Blogging, canva, tips

5 έξυπνα Canva Tips που ίσως δεν γνωρίζεις!

Το κάθε εργαλείο σχεδίασης έχει τα δικά του μυστικά. Έτσι, και το CANVA έχει τα δικά του ‘κόλπα’ για να διευκολύνει τη σχεδίαση των γραφικών αλλά και την οργάνωση τους. Έίτε χρησιμοποιείτε το CANVA επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, αυτά τα tips θα σου ‘λύσουν’ τα χέρια…!

🔔 Μιλάμε πάντα για την δωρεάν έκδοση του CANVA!

Οι παρακάτω συμβουλές είναι ότι χρειάζεστε για να σε βοηθήσουν να δουλέψεις γρηγορότερα και πιο έξυπνα.


Σχετικά άρθρα:

✔ 4 τρόποι να φτιάξεις λεπτές γραμμές (dividers) | Canva Tutorial
✔ Πως να βάλεις καλύτερη σκίαση (drop shadow) σε κείμενο ή εικόνα| Canva Tutorial
✔ Πως να βάλεις σκίαση (drop shadow) σε κείμενο ή εικόνα| Canva Tutorial
✔ Πως να βάλεις background μέσα σε κείμενο | Canva Tutorial


Αν ψάχνεις για κάποιο συγκεκριμένο tip και δεν υπάρχει στη λίστα, άφησε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση και θα συμπεριληφθεί στο επόμενο tutorial.

1| Η λειτουργία ‘Lock’ 

Συνήθως, σε ένα design χρησιμοποιούμε πολλά και διαφορετικού μεγέθους γραφικά στοιχεία. Πχ. έχεις εικόνα για φόντο, πλαίσιο, μεγάλο κείμενο, σκίαση κειμένου, μικρότερο κείμενο, ένα ή περισσότερα μικρότερα elements τριγύρω και πάει λέγοντας. 

canva-tips-lock-feature

Το πρόβλημα: Ας πούμε ότι έχεις καταλήξει πχ. στο φόντο και στο πλαίσιο πίσω από το κείμενο ή και στο κυρίως κείμενο (πχ. τίτλος) και θέλεις να ‘δουλέψεις’ στα τριγύρω. Αλλά όταν πας να επιλέξεις ένα γραφικό που βρίσκεται σχεδόν πίσω από το άλλο, καταλήγεις να μετακινείς ένα άλλο. 😬

Τι κάνεις: Επέλεξε τα στοιχεία που θέλεις να μείνουν ως έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα και πάτα το εικονίδιο «Lock» πάνω δεξιά στο μενού. Αυτό κλειδώνει τα στοιχεία, οπότε μπορείς να μετακινήσεις οτιδήποτε άλλο, χωρίς να παιδευτείς. 

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για δύο είδη κειμένων ή γραφικών στο σχέδιο σου, μέχρι να ολοκληρώσεις τα υπόλοιπα. Αν χρειάζεται να τα μετακινήσεις μετά, απλώς ξαναπάτα στο εικονίδιο «Lock» και θα ξεκλειδωθεί.

2| Η λειτουργία Position

Εκτός από το να αλλάζει τη στοίχιση ή την θέση μιας εικόνας ή ενός γραφικού, η λειτουργία Position χρησιμεύει και στην εύκολη μετακίνηση ενός γραφικού που βρίσκεται πίσω από άλλα

canva-tips-position-trick

Το πρόβλημα: Θέλεις να επιλέξεις ένα γραφικό που βρίσκεται πίσω από 5-6 άλλα στρώματα (layers). Αντί να μετακινείς ένα-ένα τα γραφικά πίσω στο φόντο (Position–>Backward) μέχρι να βγει μπροστά αυτό που χρειάζεσαι, υπάρχει ένας πιο γρήγορος τρόπος.

Τι κάνεις: Κρατάς πατημένο το CONTROL (Ctrl) στο πληκτρολόγιο σου (Command για Mac) και πάτησε πάνω στο γραφικό που θέλεις, όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να το δεις επιλεγμένο (μπλε τετράγωνο γύρω του). Όταν είναι επιλεγμένο, πάτησε πάνω δεξιά στο μενού το ‘Position’ και επέλεξε ‘To front’ ή ‘Forward’. 

