Blogging, canva, tips

6 έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα χρώματα του Canva!

Όσον αφορά το web design, τα χρώματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνο του. Στο εργαλείο CANVA υπάρχουν αρκετά έξυπνα εργαλεία που βοηθάνε σημαντικά στην σωστή επιλογή τους. Ακόμα κι όταν δεν έχεις ιδέα από συνδυασμούς χρωμάτων…! 😉

Πρόσφατα ανακάλυψα πολλά μικρά κόλπα του CANVA και τα μοιράζομαι μαζί σας. Για να υπάρχει και μια κατηγοριοποίηση όμως και να μην μπερδεύεστε κι εσείς, θα προσπαθήσω (όπου είναι δυνατόν) το κάθε post να αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα (πχ. χρώματα, κείμενο, εικόνα κοκ). 

Στα χρώματα έχω αναφερθεί και σε άλλα posts. Αλλά για να είναι συγκεντρωμένα σε ένα post τα αναφέρω ξανά στο τέλος.

4 λειτουργίες του Canva για χρώματα

Υπάρχουν τέσσερις (4) ξεχωριστές λειτουργίες του CANVA που αφορούν τα χρώματα. Και όλες είναι συγκεντρωμένες σε μια ξεχωριστή κατηγορία, πράγμα πολύ χρήσιμο.

canva-color-features-tutorial

Για να τις βρεις πηγαίνεις στην αρχική του Canva–>Learn–>Colors (στο μενού στο τέλος της σελίδας) ή απλά πατήστε εδώ!

(Αναφέρω την ‘διαδρομή’ για να γνωρίζετε που βρίσκεται).

1| Color palette Generator

Το πρόβλημα: Έχεις βρει σε κάποιο site (Pixabay, Pexels, Google κλπ.) κάποια εικόνα που σου αρέσει ο συνδυασμός των χρωμάτων ή μια συγκεκριμένη απόχρωση. Θέλεις να βρεις τα ίδια χρώματα για το template που δουλεύεις στο CANVA, αλλά δεν έχεις ιδέα πως στο καλό θα πετύχεις ακριβώς το ίδιο χρώμα. 

Λύση: Πηγαίνεις στο Color palette Generator (πρώτο εικονίδιο) και πατώντας στο ‘Upload’ μπορείς να ανεβάσεις οποιαδήποτε δική σου φωτογραφία και να σου βγάλει τα χρώματα της εικόνας αυτής με τον κωδικό τους (Εικόνα κάτω). 

canva-color-generator-tutorial

Πατώντας πάνω σε κάθε ένα από τα πέντε (5) χρώματα που σου βγάζει, μπορείς να κάνεις απλά κλικ (Copy) και ο κωδικός του χρώματος αντιγράφεται αυτόματα. Πηγαίνεις στο  template που φτιάχνεις και κάνεις επικόλληση τον κωδικό στο Color του στοιχείου (πχ. φόντο) που θέλεις να αλλάξεις.

2| Color palettes

Το πρόβλημα: Δεν έχεις ιδέα από συνδυασμούς χρωμάτων (ακόμα) ή έχεις στο μυαλό σου ένα συγκεκριμένο χρώμα (πχ. Dark Slate Grey με κωδικό #1F1E2D) και θέλεις να βρεις με ποιες αποχρώσεις ταιριάζει καλύτερα, εκτός από αυτές που σου βγάζει με το Generator (βλέπε 1). 

Λύση: Πατώντας στο Color palettes (δεύτερο εικονίδιο) θα βρεις άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων.

Για να βρεις συνδυασμούς με συγκεκριμένο χρώμα που θέλεις (πχ. Dark Slate Grey που ανέφερα παραπάνω) κάνεις επικόλληση τον κωδικό #1F1E2D στην μπάρα αναζήτησης και σου βγάζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρωμάτων.

canva-color-palette-feature-tutorial

Πατώντας πάνω στον καθένα από αυτούς του συνδυασμούς (κάνε δεξί κλικ πάνω + ‘άνοιγμα σε νέα καρτέλα’ για να μην πηγαίνεις πίσω-μπρος κάθε φορά) σου βγάζει μια εικόνα με τους κωδικούς των χρωμάτων για να τα αντιγράψεις

Extra tip: Εκτός από τον κωδικό του χρώματος (πχ. #1F1E2D), μπορείς να κάνεις αναζήτηση με την αγγλική (ελληνικά δε δέχεται προς το παρόν) ονομασία (πχ. blue, red) αλλά και με θέμα (πχ. Halloween, Christmas, summer κοκ).

