Σκέφτομαι & Γράφω

Τα 5 πιο ξεχωριστά δώρα των φετινών Χριστουγέννων

Χωρίς καμία αμφιβολία τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα πιο αλλόκοτα και τα πιο μοναχικά που θα ζήσουμε ποτέ. Όμως, ακόμα κι έτσι πάντα έχουν κάτι να μας διδάξουν. Αυτό δεν είναι το νόημα των Χριστουγέννων άλλωστε; Ποια είναι τα 5 ξεχωριστά δώρα των φετινών Χριστουγέννων;

Ξεκίνησα αυτή την ανάρτηση με πολλά σβήσε-γράψε. Όχι γιατί δεν είχα τι να γράψω. Αντιθέτως (you know me)! Έχω τόσα πολλά να γράψω που αν κάτσω να τα γράψω όπως τα σκέφτομαι, θα πρέπει να βγάλω βιβλίο…! Οπότε απλώς κάθισα και σκέφτηκα τι διαφορετικό μού έμαθαν αυτά τα Χριστούγεννα σε σχέση με τα περσινά και τα προπέρσινα και όλα τα προηγούμενα από αυτά. Τί δώρα πήρα αυτά τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα του παρελθόντος

Πέρσι τέτοιες μέρες είχαμε ήδη κλείσει τα εισιτήρια για Χίο (εκεί μένει όλο το σόι που έχω να τους δω από το καλοκαίρι…😞), είχαμε στολίσει από μέσα Νοεμβρίου (παραδόξως φέτος στόλισα πιο αργά από πέρσι, go figure) για να χαρούμε στολισμένο το σπίτι, αφού θα λείπαμε. Δεν έλειψαν και οι μονοήμερες εκδρομές κάπου μεταξύ δουλειάς-σπιτιού σε κοντινά μέρη της Αττικής.


👉 Διάβασε κι αυτό: Όσα έμαθα μετά από 1 χρόνο blogging!


Τα Χριστούγεννα του παρόντος

Φέτος, θα την περάσουμε τα δυο μας (εγώ κι ο σύζυγος) στο σπίτι μας. Θα χαρούμε το στολισμένο σπίτι μας… πολύ. Θα βάλουμε και τα έξω φωτάκια στο μπαλκόνι που μέχρι πέρσι δεν τα βάζαμε, γιατί «ποιο το νόημα, αφού θα λείπουμε;» (ανοιχτά δεν τα αφήνω, φοβάμαι για βραχυκύκλωμα). Στολίσαμε… σχετικά νωρίς, αλλά παραδόξως αργότερα σε σχέση με πέρσι. Για εξορμήσεις ούτε λόγος! Που και να θέλεις, να πας πού; Όλα είναι κλειστά. Κανένα περπάτημα με το 6 και καλά είναι.

Τα Χριστούγεννα του μέλλοντος;

Ακόμα κι έτσι όμως, τα φετινά Χριστούγεννα έχουν να μας διδάξουν όλους πολλά. Αυτός ο (παλιο)χρόνος μας διδάσκει (χρόνος ενεστώτας) πολλά και κάτι μού λέει ότι τα «μαθήματα» θα συνεχιστούν και το 2021. Ελπίζω για το καλύτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λείπει ο φόβος…!

Όμως, κρατάμε μακριά τον φόβο και κοντά την αισιοδοξία ότι θα περάσει κι αυτό. Ας ευχηθούμε αυτά να είναι τα τελευταία παράξενα και μοναχικά Χριστούγεννα που περνάμε.

Τί έχουν να μας διδάξουν τα φετινά Χριστούγεννα; Θα γράψω για μένα αλλά και με βάση αυτά που παρατηρώ γύρω μου.


👉 Διάβασε κι αυτό: Όταν το σώμα σου φωνάζει «σταμάτα» να το ακούς!


Τα 5 πιο ξεχωριστά δώρα των φετινών Χριστουγέννων

1. Το δώρο της Eυγνωμοσύνης

Κι ενώ πιστεύαμε όλοι ότι το 2020 επιτέλους θα αποκτούσαμε ή θα καταφέρναμε όλα όσα επιθυμούσαμε και παλεύαμε την προηγούμενη χρονιά (σχέσεις, ταξίδια, δουλειά κλπ), το 2020 μάς έβαλε μια ωραιότατη τρικλοποδιά και ‘φάγαμε’ μεγαλειωδώς τα μούτρα μας!

Ήρθε (ευτυχώς όχι για να μείνει) να μας θυμίσει να κάνουμε παύση, γιατί τρέχαμε τόσο γρήγορα που ξεχάσαμε πως να σταματάμε ή έστω να ελαττώνουμε ταχύτητα. Να κάνουμε παύση και να σταματήσουμε να ζητάμε… κάτι ακόμα. Να εκτιμήσουμε όσα ήδη έχουμε. Την χρονιά αυτή που κοντεύει να μας αφήσει (στον τόπο 🥴), νιώσαμε πραγματική ευγνωμοσύνη για όλα όσα ήδη έχουμε στη ζωή μας. Θέλω να πιστεύω δηλαδή! Για την υγεία μας, την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τον εαυτό μας.

Το 2020 μας δίδαξε το πιο σημαντικό μάθημα από όλα: την ευγνωμοσύνη και ποια είναι η καλύτερη εποχή για να τη νιώσουμε; Σωστά σκέφτεσαι. Τα Χριστούγεννα (κάλλιο αργά…)!