3| Η λειτουργία Brand Kit

Το πρόβλημα: Κάθε φορά που σχεδιάζεις κάτι πρέπει να θυμάσαι τα χρώματα που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Δεν γίνεται να κρατάς ξεχωριστό template για κάθε σχέδιο (με τα δικά του χρώματα), γιατί θα γεμίσουν οι φάκελοι σου με υπερβολικά πολλά αρχεία. Συν ότι θα σε πιάνει απελπισία μέχρι να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.

brand kit canva tutorial tips

Τι κάνεις: Στην κεντρική σελίδα του CANVA, στο κάθετο μενού αριστερά, πάτησε εκεί που λέει ‘Brand Kit’ – ή απλώς πάτησε εδώ. Το εξηγώ όμως, για να γνωρίζεις που βρίσκεται.

Υπάρχουν τα Brand Logos, Brand Colors και Brand Fonts. Το πρώτο και το τρίτο είναι για την Pro έκδοση του CANVA.

Το Brand Colors όμως, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύσεις μέχρι και τρία (3) χρώματα που χρησιμοποιείς συχνότερα. Έτσι, σε όποιο σχέδιο κι αν δουλεύεις, τα χρώματα αυτά θα υπάρχουν σαν ξεχωριστή παλέτα στο ‘Text Colors’ του CANVA.

Με την Pro έκδοση μπορείς να αποθηκεύσεις περισσότερα χρώματα, αλλά και αγαπημένες γραμματοσειρές.

4| Η λειτουργία ‘Page Manager’

Το πρόβλημα: Όταν σε ένα αρχείο-template έχεις πολλές σελίδες και θέλεις πχ. να αλλάξεις τη σειρά ή απλώς να βρεις μια συγκεκριμένη σελίδα για να την επεξεργαστείς.

canva-tips-page-manager

Τι κάνεις: Κάτω δεξιά και ακριβώς δίπλα από το Zoom, υπάρχει η λειτουργία ‘Page Manager’. Πατώντας εκεί θα σου βγάλει όλες τις σελίδες στο συγκεκριμένο template την μία δίπλα στην άλλη (φωτό κάτω).

canva-tips-page-manager2

Μπορείς να σύρεις κάποια ή να επιλέξεις περισσότερες (με γαλάζιο στη φωτό πάνω) για να αλλάξεις τη σειρά,  να διαγράψεις ή να αντιγράψεις όποια χρειάζεσαι (με τα εικονίδια κάτω από την κάθε εικόνα). Επίσης, με διπλό κλικ πάνω σε μια από αυτές, θα στην ανοίξει απευθείας σε κανονικό μέγεθος όπως ήταν πριν.

5| Λειτουργίες κειμένου

Το πρόβλημα: Θέλεις να σχεδιάσεις ή να επεξεργαστείς κάτι στα γρήγορα και το  ψάχνεις στο μενού αριστερά, πάνω, κάτω, δεξιά για να προσθέσεις κείμενο. Ή προσπαθείς να μετακινήσεις ένα γραφικό ελάχιστα, αλλά απλά δεν ‘κάθεται’ εκεί που θέλεις. 

Τι κάνεις:

  • Για να βάλεις κείμενο στα γρήγορα –> πάτησε το αγγλικό γράμμα T στο πληκτρολόγιο σου. 
  • Για να μετακινήσεις ένα γραφικό/κείμενο κατα 1px –> Shift+ δεξί ή αριστερό βελάκι
  • Για να μετακινήσεις ένα γραφικό/κείμενο κατα 10px –> Shift+ πάνω ή κάτω βελάκι
  • Για να αλλάξεις το κείμενο σου σε κεφαλαία ή σε μικρά –> Ctrl+Shift+K
  • Για να κάνεις το κείμενο σου με έντονα γράμματα ή να τα αφαιρέσεις –> Ctrl+B 
  • Για να κάνεις το κείμενο σου με πλάγια γράμματα ή να τα αφαιρέσεις –> Ctrl+I 
  • Για να βάλεις στο κείμενο υπογράμμιση ή να την αφαιρέσεις –> Ctrl+U 

Αυτά τα λίγα… για αρχή! 😉

❓ Σου φάνηκε χρήσιμο το tutorial; Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Θα χαρώ να δω σχόλιο σου παρακάτω!

PIN IT!

canva-tips-pou-isos-den-gnorizeis


Ανέβηκαν τελευταία:

20 μοναδικές καταστάσεις που μόνο ένας βιβλιόφιλος μπορεί να καταλάβει!
4 τρόποι να φτιάξεις λεπτές γραμμές (dividers) | Canva Tutorial
✔ 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις το φετινό καλοκαίρι!
✔ Πως να βάλεις καλύτερη σκίαση (drop shadow) σε κείμενο ή εικόνα| Canva Tutorial
✔ Διαβάζοντας το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Harper Lee


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!


signature-curious-blog2

15 σκέψεις σχετικά με το “5 έξυπνα Canva Tips που ίσως δεν γνωρίζεις!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.