Blogging, canva, Tutorials

Πως να βάλεις background μέσα σε κείμενο | Canva Tutorial

Το Canva είναι ένα από τα καλύτερα και πιο εύχρηστα εργαλεία για τους bloggers. Οι δυνατότητες του πολλές και ειδικά για κάποιον που δεν έχει τον χρόνο ή τη διάθεση να μάθει πιο πολύπλοκα προγράμματα, όπως το Photoshop, ειδικά όσον αφορά κείμενο (πχ. λογότυπο), το Canva είναι σωτήριο εργαλείο!

New category on the blog!

Στα δύο τελευταία Newsletters (αν δεν είσαι ήδη στην παρέα μας, σε περιμένω εδώ), σας είχα πει πως θα υπάρξει καινούρια κατηγορία στο blog. Και ήρθε η ώρα της!

Στην νέα κατηγορία ‘Blogging Tutorials’ θα παρουσιάζω διάφορα tips και tutorials πάνω στο blogging design. Το αν θα επεκταθεί και σε άλλα παρόμοια θέματα, θα φανεί στο μέλλον.

Δεν είμαι graphic designer, αλλά ασχολούμαι με αυτό σαν χόμπυ πάνω από δεκαετία και είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω, αλλά και να ψάχνω νέα κόλπα διαρκώς.

Canva

Όλοι ξέρουμε το CanvaΊσως το καλύτερο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, ακόμα και για αρχάριους. Και μιας και το Canva είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και εύχρηστα εργαλεία που έχει δημιουργηθεί ποτέ, θα αρχίσω από αυτό.


Ίσως σε ενδιαφέρουν:


Background μέσα σε κείμενο

Στο σημερινό tutorial λοιπόν, θα σας δείξω πως να βάλετε εικόνα (background) ΜΕΣΑ σε κείμενο. Όχι πίσω από το κείμενο, μέσα στο κείμενο. Κάπως έτσι:

pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva

Πάμε να δούμε τα βήματα:

Βήμα 1: Ανοίγουμε ένα νέο αρχείο στο Canva.

Εγώ συνήθως επιλέγω το «Facebook Post» (διαστάσεις 940×788) για καλύτερη ανάλυση. Αναλόγως τι θέλετε να δημιουργήσετε επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Βήμα 2: Πάμε στα ‘Elements’ και πληκτρολογούμε το γράμμα που θέλουμε. Αναζητάμε ένα γράμμα τη φορά

Επιλέγουμε το γράμμα με το frame (άδειο φόντο όπως φαίνεται στην εικόνα κάτω). Εδώ αναζήτησα τα γράμματα για τη λέξη ‘Blog’. 

pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva


💎 Extra Tip: Επέλεξε όλα τα γράμματα μαζί και σύρε τα στο κέντρο ή όπου το χρειάζεσαι και μικρύνε ή μεγέθυνε και κέντραρε όπως τα θέλεις.


pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva

Βήμα 3: Για να βάλεις την εικόνα που θέλεις μέσα στα γράμματα, απλά την σέρνεις στο κάθε γράμμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις από τη συλλογή του Canva (‘Photos’ ή ‘Elements’) ή να ανεβάσεις δική σου εικόνα (‘Uploads‘).


💎 Extra Tip: Η κατηγορία ‘Elements’ είναι μόνο για γραφικά στοιχεία , αλλά αν σου αρέσει κάποιο ‘pattern’, θα σου πω παρακάτω πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στο κείμενο σου.


Μετά το Βήμα 3, θα έχεις κάτι τέτοιο:  

pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva

Κάτω είναι η φωτογραφία που χρησιμοποίησα σαν φόντο για το κείμενο.

pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva
Το φόντο που χρησιμοποίησα και στα 4 γράμματα © Pinterest

💎 Extra Tip: Θα βρεις άπειρα backgrounds στο google. Απλά πληκτρολόγησε ‘background’ ή ‘pattern’ ή ‘texture’. Μια (πάντα) καλή ιδέα είναι και το Pinterest.


Βήμα 4: Πως να επεξεργαστείς το φόντο που ήδη έβαλες.

Στην εικόνα παρακάτω το φόντο που χρησιμοποίησα είναι το ίδιο.

Τα δύο πρώτα γράμματα φαίνονται πιο έντονα, γιατί έχω χρησιμοποιήσει το πιο σκούρο μέρος του φόντου (background). Το έκανα έτσι για να δείτε τη διαφορά, η οποία εξαρτάται από την ίδια την εικόνα που θα χρησιμοποιήσετε.

pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva

Πώς θα το κάνεις αυτό;

Απλώς μετακίνησα το ΦΟΝΤΟ μέσα στα δύο πρώτα γράμματα για να δείτε τη διαφορά.