2. Το δώρο της Απουσίας

Όχι, όχι μην πάει το μυαλό σου στο κακό. Όταν λέω απουσία, εννοώ την απουσία τη δική σου… εκεί που πρέπει (δεν νομίζω οτι βοήθησα… 🙃 απλά συνέχισε να διαβάζεις σε παρακαλώ)! Την απουσία τη δική σου, τη δική μου και του καθενός ξεχωριστά που όλοι λίγο-πολύ, ειδικά φέτος, χαρίσαμε ΑΠΛΟΧΕΡΑ σε ένα ή περισσότερα άτομα που αποδείχτηκαν ότι υπήρχαν στη ζωή μας μόνο για να ικανοποιούν την ανασφάλεια και τον εγωισμό τους πληγώνοντας και μειώνοντας εμάς (f@#$ yeah!🤭).

Αν υπάρχει ακόμα κάποιο τέτοιο άτομο στη ζωή σου, προλαβαίνεις να του κάνεις το καλύτερο δώρο… για εσένα! Trust me on this! 😁


👉 Διάβασε κι αυτό: Η πιο σημαντική σχέση της ζωής σου είναι με εσένα!


3. Το δώρο της Παρουσίας

Υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση φυσικά. Υπάρχουν κι άνθρωποι που μας έκαναν, και συνεχίζουν να μας κάνουν, το δώρο της παρουσίας τους στη ζωή μας. Άνθρωποι που δηλώνουν την παρουσία τους κάθε μέρα, χωρίς ανταλλάγματα, ακόμα κι αν βρίσκονται στην άλλη άκρη της Ελλάδας ή και του πλανήτη. Και αυτό είναι ίσως το καλύτερο δώρο από όλα.

Βέβαια, καλό είναι να θυμηθούμε κι εμείς αυτά τα άτομα και να κάνουμε το ίδιο για αυτά. Να ανταλλάξουμε το – φαινομενικά – ίδιο, αλλά ξεχωριστό δώρο της παρουσίας μας. Με άλλα λόγια, να είσαι εκεί που οι άλλοι είναι παρόντες για σένα! Να εκτιμήσεις έναν φίλο που έχει αποδείξει με τα χρόνια ότι αξίζει να τον ονομάζεις φίλο σου.

Πρέπει να δώσεις για να πάρεις! Ποτέ δεν λειτουργεί ανάποδα…!

4. Το δώρο της Ενσυναίσθησης

Λένε (συγκεκριμένα ο Richard Carlson το έχει πει) ότι «οι δύσκολες καταστάσεις δεν αλλάζουν έναν άνθρωπο, τον αποκαλύπτουν». Και συμφωνώ απόλυτα! Και παρόλο που η φράση αυτή μπορεί να έχει θετική και αρνητική σημασία… 🙄, ας το δούμε με την θετική, ναι;

Τα Χριστούγεννα είναι ένα πραγματικό δώρο από μόνα τους. Είναι η μοναδική εποχή του χρόνου που ερχόμενη με τα έντονα χρώματα του κόκκινου, του πράσινου και του χρυσού, μας θυμίζει ότι δεν είμαστε εδώ μόνο για εμάς. Είμαστε εδώ και για τους άλλους ανθρώπους γύρω μας, είτε είναι οι δικοί μας άνθρωποι είτε ένας άγνωστος στον δρόμο ή στο μαγαζί που θα ψωνίσουμε που θα του φερθούμε ευγενικά και με κατανόηση.

Γιατί; Γιατί μοιραζόμαστε τον ίδιο φόβο και την ίδια ελπίδα να πάνε όλα καλά στο τέλος!


👉 Διάβασε κι αυτό: «Υπάρχουν και χειρότερα.» Η φράση που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε!


5. Το δώρο της Αναθεώρησης

Μένοντας αρκετοί από εμάς σπίτι ολόκληρες εβδομάδες ή και μήνες δόθηκε και μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας. Όχι ότι είχαμε κι άλλη επιλογή… η τρικλοποδιά του 2020 ήταν μεγάλη…! Έχουμε ακόμη μια ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τι θέλουμε από τι χρειαζόμαστε πραγματικά.

Καθώς τα Χριστούγεννα, εκτός από εποχή ευγνωμοσύνης και γενναιοδωρίας, είναι κι εποχή περισυλλογής, είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να βάλουμε σε σειρά τις πραγματικές προτεραιότητες μας. Κατά συνέπεια, κάποιες από αυτές που είχαμε προηγουμένως θα αναθεωρηθούν δίνοντας τη θέση τους σε άλλες πιο σημαντικές…

Συμπέρασμα

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι από εκείνα που, όταν περάσουν, δεν ξέρεις αν θα νιώθεις ανακούφιση ή μεγαλύτερη μελαγχολία. Ζούμε ‘Merres Chrisimes’ (από το Merry Christmas) όπως διάβασα κάπου στο διαδίκτυο και είναι αλήθεια…

Όπως και να’χει, κάθε δυσκολία έχει κάτι μας διδάξει και πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα έρχονται κάθε χρόνο για αυτόν ακριβώς τον λόγο…! Γι’ αυτό και τα αγαπάμε και τα περιμένουμε και τα ονειρευόμαστε!!!

Και Καλά Χριστούγεννα!!!

*Εικόνες από pixabay

Εσύ ποιο ξεχωριστό δώρο πήρες/θα πάρεις ή έδωσες/θα δώσεις φέτος;

Αν σου άρεσε η ανάρτησή μου, άφησε ένα σχόλιο και πες μου τη γνώμη σου. Θα χαρώ να μάθω τις σκέψεις σου πάνω σε αυτό.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
🖊 Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνεις τη νέα χρονιά!
🖊 5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα!

🖊 7 τρόποι να αποσπάσεις την προσοχή σου σε περίπτωση κρίσης πανικού
🖊 Το #1 κόλπο για να νικήσεις την αναβλητικότητα


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

2 σκέψεις σχετικά με το “Τα 5 πιο ξεχωριστά δώρα των φετινών Χριστουγέννων”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.