3| Color Wheel

Η χρωματική ρόδα (Color Wheel) είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους τους σχεδιαστές και καλλιτέχνες γενικότερα. Βοηθάει να βρεις τον σωστό συνδυασμό χρωμάτων.

Με τον όρο «σωστό» εννοούμε τους συνδυασμούς που βασίζονται στην Θεωρία των Χρωμάτων που εφευρέθηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα τον 17ο αιώνα. 

Το πρόβλημα: Δεν βρήκες αυτό που έψαχνες με τα παραπάνω εργαλεία ή απλώς προτιμάς να δημιουργήσεις τη δική σου παλέτα χρωμάτων. 

Η λύση: Η χρωματική ρόδα (Color Wheel) του CANVA έχει πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες. Ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα δηλαδή, σε κατευθύνει με πρακτικό τρόπο.

canva-color-wheel-tutorial

Στα αριστερά περιγράφονται οι όροι των συνδυασμών της θεωρίας για να έχεις έναν ‘μπούσουλα’ του τι πάει με τι. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά εδώ:

3α| Pick a color

Κινείς τον μεγάλο λευκό κύκλο στο χρώμα που θέλεις (Εικόνα πάνω). Μπορείς πάντα να κάνεις επικόλληση τον κωδικό κάποιου χρώματος που σου αρέσει, αν θέλεις να το συνδυάσεις με άλλα.

3β| Choose a color combination

Πατώντας στο μεγάλο λευκό κυκλάκι (εικόνα) θα δεις ότι μετακινείται και το μικρότερο με συγκεκριμένο τρόπο. Τα δύο χρώματα εμφανίζονται κάτω δίπλα-δίπλα με τον κωδικό τους από κάτω.

Complementary: Τα δύο χρώματα βρίσκονται πάντα το ένα απέναντι από το άλλο.
Χρήση: Για έντονη αντίθεση.

Monochromatic: Ένα χρώμα δίνει μέχρι τρεις διαφορετικές αποχρώσεις (αν και εδώ βγάζει δύο μόνο). Αν θέλεις να αλλάξεις ελάχιστα την μία απόχρωση, βλέπε το «Custom» παρακάτω.
Χρήση: Για καλύτερη αρμονία.

Analogous: Τρία χρώματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στην χρωματική ρόδα.
Χρήση: Εδώ θέλει λίγη προσοχή αν τα τρία χρώματα είναι πολύ έντονα (εικόνα κάτω). Σε αυτή την περίπτωση, το CANVA συμβουλεύει να κρατήσετε το ένα έντονο μόνο και ουσιαστικά να αλλάξετε σε Monochormatic.

canva-color-wheel-analog-feature

Όμως, μπορείτε απλά να αλλάξετε (προς τα δεξιά) λίγο τη φωτεινότητα (Luminance), προσέχοντας οι τρεις κύκλοι στην χρωματική ρόδα πάνω να μένουν στο ίδιο σημείο. 

Triadic: Τρία χρώματα που σχηματίζουν τρίγωνο στην χρωματική ρόδα (εικόνα κάτω).
Χρήση: Για πιο ζωηρή τριχρωμία.

canva-color-wheel-triadic-feature

Tetradic: Τέσσερα χρώματα που βρίσκονται σε ίση απόσταση μεταξύ τους σχηματίζοντας ρόμβο. Κι εδώ χρειάζεται προσοχή στη χρήση. Όσο πιο πολλά τα χρώματα, τόσο πιο δύσκολο να πετύχετε αρμονία.
Χρήση: Για έντονη αντίθεση. 

canva-color-wheel-tetradic-feature

Custom: Σε όποια από τις παραπάνω λειτουργίες κι αν βρίσκεστε, πατώντας πάνω σε κάθε χρώμα μπορείς να τα επεξεργαστείς πχ. το ένα από τα δύο χρώματα χωρίς να επηρεάζεται το άλλο. Αν θέλεις πχ. ένα χρώμα αλλά σε δύο αποχρώσεις (εικόνα κάτω).

canva-color-wheel-custom-feature

Πατήστε στον κωδικό του κάθε χρώματος για να τον αντιγράψετε (εικόνα κάτω).

3γ| Use this color combination

Αφού καταλήξετε στα χρώματα που χρειάζεστε, υπάρχουν δύο επιλογές.

