5-τρόποι-να-επανακτήσεις-χαμένη-έμπνευση
Σκέφτομαι & Γράφω

5 τρόποι να επανακτήσεις την χαμένη σου έμπνευση! (+δωρεάν εκτυπώσιμο)

Συμβαίνει και στους καλύτερους… Όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη φάση που θέλουμε να γράψουμε, να σχεδιάσουμε, να φτιάξουμε, να δημιουργήσουμε εν πάσει περιπτώσει, αλλά η άτιμη η έμπνευση αποφάσισε να κάνει διάλειμμα… μακριά από εμάς! Και συνήθως μας ‘την κάνει’ όταν την χρειαζόμαστε περισσότερο…! Και τώρα τι;

Υπάρχουν πολλοί – ευτυχώς – τρόποι για να επανακτήσεις την χαμένη σου έμπνευση. Ανάλογα τι φάση περνάει ο καθένας και τι χρειάζεται εκείνη την δεδομένη στιγμή.

5-τρόποι-να-επανακτήσεις-χαμένη-έμπνευση
Photo: Pixabay

Συνήθως, όταν σε αφήνει η έμπνευση είναι ένας τρόπος για τον οργανισμό σου να σου πει ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή. Αλλαγή περιβάλλοντος, αλλαγή σκηνικού, αλλαγή ανθρώπων μερικές φορές…

Η έμπνευση δεν είναι πάντα ουρανοκατέβατη ή θέμα εξαίρετου ταλέντου. Είναι θέμα αυτογνωσίας. Να ξέρεις τι σε εμπνέει πραγματικά και γιατί σε εμπνέει. Να αναζητάς αυτά τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που σε βοηθάνε να δημιουργήσεις. Να προσπαθείς να θυμάσαι και να συγκρατείς τα ερεθίσματα που σου προκαλούν αυτές τις πολυπόθητες «aha!» στιγμές (ελληνιστί είναι αυτό που λέμε «Εύρηκα»).

5-τρόποι-επανακτήσεις-χαμένη-έμπνευση
Photo: Pixabay

Προσωπικά, αυτό που συμβουλεύω κάποιον που έχει «κολλήσει» (βάζω κι εμένα μέσα προφανώς) και δεν ξέρει τι να κάνει είναι, πρώτα απ΄όλα, να απομακρυνθεί και να ξεκουραστεί. Σωματικά, αλλά κυρίως πνευματικά μιας και το μυαλό είναι αυτό που κουράζεται περισσότερο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Από κει και πέρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ψάξεις για έμπνευση ή μάλλον στη προκειμένη περίπτωση να σε ψάξει αυτή και να σε βρει… σε ανύποπτη στιγμή τις περισσότερες φορές.

Μερικοί επιτυχημένοι τρόποι που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς και με έχουν βοηθήσει είναι οι εξής:

 Εσύ έκανες εγγραφή στο Newsletter;
Πάτα στον σύνδεσμο ή στην εικόνα κάτω για να λαμβάνεις
όλα τα τελευταία νέα.. κι όχι μόνο!

newsletter-MLCB

1| Τσέκαρε παλιότερη δουλειά σου

Δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα για τα παλιότερα άρθρα σου, αν δεν έχουν καλύτερες φωτογραφίες ή τον σωστό CEO ή δεν έχεις βρει ελκυστικούς τίτλους. Κανένας δεν ξύπνησε μια μέρα και άρχισε να γράφει σαν επαγγελματίας από την μια στιγμή στην άλλη. Όσο γράφεις, εξασκείσαι και όσο εξασκείσαι με τον καιρό βελτιώνεσαι όλο και περισσότερο.

