Απόψεις, Βιβλία

6+1 πράγματα που ενοχλούν τους βιβλιόφιλους!

Όσο κι αν αγαπάμε το διάβασμα, υπάρχουν κάποια πράγματα που ενοχλούν εμάς τους «ταπεινούς» βιβλιόφιλους. Κάποια λιγότερο και κάποια περισσότερο από άλλα…! Ποιο από όλα αυτά βρίσκετε περισσότερο ενοχλητικό όταν διαβάζετε;

Προσωπικά, έχω μάθει να μην είμαι απόλυτη σε ότι αφορά βιβλία ή ταινίες. Προσπαθώ να αποκτώ δική μου γνώμη για τα πράγματα και να μην επηρεάζομαι… πολύ από μια κριτική βιβλίου ή ταινίας. Ακόμα κι αν συμφωνήσω τελικά με μια αρνητική κριτική, δεν παύει να είναι μια καινούρια εμπειρία.

emma-thomspon-book-quotes

👉 Διάβασε κι αυτό: 18 εκπληκτικά Book Quotes που έχουν πει διάσημοι!


Γενικά, δεν είμαι άνθρωπος που παρατάω εύκολα ένα βιβλίο που με έχει ενοχλήσει με κάποιο τρόπο. Ακόμα κι αν έχω καταλήξει ότι δεν μ’αρέσει, θα το ολοκληρώσω. Πρέπει να είναι πολύ ακατανόητο σαν υπόθεση ή πολύ κουραστικό για να το παρατήσω από τις πρώτες σελίδες. Αν και στην δεύτερη περίπτωση απλώς θα προσπεράσω σελίδες.

Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα στο διάβασμα που απλώς με ενοχλούν. Με κάποια από αυτά θα συμφωνήσετε, με κάποια όχι! Κάθε άποψη δεκτή πάντα…!

1| Οι βωμολοχίες ή οι πολύ χυδαίοι διάλογοι

Εντάξει… κατανοώ οτι η κάθε πένα διαφέρει και σε κάποιες βιβλιο-καταστάσεις ίσως και να ταιριάζει η βωμολοχία, αλλά όταν γίνεται κατ’ εξακολούθηση προσωπικά με απωθεί. Ίσως όχι σε σημείο να το παρατήσω, αλλά, όπως και να’ χει, μου δημιουργεί μια δυσάρεστη αίσθηση.

Μόνη εξαίρεση σε αυτό αν καταλάβω, ή γνωρίζω από πριν, ότι ο συγκεκριμένος συγγραφέας εκφράζεται σε όλα του τα βιβλία με τον ίδιο «ωμό» τρόπο…! Οπότε πάσο!

2| Το «ανύπαρκτο» τέλος

Δεν είμαι φαν του happy end σώνει και καλά. Απολαμβάνω όμως, να υπάρχει η λεγόμενη «λύτρωση» για τους ήρωες στο τέλος του βιβλίου.

Μ’ αρέσει όταν ο συγγραφέας αφήνει ένα υπονοούμενο για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ο ήρωας στο τέλος. Επίσης, μ’ αρέσει όταν ο συγγραφέας αφήνει τον αναγνώστη να αποφασίσει και να φανταστεί το τέλος όπως το θέλει (τις περισσότερες φορές το προτιμώ). Έτσι, καλύπτει ίσως το ρεαλιστικό και το ονειροπόλο κομμάτι του αναγνώστη ταυτόχρονα.

Όμως, όταν το τέλος είναι ανύπαρκτο, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταλαβαίνεις τι απέγιναν οι ήρωες του βιβλίου. Όταν τελειώνοντας και την τελευταία σελίδα αναρωτιέσαι «και μετά, και μετά;» και γυρίζεις σελίδα και γράφει ΤΕΛΟΣ. Ωραίο το λίγο ή πολύ σασπένς, αλλά όταν καταλήγει έτσι απλά δεν…

3| Τα τυπογραφικά ή ορθογραφικά λάθη

Εντάξει τα ορθογραφικά δεν με ενοχλούν τόσο, εκτός κι αν υπάρχουν πάνω από τρία σε ΜΙΑ σελίδα… (😒) Τα τυπογραφικά όμως είναι αρκετά ενοχλητικά. Η δυσανάγνωστη ή – ακόμα χειρότερα – μικρή γραμματοσειρά σε πυκνογραμμένες σελίδες κάνουν το διάβασμα κουραστικό. Όπως επίσης, κι όταν υπάρχουν αχνά τυπωμένες σελίδες.


👉 Διάβασε κι αυτό:  18 όροι βιβλίων που κάθε βιβλιόφιλος θα έπρεπε να γνωρίζει!


Φυσικά, υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο σε αυτή την περίπτωση. Όταν διαβάζεις αμέριμνος/η και γυρνώντας σελίδα συνειδητοποιείς ότι δεν βγαίνει νόημα σε αυτό που διαβάζεις. Τσεκάρεις μήπως έπιασες δύο σελίδες μαζί και βλέπεις από σελίδα 30 να αλλάζει στην σελίδα 85. Εν ολίγοις, λείπουν σελίδες!!

book-buster-bookish-definitions

Ελαττωματικά υπάρχουν πάντα και παντού σε όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε. Αλλά στα βιβλία είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό… και λίγο ξενέρωτο, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει στις τελευταίες σελίδες και μένεις με την απορία.

🔔 Σε αυτή την περίπτωση, απλά επιστρέφεις το βιβλίο στον εκδοτικό οίκο και είναι υποχρεωμένοι να το αντικαταστήσουν.