  • Export palette: Αποθήκευση παλέτας σε αρχείο PDF.
  • Create a graphic: Ανοίγει σε νέα καρτέλα/παράθυρο τα templates με αυτά τα χρώματα.

canva-color-wheel-features

Σ.Σ. Η αναζήτηση που κάνει εκεί είναι πιο ‘γενική’ και δεν συνδυάζονται απαραίτητα όλα τα χρώματα. Περισσότερο χρησιμοποιείται για έμπνευση.

4| Color Meanings

Εδώ μπορείς να μάθεις πληροφορίες για όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις που υπάρχουν.

Όπως πως πήραν την ονομασία τους, τους κωδικούς τους, το ποσοστό μίξης τους (αν ζωγραφίζεις ειδικά αυτό είναι τέλειο!!!), με ποια άλλα χρώματα ταιριάζουν, παρόμοιες αποχρώσεις κ.ά.


Τα επόμενα δύο CANVA Tips έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα posts, αλλά τα ξαναβάζω εδώ για πιο ολοκληρωμένο post.

5| Χρώματα και γραμματοσειρές: Τί να επιλέξω;

Το πρόβλημα: Δεν ξέρω για εσάς, πάντως εγώ ‘τρώω’ κάνα τρίωρο μόνο για να αποφασίσω ποια γραμματοσειρά ή ποιο συνδυασμό χρωμάτων – ή και τα δύο – να χρησιμοποιήσω κάθε φορά.

Λύση: Το Canva όμως έχει μεριμνήσει και για αυτό…! Πατώντας στο ‘More’ στο μενού αριστερά, πάνω από τις εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τις φωτογραφίες σου (βλέπε Νο2 του προηγούμενου tutorial), υπάρχει ένα εικονίδιο ‘Styles’.

Πατώντας το θα σου βγάλει κάποιες προτάσεις-συνδυασμούς γραμματοσειρών (fonts), χρωμάτων (colors) ή και τα δύο (all).

Επέλεξε αυτό που σου αρέσει και άλλαξε το κείμενο στο template σου χωρίς να παιδεύεσαι ώρες μέχρι να τα συνδυάσεις.

Extra tip: Αν πατήσεις δεύτερη φορά πάνω σε έναν από τους συνδυασμούς χρωμάτων, σου βγάζει διάφορες παραλλαγές των (τριών) χρωμάτων (Shuffle=ανακατεύω).

Ανακάλυψε περισσότερα κρυμμένα μυστικά του Canva πατώντας εδώ!

6| Η λειτουργία Brand Kit

Το πρόβλημα: Κάθε φορά που σχεδιάζεις κάτι πρέπει να θυμάσαι τα χρώματα που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Δεν γίνεται να κρατάς ξεχωριστό template για κάθε σχέδιο (με τα δικά του χρώματα), γιατί θα γεμίσουν οι φάκελοι σου με υπερβολικά πολλά αρχεία. Συν ότι θα σε πιάνει απελπισία μέχρι να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.

brand kit canva tutorial tips

Λύση: Στην κεντρική σελίδα του CANVA, στο κάθετο μενού αριστερά, πάτησε εκεί που λέει ‘Brand Kit’ – ή απλώς πάτησε εδώ. Το εξηγώ όμως, για να γνωρίζεις που βρίσκεται.

Υπάρχουν τα Brand Logos, Brand Colors και Brand Fonts. Το πρώτο και το τρίτο είναι για την Pro έκδοση του CANVA.

Το Brand Colors όμως, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύσεις μέχρι και τρία (3) χρώματα που χρησιμοποιείς συχνότερα. Έτσι, σε όποιο σχέδιο κι αν δουλεύεις, τα χρώματα αυτά θα υπάρχουν σαν ξεχωριστή παλέτα στο ‘Text Colors’ του CANVA.

Με την Pro έκδοση μπορείς να αποθηκεύσεις περισσότερα χρώματα, αλλά και αγαπημένες γραμματοσειρές.

Ανακάλυψε περισσότερα έξυπνα Canva Tips πατώντας εδώ!

❓Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Θα χαρώ να δω σχόλιο σου παρακάτω!


Σχετικά άρθρα:

✔ 5 κρυμμένα μυστικά του Canva που πρέπει να γνωρίζεις!
5 έξυπνα Canva Tips που ίσως δεν γνωρίζεις!
4 τρόποι να φτιάξεις λεπτές γραμμές (dividers) | Canva Tutorial
Πως να βάλεις background μέσα σε κείμενο | Canva Tutorial


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!


signature-curious-blog2

9 σκέψεις σχετικά με το “6 έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα χρώματα του Canva!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.