5-τρόποι-επανακτήσεις-χαμένη-έμπνευση
Photo: Pixabay

Πολλές φορές γυρνώντας σε παλαιότερα κείμενα που έχω γράψει, πάντα μα πάντα βρίσκω λάθη. Όπου συνήθως, κάποια από αυτά τα λάθη συνοψίζονται στην σκέψη «μα τι στο καλό σκεφτόμουν;» 

Παρόλο που την περίοδο που το έγραψα θεώρησα ότι είναι ‘τέλειο’, με την έννοια ότι με τις γνώσεις που είχα τότε έκανα ότι καλύτερο μπορούσα, διαβάζοντας τα ξανά μετά από κάποιο διάστημα κάτι δεν θα μου αρέσει. Κάτι που κάποια στιγμή θα γίνει και με αυτή την ανάρτηση υποθέτω. 🙃🤓😁

Όλα αυτά είναι ‘θεματάκια’ που μπορείς πάντα να βελτιώσεις ξανά και ξανά πάλι στο μέλλον (όσο ζούμε μαθαίνουμε) και να το ξαναπροωθήσεις. Όμως, εκτός από αυτό, θα σου δώσει αρκετές ιδέες πάνω στο ίδιο θέμα ή κάτι παρόμοιο. Ακόμη, μην παραλείψεις να ρίξεις μια ματιά και στα αντίστοιχα σχόλια. Επίσης, μπορείς να γράψεις και ένα δεύτερο μέρος σε συνέχεια του πρώτου. 

2| Βγες από τη βολή σου

Βγες από το σπίτι και πήγαινε μια κοντινή ή και μακρινή βόλτα, αν σου αρέσει το περπάτημα. Η άσκηση αλλά και η αλλαγή παραστάσεων, έστω και για λίγη ώρα, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια καινούρια οπτική γωνία. Μην μείνεις στην βόλτα απλά όμως.

Παρατήρησε τι γίνεται γύρω σου. Παρατήρησε τους ανθρώπους (διακριτικά πάντα), τα κτίρια, τα χρώματα, τις λεπτομέρειες του περιβάλλοντος γύρω σου και απλά εμπνεύσου ελεύθερα. Μάθε τα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη σου και επισκέψου κάποιο από αυτά.

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σου, αυτά μπορεί να είναι κάποιο μουσείο, πάρκο ή εκείνη η καφετέρια με την μοναδική θέα. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το σημειωματάριο σου ώστε αν σου έρθει κάποια ιδέα να την σημειώσεις.

3| Γράφοντας έρχεται η όρεξη

Πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι και απλά γράψε ότι έχεις στο μυαλό σου. Από δουλειές του σπιτιού, projects της δουλειάς μέχρι συναισθήματα και έγνοιες που σε αγχώνουν ή σου τριβελίζουν το μυαλό. Η δραστηριότητα αυτή είναι γνωστή κι ως brain dump (ή braindump ή brain-dump). Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «κατακερματισμός εγκεφάλου». Ποιος ήρθε; Το εξηγώ λίγο καλύτερα παρακάτω.

Ο ορισμός του braindump είναι η μεταφορά μεγάλης ποσότητας πληροφοριών (ότι έχουμε στο κεφάλι μας δηλαδή) στο χαρτί ή στον σκληρό δίσκο του Η/Υ, ώστε να διασπαστούν και να οργανωθούν καλύτερα οι πληροφορίες. 

5-τρόποι-επανακτήσεις-χαμένη-έμπνευση
Photo: Pixabay

Αν είσαι πολύ δημιουργικό άτομο, κατεβάζεις διαρκώς καινούριες ιδέες και το μυαλό σου μοιάζει όπως όταν έχεις ανοίξει στον browser σου 50 διαφορετικές καρτέλες, μόνο που δεν θέλεις να κλείσεις καμία γιατί τις χρειάζεσαι όλες! Με πιο απλά λόγια, braindump είναι η πράξη καταγραφής ΟΛΩΝ των σκέψεων σου με σκοπό να επικεντρωθείς σε μία ιδέα τη φορά και να μην ανησυχείς ότι θα ξεχάσεις όλες τις υπόλοιπες.

Καθιέρωσε το σαν την πρωινή ή βραδινή ρουτίνα σου. Το καλύτερο είναι να γίνεται τις πρωινές ώρες, γιατί συνήθως με το που ξυπνάμε σκεφτόμαστε όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε μέσα στην μέρα. Ξεκίνησα να το κάνω πιο σχολαστικά τις τελευταίες εβδομάδες και με έχει ηρεμήσει αρκετά.