4| Όταν ένα βιβλίο γίνεται ταινία

Ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από την ταινία, λένε! Πάντα διστάζω να δω μια ταινία από βιβλίο που έχω διαβάσει. Στο τέλος βέβαια πάντα υποχωρώ, γιατί έχω την περιέργεια να δω αν «συμφωνούν» οι εικόνες που έπλασα εγώ διαβάζοντας με τις εικόνες που θα ζωντανέψουν στην οθόνη.


👉 Διάβασε κι αυτό: 18 αστείες καταστάσεις που βιώνουν οι βιβλιόφιλοι!


pote-min-krineis-vivlio-tainia-asteia-book-quotes

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι «δεν έβαλαν ούτε τα μισά από το βιβλίο μέσα στην ταινία» ή «δεν έγινε έτσι στο βιβλίο». Το θέμα είναι ότι ταινία και βιβλίο είναι δύο διαφορετικά έργα τέχνης και το κοινό (αναγνώστης και θεατής) του καθενός από αυτά λειτουργεί διαφορετικά.

enohi-tania-vivlio-book-quotes

Οπότε είναι λογικό μέχρι ενός σημείου να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις εδώ: να λατρέψεις το βιβλίο και να μισήσεις την ταινία ή να λατρέψεις το βιβλίο ΚΑΙ την ταινία, κάτι που θα σε κάνει να λατρέψεις το βιβλίο ακόμα περισσότερο (and that’s the way we like it!😁😂).


👉 Διάβασε κι αυτό: 15 Book Quotes που θα ταυτιστείς απόλυτα!


5| Τα δανεικά και αγύριστα

Προσωπικά δεν δανείζω βιβλία, αν δεν γνωρίζω σε τι άνθρωπο τα δίνω (και πάλι ‘παίζεται’). Αντίστοιχα κι εγώ, όταν μου δανείσουν κάτι, θα το επιστρέψω όπως το πήρα. Αυτό σημαίνει: χωρίς τσαλάκες, σκισίσματα, μουντζούρες ή υπογραμμίσεις με ΣΤΥΛΟ (really now?😕😒).

Αν μ’ αρέσει κάποια φράση σε αυτό, θα το γράψω σε ένα τετράδιο με τον τίτλο του βιβλίου για να ξέρω που το διάβασα. Αν βαριέμαι να ψάχνω το τετράδιο ή ένα απλό χαρτί, το βγάζω φωτογραφία με το κινητό.

dog-ear-book-quote-greek

Στην ίδια κατηγορία… κρατάω πάντα (τουλάχιστον) έναν σελιδοδείκτη στο κομοδίνο/γραφείο/καναπέ/αγαπημένη μου γωνιά διαβάσματος για να μην τσαλακώνω τις σελίδες.

Και κυρίως… δεν το παίρνω Μάρτιο και το επιστρέφω Απρίλιο… του επόμενου έτους. Λίγη υπευθυνότητα παρακαλώ δε βλάπτει!

6| Τα spoilers

Υπάρχουν δύο ειδών spoiler. Το ένα έχει να κάνει με το spoiler που κάνουμε οι βιβλιόφιλοι από μόνοι μας… Ναι συμβαίνει κι αυτό!😏😳 Όταν πέφτει αφηρημένα το μάτι μας καταλάθος στην δίπλα σελίδα και διαβάζεις κάποια εξέλιξη.

Το άλλο έχει να κάνει με το παλιό, κλασικό spoiler που μας κάνουν οι άλλοι… Κατα λάθος… μερικές φορές!


👉 Διάβασε κι αυτό:  16 όροι βιβλίων που περιγράφουν κάθε βιβλιόφιλο!


BONUS +1

7| Να μην χωράνε άλλα βιβλία στην βιβλιοθήκη

…ή στον πάγκο της κουζίνας ή στο τραπεζάκι του καφέ ή στην τραπεζαρία ή κάτω από όλα αυτά. Γενικώς, το «δεν έχω χώρο» των βιβλιόφιλων είναι σαν το «δεν έχω τι να βάλω» που λέμε οι γυναίκες μπροστά σε μια γεμάτη ντουλάπα.

vivliofagoi-kivernisoun-kosmo-kefalaio-book-quote

Δεν έχουμε, αλλά συνεχίζουμε να αγοράζουμε, γιατί «ήταν ευκαιρία«, «είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας«, «καραντίνα έρχεται« (το τελευταίο booktrend της εποχής).

Εντάξει, αυτό το τελευταίο είναι «τραβάτε με κι ας κλαίω», αλλά είναι ένα θέμα κι αυτό! 😂

Συμπέρασμα

Όπως είπα και στην αρχή του άρθρου, κάποια από τα παραπάνω ενοχλούν λιγότερο και κάποια περισσότερο. Όμως, όσο κι αν υπάρχουν θεματάκια που μας ενοχλούν, το διάβασμα θα είναι πάντα η αγαπημένη μας συνήθεια… με lockdown ή χωρίς! 😉


👉 Διάβασε κι αυτό: 10 αστεία κι όμως αληθινά quotes για τους βιβλιόφιλους!


Εσάς τί σας ενοχλεί στα βιβλία περισσότερο; Ποιο από όλα αυτά βρίσκετε περισσότερο ενοχλητικό; Προσθέστε ελεύθερα στα σχόλια!


Σχετικά άρθρα:

Διαβάζοντας «Οι κουρελούδες της Αλισάβας» του Νίκου Μητούση
Διαβάζοντας το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee
Διαβάζοντας «Κυνηγώντας τον Χρόνο» της Εύα Μάγκου – Lajiness
Διαβάζοντας «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» της Ζωής Ράπτη


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!

16 σκέψεις σχετικά με το “6+1 πράγματα που ενοχλούν τους βιβλιόφιλους!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.