Βιβλία, Κριτικές

Διαβάζοντας «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» της Ζωής Ράπτη

Οικογενειακά μυστικά, παράνομοι έρωτες, συγκίνηση, ανατροπές και μια… κατάρα με φόντο τα μεσαιωνικά Μεστά της Χίου. Το «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» είναι ένα συναρπαστικό ερωτικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Γιατί το επέλεξα

Εν αρχή ην… ο τίτλος! Το «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» είχα ήδη αποφασίσει να το αγοράσω λόγω της αναφοράς στην Χίο, αλλά η υπόθεση μου κέντρισε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.


Σχετικά άρθρα:

Διαβάζοντας το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee
5 σκέψεις για το «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»
18 όροι βιβλίων που κάθε βιβλιόφιλος θα έπρεπε να γνωρίζει!
15 Book Quotes που θα ταυτιστείς απόλυτα!


Το ανακάλυψα τυχαία σε ένα παζάρι βιβλίου και τη στιγμή που το αγόρασα το επέλεξα και σαν το επόμενο βιβλίο που θα διάβαζα (sorry my TBR list). Ένα υπέροχο ερωτικό μυθιστόρημα, το «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» ήταν ένα από τα πολλά «βιβλία της καραντίνας».

erotas-me-liker-mastiha-zoi-rapti

Παρατηρώντας τα χρώματα αλλά και τις λεπτομέρειες στο εξώφυλλο, είχα έναν ακόμα λόγο να το επιλέξω. Όχι γιατί θεωρώ το εξώφυλλο απαραίτητο – τουλάχιστον όχι πρώτο – κριτήριο για να επιλέξω ένα βιβλίο, αλλά γιατί η ιστορική, σε σέπια απόχρωση, λεπτομέρεια στο πάνω μέρος του με δελέασε ακόμα περισσότερο.

Διαβάζοντας την σύνοψη στο πίσω μέρος του βιβλίου, το ιστορικό στοιχείο σε συνδυασμό με την υπόθεση επιβεβαίωσε τις σκέψεις μου.

Σύνοψη

Από τη Χίο στην Αθήνα και πάλι πίσω στη Χίο, παρακολουθούμε την πολυκύμαντη ζωή της Κλειώς. Η Κλειώ είναι μία σύγχρονη κοπέλα, δυναμική. Η αποκάλυψη ότι η οικογένειά της είναι καταραμένη λόγω ενός θρύλου που την θέλει εγγονή του πειρατή Μπαρμπαρόσα, ανατρέπει τη ζωή της…

Ψάχνοντας τις ρίζες της Θα ξεκινήσει ένα ερωτικό γαϊτανάκι με τον αρραβωνιαστικό της φίλης της, της Αργυρώς. Η έλξη μεταξύ τους είναι έντονη, οι παρεξηγήσεις διαδοχικές και παραλίγο μοιραίες για μια σχέση που φαντάζει καρμική…

Η ανακάλυψη ότι έκτισε τη ζωή της πάνω σε ψέματα την εξοργίζουν σε σημείο σχεδόν αυτοκαταστροφής. Μετά από πολλές ανατροπές κι αναζητήσεις σε σκοτεινά μονοπάτια του νου, θα επέλθει η κάθαρση…

Η αναγέννηση μιας γυναίκας, οι πληγές του έρωτα, η καινούρια αρχή.

Εκδότης: Εντός

Γιατί μου άρεσε

Με λίγα λόγια

Το «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» είναι ένα ευκολοδιάβαστο και ταξιδιάρικο βιβλίο. Η πλοκή κυλάει γρήγορα κρατώντας συνεχώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιστορία με το ιστορικό στοιχείο να ‘δένει’ όμορφα με τους χαρακτήρες.

Επίσης, το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξεκούραστο στο διάβασμα.

Με περισσότερα λόγια

Η συγγραφέας είναι πολύ περιγραφική όσον αφορά το Μαστιχοχώρι των Μεστών. Οι ζωηρές περιγραφές θυμίζουν κάτι απο ταινία. Δεν είναι τυχαίο που, σύμφωνα με τη συγγραφέα, έχει επιλεχτεί να γίνει και ταινία κάποια στιγμή.

Τα Μεστά είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Χίου. Ο τρόπος που έχει χτιστεί θυμίζει μικρή καστροπολιτεία με τα πέτρινα δρομάκια – σωστός λαβύρινθος – να προστατεύουν από εχθρικές επιδρομές.

Η περιγραφή είναι τόσο «ζωντανή» που, ακόμα και για κάποιον που δεν γνωρίζει τα Μεστά, το βιβλίο σε ξεναγεί στις όμορφες γωνιές του.

Το ιστορικό στοιχείο

Το «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» είναι ένα περιπετειώδες ερωτικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Η οικογένειά της κεντρικής ηρωίδας Κλειώς πιστεύει ότι υπάρχει συγγενική σχέση με τον διάσημο πειρατή Μπαρμπαρόσα.

