Απόψεις, Βιβλία

10 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας e-books

Ποτέ δεν με ενθουσίαζε η ιδέα των e-books! Παρόλα αυτά, η καραντίνα έπαιξε τον δικό της ρόλο σε αυτό… Όσοι με ξέρετε, γνωρίζετε πόσο βιβλιόφιλη είμαι. Το διάβασμα, όπως και το να μαθαίνω πράγματα σχετικά με βιβλία, είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου συνήθειες.

Και παρόλο που η ΤΒR (To Be Read) λίστα μου κατέβηκε… ελαφρώς λόγω καραντίνας, αν υπολογίσω τα (Θεέ μου τόσα) πολλά ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) που κατέβασα, η λίστα μου με τα αδιάβαστα βρίσκεται πιο ψηλά από ποτέ…!

Βλέπεις, η καραντίνα τελείωσε και δεν έχω διαβάσει ούτε τα μισά, γιατί κάθε τόσο κατεβάζω κι άλλα. Κάτι που με χαροποιεί και με αγχώνει (με την καλή έννοια) την ίδια στιγμή. 

Εγώ και τα E-books

Γενικά, ποτέ δεν με ενθουσίαζε η ιδέα να διαβάσω ηλεκτρονικά βιβλία (e-books). Είμαι παραδοσιακό παιδί – κατα βάθος – και αν μου έλεγε κάποιος πριν κάποια χρόνια ότι θα διάβαζα μετά μανίας (που λέει ο λόγος) e-books, θα του έλεγα «ούτε καν»!

escape-book-quote-akward-yeti
Source

Τα θεωρούσα «ψυχρά», συν ότι σκεφτόμουν ότι συνήθως διαβάζουμε (έντυπα) βιβλία για να ξεφύγουμε για λίγο από την τεχνολογία… Δηλαδή κι εδώ gadgets;


Ίσως σε ενδιαφέρουν:

18 όροι βιβλίων που κάθε βιβλιόφιλος θα έπρεπε να γνωρίζει!
✔ 5 σκέψεις για το «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»
✔ 18 αστείες καταστάσεις που βιώνουν οι βιβλιόφιλοι!


Όμως, ως γνωστόν, ο άνθρωπος μεγαλώνοντας ωριμάζει. Πράγματα για τα οποία πχ. στα 20 ήμασταν απόλυτοι, στα 30+ αρχίζουμε να τα βλέπουμε αλλιώς.

Κάπως πιο ελαστικά… και λέμε όλο και πιο συχνά «και γιατί όχι;» Κάπως έτσι έγινε και με μένα και τα ηλεκτρονικά βιβλία. 

Και όχι… δεν έπαθα Abibliophobia (σσ. ο φόβος του να ξεμένεις από βιβλία).

«Μεγάλη μπουκιά φάε…»

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας και επαληθεύοντας πανηγυρικά το γνωστό «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις», θυμήθηκα ότι είχα κάπου χωμένο ένα tablet. Κυριολεκτικά χωμένο όμως… ένα τριήμερο ‘έφαγα’ για να το ψάχνω.

Μού το είχαν δωρίσει πριν 4-5 χρόνια σε ένα πρόγραμμα που συμμετείχα. Και που άνοιξε θαύμα ήταν, αλλά τεσπα! Την δουλειά του την κάνει.

funny-books-quote-Kayla Yandoli-BuzzFeed
Source: Kayla Yandoli/BuzzFeed

Έβλεπα και συνεχώς άρθρα και ανακοινώσεις με πολλά e-books που λόγω καραντίνας έγιναν διαθέσιμα από διάφορους εκδοτικούς οίκους αλλά και πολλά sites.

Ε… δεν θέλω και πολύ εγώ, όταν έχει να κάνει με βιβλία… 😁Κατέβασα διάφορα, τα πέρασα στο tablet με τα ανάλογα έξτρα reader προγράμματα (όχι ότι είχα και πολλές επιλογές… παλιό το tablet) και, όπως συνηθίζω να λέω, αυτά είναι τα ωραία!! 

