Απόψεις, Βιβλία

Βιβλία: Μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους τελικά;

Λένε ότι τα βιβλία μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Τί γίνεται όμως, όταν μια άποψη επιβάλλεται σε εμάς – ή από εμάς – με έναν όχι και τόσο ευγενικό τρόπο;

Όταν έχεις, μάλιστα, κι έναν άνθρωπο με τα ίδια χόμπι με εσένα, τί καλύτερο από να ανταλλάξεις και μια άποψη για ένα βιβλίο που διάβασες;!  Ένας εύκολος τρόπος να βρεις άτομα για ανταλλαγή απόψεων, όσον αφορά τα βιβλία, είναι οι ομάδες (groups) του Facebook.

Υπάρχουν πολλές παρόμοιες ομάδες και σε άλλα social media και sites (πχ. Goodreads), αλλά εγώ θα μιλήσω για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις που βλέπω να συμβαίνουν στα social media.

Όταν η διαφωνία είναι θετική

Πριν κανένα μήνα περίπου, με αφορμή την κριτική που έγραψα για το βιβλίο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee, αντάλλαξα απόψεις με μια κυρία σε ένα από αυτά τα groups. Η γνώμη της ήταν διαφορετική από τη δική μου. Σαν μεγαλύτερη σε ηλικία κυρία είχε περισσότερες – αναγνωστικές και μη – εμπειρίες από εμένα (προφανώς), οπότε το ίδιο βιβλίο που διάβασα εγώ, εκείνη το αντιλαμβάνεται αλλιώς.

Μιλούσε – ή μάλλον έγραφε – με ευγένεια και επιχειρήματα παρουσιάζοντας τη δική της προοπτική για το βιβλίο αυτό. Αντίστοιχα, έκανα το ίδιο παρουσιάζοντας τη δική μου προοπτική.

No-two-persons-ever-read-the-same-book-Edmund-Wilson

Σίγουρα «ενοχληθήκαμε» και οι δύο… Σε κανένα δεν αρέσει να διαφωνούν μαζί του κατά βάθος. Το θέμα είναι πως το διαχειρίζεται ο καθένας μας όλο αυτό. Παρόλο που με προβλημάτισαν αυτά που είπε, δεν θύμωσα επειδή κάποιος είχε διαβάσει διαφορετικά το βιβλίο…! Αντιθέτως, μου έδωσε μια διαφορετική προοπτική. Κι ίσως να της έδωσα κι εγώ μια με την δική μου άποψη.

Το ωραίο με ένα βιβλίο είναι ότι πάντα έχει κάτι να σου μάθει. Μπορεί να το διαβάσεις στα 20 σου και να το λατρέψεις ή να το μισήσεις. Αργότερα όμως, ξαναδιαβάζοντας το στα 40 σου να συνειδητοποιήσεις ότι ουσιαστικά είναι ένα διαφορετικό βιβλίο, γιατί πλέον το αντιλαμβάνεσαι με διαφορετικό τρόπο.

Όταν η διαφωνία είναι αρνητική

Αν είστε μέλος σε τέτοιες ομάδες θα έχετε δει πως μπορεί ένα βιβλίο να προτείνεται πολλές φορές και σε διαφορετικές ομάδες. Τα λεγόμενα must-read ή best sellers. Είτε λόγω καλού μάρκετινγκ είτε γιατί όντως είναι καλογραμμένα. Ή και τα δύο· το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Δυστυχώς, διαβάζω πολλά σχόλια σε posts που η διαφωνία για κάποιο δημοφιλές (συνήθως) βιβλίο ξεφεύγει… πολύ! Σε σημείο η ανταλλαγή να φτάνει στο επίπεδο της «ανθρωποφαγίας» (όπως είδα κάπου γραμμένο), να αρχίσουν τα υβριστικά σχόλια και τελικά το μπλοκάρισμα.

Η «προστασία» του πληκτρολογίου το κάνει ακόμα πιο εύκολο για κάποιους να βγάλουν τη χολή τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Κι όλα αυτά γιατί;

Γιατί προσπαθούμε να επιβάλλουμε στον άλλο τη δική μας άποψη;

Υποτίθεται ότι το διάβασμα «ανοίγει» το μυαλό του ανθρώπου… Υπάρχουν άπειρα βιβλία που καλύπτουν με το παραπάνω τις διαφορετικές αναγνωστικές προτιμήσεις του καθενός.

