Δύο καλλιγραφικές ή χειρόγραφες γραμ/ρές

Λατρεύω τις καλλιγραφικές ή χειρόγραφες γραμματοσειρές, γιατί δημιουργούν ένα κομψό και καλαίσθητο αποτέλεσμα! Αλλά όχι όταν συνδυάζονται μεταξύ τους! Too much elegance και η υπερβολή δεν είναι ποτέ καλή!!! Εκτός του ότι είναι κουραστικό να προσπαθείς να διαβάσεις, έστω και δύο γραμμές, με αποκλειστικά χειρόγραφες ή καλλιγραφικές γραμματοσειρές…!
3. Οι δυσανάγνωστες γραμ/ρές

Νομίζω εδώ είναι σαφές το γιατί! Τέτοιες γραμ/ρές βρίσκονται σε όλες τις κατηγορίες. Μπορεί να είναι καλλιγραφικές, brush ή οι ‘ιδιαίτερες’ που ανέφερα παραπάνω.
4. Υπερβολικά διαφορετικές

Η αντίθεση είναι σημαντική όταν ταιριάζεις δύο γραμματοσειρές μεταξύ τους! Όταν συνδυάζονται δύο γραμ/ρές το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας ελκυστικής αντίθεσης. Πρέπει να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα να υπάρχει αντίθεση σε άλλα για να ταιριάξουν. Ένα παράδειγμα προς αποφυγή είναι αν συνδυαστούν δύο έντονες γραμ/ρές με κεφαλαία, αλλά η μια είναι πιο ψηλή από την άλλη.
5. Περισσότερες από τρεις (3) γραμ/ρές

Ο κανόνας των web designers είναι να χρησιμοποιούμε ΤΟ ΠΟΛΥ τρεις διαφορετικές γραμματοσειρές! Το συνηθέστερο – και ασφαλέστερο – είναι η χρήση δύο (2) γραμματοσειρών. Η τρίτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν το project σου είναι πολύ ιδιαίτερο και συγκεκριμένο πχ. προσκλητήριο και πάλι με πολλή προσοχή.
Συμπέρασμα
Αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά DO & DON’TS για το πως να ταιριάζουμε σωστά τις γραμματοσειρές βοηθάνε στο να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό και ενθαρρυντικό αποτέλεσμα τόσο για εμάς όσο και για τον αναγνώστη.
❓ Αν σου άρεσε η ανάρτησή μου, άφησε ένα σχόλιο και πες μου τη γνώμη σου. Θα χαρώ να μάθω τις σκέψεις σου πάνω σε αυτό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
🖊 5 αγαπημένα sites με ΔΩΡΕΑΝ φωτογραφίες!
🖊 4 δημιουργικοί τρόποι να βρεις νέες ιδέες για posts!
🖊 6 έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα χρώματα του Canva!
🖊 5 κρυμμένα keywords του CANVA για καλύτερη αναζήτηση γραφικών!
👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!