Τα ωραία κρατάνε λίγο… 

Μετά από έξι ή εφτά – μπορεί να ήταν και οκτώ, δεν μετράω γενικά – e-books που διάβασα απανωτά, ένιωσα ότι κάτι έλειπε. Μια νοσταλγία για το «παραδοσιακό» βιβλίο.

brodsky-quote-book
Βρες περισσότερα εδώ

Αυτό που σε κάνει να εφευρίσκεις νέες θέσεις στον καναπέ, την πολυθρόνα ή το κρεβάτι για να διαβάσεις χωρίς να σηκωθείς με αυχενικό ή σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Όμως, όσο και να με ξεκούρασε σε αυτό και σε πολλά άλλα, το έντυπο είναι άλλο συναίσθημα, πως να το κάνουμε! 

Παρόλα αυτά, 10 πράγματα διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) τα έμαθα!

  1. Δεν κουράζουν όσο κι αν διαβάζεις. 

    Δεν πιάνουν χώρο, όχι φυσικό τουλάχιστον. Όσο ογκώδες κι αν είναι αυτό που διαβάζεις, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για ΣΚΣ (Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα)
    ή Αυχενικό Σύνδρομο, αφού το βάρος (του tablet) παραμένει η μόνη σταθερά στην όλη ιστορία. Που σημαίνει πιο ξεκούραστο διάβασμα.

    reading-positions-funny
    Source

    Επίσης, απενεργοποιείς την «περιστροφή οθόνης» και ξαπλώνεις σαν άνθρωπος σε ίδια, πλάγια, ευθεία με τη σελίδα που διαβάζεις.

  2. Δεν ξεμένεις από χώρο στη βιβλιοθήκη.

    Εκτός από το θέμα του όγκου κατά την ώρα του διαβάσματος, υπάρχει και το θέμα χώρου… γενικότερα.

    e-book-funny-comic-pinterest
    Source: pinterest

    Για κάποιον που έχει αμέτρητα βιβλία και έχει ξεμείνει από χώρο (λέμε τώρα), ένα tablet με μεγάλη χωρητικότητα για πολλά e-books είναι η ιδανική λύση.

  3. Δεν πιάνει χώρο στην τσάντα σου.

    Στην ίδια λογική με το παραπάνω, ένα tablet μπορείς να το κουβαλήσεις ευκολότερα στην τσάντα σου χωρίς να σε βαραίνει.

    Επίσης, αν βρίσκεσαι στη μέση ενός ογκώδους βιβλίου, θα το σκεφτείς πολύ αν θέλεις να το κουβαλάς μέχρι το πάρκο ή τη καφετέρια ή στη βόλτα σου. Εκτός αν είσαι από τα «book affair» άτομα…!

    book-affair-bookish-definitions

  4. Κρατάς σημειώσεις πιο εύκολα.

    Δεν ξέρω αν είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των βιβλιόφιλων να κρατάνε σημειώσεις από αγαπημένα σημεία σε κάθε βιβλίο.

    Προσωπικά, συνηθίζω να υπογραμμίζω φράσεις ή προτάσεις που έχουν κάποιο μήνυμα ή επειδή απλά μου αρέσουν όπως είναι γραμμένες.

    Στο ηλεκτρονικό βιβλίο, αυτό γίνεται πιο εύκολο, αλλά όχι πάντα ευχάριστο! Προϋποθέτει να έχεις κι μια αξιόπιστη συσκευή.

    Γιατί αν κάποιος (ονόματα δε λέμε) έχει ένα tablet με παλιά – και μη ανανεώσιμη πλέον – έκδοση λογισμικού (πχ. Android), όταν θα θέλεις να «υπογραμμίσεις» κάτι, απλά θα σε εκνευρίσει. 

  5. Η δουλειά του σελιδοδείκτη γίνεται πιο εύκολη.

    Η πιο απλή, χρήσιμη δυνατότητα που προσφέρουν τα προγράμματα e-book readers είναι ο σελιδοδείκτης.

    Κάτι που κάνεις μεν και στα έντυπα βιβλία, αν έχεις προνοήσει και έχεις κοντά σου τον σελιδοδείκτη, χωρίς να τον ψάχνεις κάθε φορά ανάμεσα στα σεντόνια.

    otan-haneis-selidodeikti-sentonia-krevati-asteia-book-quotes
    Ή να τον ανακαλύπτεις μετά από κάποιες μέρες, ενώ αλλάζεις τα σεντόνια, ανάμεσα στο στρώμα και στο ξύλο κρεβατιού (been there!).

    Αν μπορείς να βρεις ένα μειονέκτημα σε όλο αυτό είναι ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους δικούς σου αγαπημένους σελιδοδείκτες.