agalma-iaponia-book-quotes

Από την μία, το διάβασμα είναι ένας ωραίος και εποικοδομητικός τρόπος να μάθουμε καινούρια πράγματα, να ταξιδέψουμε νοερά σε όμορφα μέρη, να αναλύσουμε άλλους ανθρώπους και να κατανοήσουμε τις πράξεις τους, να ταυτιστούμε με καταστάσεις που έζησαν, να δεχτούμε πράγματα αλλά και να απορρίψουμε…

Από την άλλη, η συζήτηση κι η ανταλλαγή απόψεων είναι κι αυτή στη φύση του ανθρώπου. Σε όλους μας αρέσει να συζητάμε, να συμφωνούμε αλλά και να διαφωνούμε (μερικές φορές). Εντάξει, είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται να συμμετέχεις σε μια συζήτηση και να μην υπάρξουν διαφωνίες. Άλλωστε «ποτέ δύο άτομα δεν διαβάζουν το ίδιο βιβλίο»…! 

Πότε μια διαφορετική άποψη είναι χρήσιμη;

Χωρίς ξεσπάσματα και αποχωρήσεις. Χωρίς να ‘πέφτει’ το επίπεδο της συζήτησης απλά και μόνο επειδή δεν συμφωνούν δύο (ή περισσότεροι) άνθρωποι. Προσωπικά, αν έχω μάθει κάτι στην μέχρι τώρα ζωή μου είναι ότι τα πτυχία δεν κάνουν τον άνθρωπο!

Έτσι, όπως τα πτυχία δεν κάνουν τον άνθρωπο, έτσι και τα πολλά βιβλία δεν κάνουν καλύτερο τον άνθρωπο.

Δεν μας μαθαίνουν τα βιβλία καλούς τρόπους.

Μήπως τελικά έχει σημασία και το πώς διαβάζουμε; Αν το διάβασμα από μόνο του μας έκανε καλύτερους ανθρώπους, θα γινόμασταν καλύτεροι διαβάζοντας τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

Δεν είναι οι τεράστιες στοίβες από βιβλία που κάνουν κάποιον να «γνωρίζει καλύτερα», όσο ειδικός κι αν (δηλώνει ότι) είναι.

Πάντα υπάρχει η νέα, η διαφορετική προοπτική.

Αυτό που δεν είχε σκεφτεί, γιατί αυτό που διαβάζει κάποιος, η κατάσταση που «ζει» μέσα από ένα βιβλίο συνδέεται και κατ’ επέκταση αναλύεται και γίνεται κατανοητή σύμφωνα με τις δικές του σκέψεις, εμπειρίες και επιθυμίες.

Ο κόσμος του βιβλίου είναι κι αυτός ένας «μικρόκοσμος», όπως είναι το σχολείο, η δουλειά κοκ. Καλώς ή κακώς, δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο…!

Συμπέρασμα

Γενικά, καλύτεροι άνθρωποι γινόμαστε όταν έχουμε παιδεία. Το διάβασμα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους όταν ξέρουμε να ακούμε… Όμως, να ακούμε, όχι για να απαντήσουμε, αλλά για να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τον τρόπο που σκέφτεται ο άλλος.

never-stop-learning by pixabay
© Pixabay

❓ Εσύ τί λες; Μας κάνουν τα βιβλία καλύτερους ανθρώπους τελικά ή όχι;

❓ Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Θα χαρώ να δω σχόλιο σου παρακάτω!

*Αρχική εικόνα από Pixabay


Σχετικά άρθρα:

✔ Διαβάζοντας «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» της Ζωής Ράπτη
20 μοναδικές καταστάσεις που μόνο ένας βιβλιόφιλος μπορεί να καταλάβει!
10 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας e-books
18 αστείες καταστάσεις που βιώνουν οι βιβλιόφιλοι!
15 Book Quotes που θα ταυτιστείς απόλυτα!


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!


signature-curious-blog2

14 σκέψεις σχετικά με το “Βιβλία: Μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους τελικά;”

  1. Το θέμα είναι αν η ανάγνωση βιβλίων μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και όχι η συζήτηση για αυτά. Σίγουρα το διάβασμα μας διευρύνει τις γνώσεις και εξευγενίζει τα αισθήματα μας, αλλά είναι θέμα χαρακτήρα και τακτ πως θα το διαπραγματευτούμε σε μια συζήτηση.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Το θέμα είναι ότι αυτα τα δυο σχετίζονται! Αν η ανάγνωση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητάμε (και) για αυτά με ευγενικό τρόπο ή έστω με τακτ όπως ανεφέρετε. Σαφώς είναι θέμα χαρακτήρα… αλλά και παιδείας.
    Ευχαριστώ για το σχόλιο!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.