Το brain dump βοηθάει να αφήσεις στο χαρτί όλες αυτές τις σκόρπιες λέξεις, φράσεις που περνάνε από το μυαλό σου που θα μετατραπούν αργότερα σε ιδέες. Εκτός του ότι βοηθάει να μην τα ξεχάσεις, είναι και μια ρουτίνα που σε ξεαγχώνει, αφού δεν τα κρατάς όλα στο μυαλό σου. 

Εάν πιστεύεις ότι είναι κάτι που χρειάζεσαι ή θέλεις να το δοκιμάσεις, σου έχω τον κατάλληλο τρόπο. Είναι το πρώτο freebie του mlcb. Eλπίζω να με τιμήσεις με το download σου και να σου αρέσει φυσικά. 

Αν είσαι ήδη συνδρομητής στο Newsletter του mlcb, θα το λάβεις κατευθείαν στο mail σου αύριο, Τρίτη 14 Ιανουαρίου.

Αν δεν είσαι συνδρομητής στο Newsletter, μπορείς να κάνεις εγγραφή εδώ και θα σου σταλεί κατευθείαν.

4| Αποσυνδέσου και ερεύνησε

Άσε στην άκρη για μια ημέρα το κινητό, το laptop και γενικότερα το διαδίκτυο και προτίμησε τον παλιό, καλό και παραδοσιακό τρόπο. Ψάξε παλιότερα βιβλία, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, ακόμα και εγκυκλοπαίδειες για να βρεις πληροφορίες πάνω στο θέμα που ψάχνεις ή απλά για να πάρεις ιδέες.

5-τρόποι-επανακτήσεις-χαμένη-έμπνευση
Photo: Pixabay

Αν έχεις μια γενική ιδέα και προσπαθείς να την εξελίξεις σε κάτι περισσότερο, σημείωσε τα σημεία που βρίσκεις ενδιαφέροντα. Αν έχεις ξεμείνει τελείως και ψάχνεις για νέες ιδέες, απλά μην αποκλείσεις τίποτα από την έρευνα σου.

Η έμπνευση μπορεί να είναι οπουδήποτε. Αν δεν υπάρχουν αντίστοιχα ντοκουμέντα στην βιβλιοθήκη σου, δοκίμασε να ψάξεις στην βιβλιοθήκη της γειτονιάς σου ή να ζητήσεις από κάποιον φίλο που ξέρεις ότι έχει υλικό. 

5|Ψάξε έξω από τον δικό σου τομέα

Βγες από την ζώνη ασφαλείας σου και ερεύνησε πάνω σε έναν τελείως διαφορετικό τομέα από τον δικό σου. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνεις πάνω σε αυτό που γράφεις απαραίτητα. Το να βγαίνεις τελείως από τον δικό σου τομέα και μόνο θα σε εμπνεύσει περισσότερο από ποτέ.

7d44e17cf83657bdeee9260314e45f29

Προσωπικά, αυτό είναι κάτι που κάνω συχνά την τελευταία δεκαετία και μπορώ να πω ότι λειτουργεί παρα πολύ καλά. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να βρίσκει πρωτότυπες ιδέες από κάτι φαινομενικά άσχετο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για τον απλούστατο λόγο ότι η ιδέα που θα βρεις, ουσιαστικά είναι το φαινομενικά άσχετο από άλλη οπτική γωνία όμως. Την γωνία που έψαχνες.

Εσύ τι λες; Έχεις χρησιμοποιήσει κάποια μέθοδο από αυτές; Ποια σε βοηθάει περισσότερο;

Μην ξεχάσεις να κατεβάσεις το πρώτο freebie του MLCB κάνοντας εγγραφή στο Newsletter.

Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα ήθελα πολύ να δω το σχόλιο σου παρακάτω. 

Αν πάλι προτιμάς να μιλήσεις με έργα, απλά share it… and please let me know! 😊

Μην ξεχάσεις να κάνεις Like και στην σελίδα Facebook του MLCB

signature-curious-blog2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.