Λόγω αυτής, πιστεύεται ότι η οικογένεια κουβαλάει μια κατάρα που επηρεάζει την διανοητική κατάσταση των γυναικών της οικογένειας. Κάτι που κάνει την κεντρική ηρωίδα Κλειώ, να πιστεύει ότι επηρεάζει τις επιλογές που κάνει στη προσωπική της ζωή αλλά και ότι από εκεί κληρονόμησε το έντονο ταπεραμέντο της.

Ο διάσημος πειρατής Μπαρμπαρόσα ή Κοκκινογένης λέγεται ότι ήταν ελληνικής καταγωγής (1475-1546). Γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο Γέρας στη Λέσβο από πατέρα σπαχή (ιππέας του οθωμανικού στρατού) και μητέρα ελληνίδα χριστιανή. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Μπαρμπαρόσα είχε το αξίωμα του ναυάρχου και υπήρξε ο οργανωτής του οθωμανικού στόλου. Έφτασε να αποκτήσει ένα από τα μεγαλύτερα οθωμανικά αξιώματα, αυτό του Μπεϊλέρ μπέη (Αρχιμπέης) του Αιγαίου.

Αφήγηση – Διάλογοι

Η αφήγηση είναι άμεση και είναι σαν να διαβάζεις ημερολόγιο. Το ημερολόγιο μιας νεαρής γυναίκας (της Κλειώς) που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική.

«Λογική. Δύσκολο πράγμα η λογική…».

Οι διάλογοι είναι συναρπαστικοί και με αρκετές δόσεις χιούμορ. Η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος με τις απρόβλεπτες καταστάσεις και εξελίξεις.

Η κεντρική ηρωίδα

Η Κλειώ είναι ένα «ανήσυχο πνεύμα» που αναζητά την αλήθεια τόσο για το παρελθόν της μητέρας της όσο και του πατέρα της που την εγκατέλειψε όταν ήταν παιδί.

Ο άνθρωπος είναι «κλειστό μπαούλο», όπως λένε. Η Κλειώ προσπαθεί να καταλάβει τους «μυστηριώδεις» χαρακτήρες της δικής της ζωής. Τον αρραβωνιαστικό της, τον πατέρα της, την μητέρα της, την γιαγιά της, ακόμα και την αδερφή που ξαφνικά ανακαλύπτει ότι έχει. Ανακαλύπτει τα βαθύτερα μυστικά τους, τις αλήθειες τους αλλά και ότι ο ένας συνδέεται με τον άλλον με ένα μοναδικό τρόπο.

Παράλληλα, προσπαθεί να βρει και να αποδεχτεί τις ρίζες της. Ζητάει να μάθει τα κρυμμένα μυστικά και τις αλήθειες της οικογένειάς της.

Θέλοντας να γνωρίσει και την άλλη όψη του νομίσματος, δεν ικανοποιείται με όσα – ελάχιστα – της έχει πει η μητέρα της για τον πατέρα της. Έτσι, αποφασίζει να αναζητήσει μόνη της τον πατέρα της και να μάθει τον λόγο που έφυγε.

Αυτό που διαπιστώνει όλο και περισσότερο, όσο ψάχνει την αλήθεια, είναι ότι κανένας δεν είναι όπως φαίνεται…!

Αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη καρδιά και το μυαλό. Να παντρευτεί τον «ήσυχο» Παντελή ή να διεκδικήσει τον «άτακτο» αγαπημένο της παιδικής της φίλης Αργυρώς, τον Στέλιο, με τον οποίο δημιουργεί παράνομο δεσμό;

Και όταν η Αργυρώ με τον Στέλιο αποφασίζουν να παντρευτούν και την αφήνει «στα κρύα του λουτρού», τί θα κυριαρχήσει; Η λογική ή η καρδιά;

Θα επιτρέψει να γίνει αυτός ο γάμος;

Μέχρι και την τελευταία σελίδα περιμένεις να δεις τι θα συμβεί τελικά· γάμος ή… φονικό;;

Κάτι για το τέλος

Το «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» είναι από τα βιβλία που γνωρίζεις από την αρχή ότι θα σε ταξιδέψουν. Και όντως έτσι ήταν! Ταξιδιάρικο, συναρπαστικό, μυστηριώδες…! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ: «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» της Ζωής Ράπτη

❓ Το έχετε διαβάσει;

❓Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Θα χαρώ να δω σχόλιο σου παρακάτω!


Ανέβηκαν τελευταία:

5 κρυμμένα μυστικά του Canva που πρέπει να γνωρίζεις!
✔ 8 τρόποι να διαχειριστείς μια «κακή» μέρα!
✔ 5 έξυπνα Canva Tips που ίσως δεν γνωρίζεις!
✔ 20 μοναδικές καταστάσεις που μόνο ένας βιβλιόφιλος μπορεί να καταλάβει!
✔ 4 τρόποι να φτιάξεις λεπτές γραμμές (dividers) | Canva Tutorial


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!


signature-curious-blog2

7 σκέψεις σχετικά με το “Διαβάζοντας «Έρωτας με λικέρ μαστίχα» της Ζωής Ράπτη”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.