  6. Δεν χρειάζεσαι φως.

    Αν απολαμβάνεις να διαβάζεις περισσότερο στο κρεβάτι πριν τον ύπνο, μπορείς να γλιτώσεις την κρεβατομουρμούρα χρησιμοποιήσεις το φως του tablet. Είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο, ξεκούραστο για τα μάτια από αυτό του κομοδίνου.

  7. Το δανείζεις (πολύ) πιο εύκολα.

    Δεν μπορώ να πω ότι είμαι κάθετη στο να δανείζω βιβλία σε γνωστούς ή φίλους, αλλά θα το πω! Δεν δανείζω εύκολα…

    Εκτός κι αν κάποιο βιβλίο το έχω κατα τύχη διπλό, δεν δανείζω αν δεν ξέρω από πριν ότι το βιβλίο θα επιστραφεί όπως δόθηκε και όχι μετά από ένα χρόνο. #sorrynotsorry

    Αυτό με το έντυπο βιβλίο φυσικά. Γιατί με το e-book… knock yourself out! Απλά το στέλνεις σε ένα email και «ξενοιάζεις». Λίγο το’ χεις;;😋😁

    Από την άλλη όμως… είναι και αυτά:

  8. Δεν μπορείς να τα θαυμάζεις στη βιβλιοθήκη σου.

    Feast for the eyes #not. Μη γελάς, παραδέξου το! Κι εσύ το έχεις κάνει έστω και μια φορά.

    vivliothiki-katharisma-book-quote
    Όταν πχ. τα ξεσκονίζεις και μετά από δυο-τρεις ώρες συνειδητοποιείς ότι πάει το φαγητό περισσότερο τα χαζεύεις παρα αφαιρείς από πάνω τους τη σκόνη. Με τα e-books αυτό είναι αδύνατο (να θαυμάσεις, όχι να ξεσκονίσεις 😁).

  9. Δεν ξεφεύγεις από τις οθόνες.

    Είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω συνήθειας, όταν είσαι σχεδόν την μισή μέρα πίσω από μια οθόνη ή με το κινητό στο αυτί, προτιμάς να ‘ξεφύγεις’ λίγο και να ηρεμήσει το κεφάλι σου από την τεχνολογία.

    rowling-sosto-vivlio-book-quotes
    Οπότε, όταν θέλεις να απολαύσεις την αγαπημένη σου ασχολία, το τελευταίο που θέλεις είναι να περάσεις ακόμα λίγες ώρες (!) μπροστά σε μια οθόνη.

    Ναι, ξέρω τι θα πεις. Τα tablets, κινητά κλπ. έχουν λειτουργία χαμηλού φωτισμού για το διάβασμα. Δεκτό!

    Αλλά όσο ξεκούραστο κι αν γίνεται το διάβασμα με αυτό, καλό είναι να αφήνουμε την τεχνολογία κατα μέρος και να υιοθετούμε πιο «παραδοσιακές» μεθόδους ξεκούρασης.

  10. Δεν συγκρίνεται το συναίσθημα και η μυρωδιά (book sniffing) του βιβλίου.

    Θα πω αυτό που έγραψα και στην εισαγωγή. Όσο και να με ξεκούρασε σε πολλά θέματα το ηλεκτρονικό βιβλίο, σαν το έντυπο δεν έχει!

    pinterest-funny-bookmark
    Source: Pinterest

    Είναι άλλο συναίσθημα να μυρίζεις… εμ, να γυρίζεις ήθελα να πω, τις σελίδες ενός βιβλίου. 

Συμπέρασμα:

Στην τελική είναι θέμα γούστου και συνήθειας. Αυτό που έμαθα εγώ σίγουρα όμως, διαβάζοντας e-books είναι ποτέ να μην λέω ποτέ…! Εσύ τί λες;;

Διαβάζεις e-books ή προτιμάς το έντυπο βιβλίο μόνο;;

Αρχική φωτογραφία: Pixabay.com


Ανέβηκαν τελευταία:

Πως να βάλεις background μέσα σε κείμενο | Canva Tutorial
16 όροι βιβλίων που περιγράφουν κάθε βιβλιόφιλο!
Bloggers Talking Challenge #1 (Part III)


❓ Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Θα χαρώ να δω σχόλιο σου παρακάτω!

👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!


signature-curious-blog2

14 σκέψεις σχετικά με το “10 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας e-books”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.