Αφού ανεβάσεις ή επιλέξεις την εικόνα που θέλεις για φόντο στο κείμενο σου, κάνε διπλό κλικ πάνω στο κάθε γράμμα για να μικρύνεις, να μεγαλώσεις ή να μετακινήσεις ΤΟ ΦΟΝΤΟ για να φαίνεται όπως θέλεις (φωτό κάτω).

pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva

Βήμα 5: Αν δεν θέλεις να έχει άσπρο φόντο από πίσω ή θέλεις να το ταιριάξεις με το φόντο που έχεις στο blog σου, απλά πάτα στο κενό και άλλαξε το χρώμα.

pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva

Βήμα 6: Το κατεβάζεις και έτοιμο!


Background μέσα στο κείμενο με transparent εικόνα

Πάμε τώρα να δούμε πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο γραφικό από την κατηγορία ‘Elements‘ για background στο κείμενο σου.

Στην κατηγορία ‘Elements’ του Canva υπάρχουν γραφικά που έχουν διάφανο (transparent) φόντο (αυτός είναι και ο σκοπός τους άλλωστε). Που σημαίνει ότι αν θέλεις κάποιο πχ. φόντο με γραμμές (φωτό παρακάτω), δεν θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν φόντο σε κείμενο.

Τι μπορείς να κάνεις:

Εκεί υπάρχει ένα μικρό κολπάκι. Για να αποκτήσει ΜΗ διάφανο φόντο η εικόνα/γραφικό, απλά το κατεβάζεις σαν φωτογραφία και το ξανανεβάζεις. Μετά το χρησιμοποιείς όπως κάθε φωτογραφία που ανεβάζεις. Απλό;

Πως το κατεβάζεις τώρα…

Βήμα 1: Πρώτα από όλα, πάτα στο κάτω μέρος «add new page» για να δημιουργήσεις καθαρή σελίδα. 

Βήμα 2: Πήγαινε στα ‘Elements’ και πληκτρολόγησε ‘texture’ ή ‘pattern’ ή ‘background’ (όπως και να το γράψεις την ίδια δουλειά κάνουν όλα). Αφού βρεις αυτό που σου αρέσει, σύρε το στη νέα σελίδα.

Βήμα 3: Πριν το αποθηκεύσεις σαν εικόνα, μεγέθυνε το ώστε να μην αποθηκευτεί με τόσο άσπρο τριγύρω, αλλά και για καλύτερη ανάλυση.

pos-na-valeis-background-mesa-keimeno-canva


💎 Extra Tip: Αν θέλεις πχ. ένα φόντο με γραμμές (φωτό κάτω) να φαίνεται πιο «γεμάτο» μέσα στο κείμενο, αντέγραψε την εικόνα όσες φορές χρειάζεσαι – πιο μικρή φυσικά – και μετά αποθήκευσε την (φωτό κάτω).

Texture-download-in-Text-Canva-Tip (1)


Επίσης, μπορείς και να την γυρίσεις (flip) κάθετα ή οριζόντια για να φαίνεται σαν αντανάκλαση και πιο ομοιόμορφα. 

Texture-Pattern-in-Text-Canva-Tip (6)

Βήμα 5: Το κατεβάζεις στο pc σου σαν εικόνα png (καλύτερη ποιότητα).

Βήμα 6: Μετά το ανεβάζεις σαν εικόνα όπως ανεβάζεις και τις άλλες.

Βήμα 7: Το σέρνεις πάνω στο γράμμα και έτοιμο.

Το αποτέλεσμα θα είναι κάτι τέτοιο:

(Τα δύο πρώτα γράμματα είναι με τον τρόπο της μεγέθυνσης και τα άλλα δύο με την πολλαπλή αντιγραφή του γραφικού, για να φανεί η διαφορά.)

Background-in-Text-final-Canva3


💎 Extra Tip: Όπως επεξεργάζεσαι οποιαδήποτε εικόνα στο canva, μπορείς να βάλεις φίλτρο στο κείμενο και να αλλάξεις κάπως τα χρώματα (εικόνα κάτω). Κάτι που μπορείς να το κάνεις και πριν την χρησιμοποιήσεις σαν φόντο φυσικά.

Texture-Pattern-in-Text-Canva-Tip (7)


❓ Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αν έχεις κάποια ερώτηση ή παρατήρηση, θα χαρώ να δω σχόλιο σου παρακάτω!


👉 Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος, αλλά και να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram και Pinterest!


signature-curious-blog2

15 σκέψεις σχετικά με το “Πως να βάλεις background μέσα σε κείμενο | Canva Tutorial”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.