my-not-to-do-list-for-this-xmas
Σκέφτομαι & Γράφω

5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα!

Μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και όλοι ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άπειρα άρθρα με λίστες, ακόμα και challenges που αφορούν τα Χριστούγεννα, με όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε. Τί γίνεται όμως με αυτά που ΔΕΝ πρέπει – ή εν πάσει περιπτώσει δεν χρειάζεται – να κάνουμε; 

my-not-to-do-list-for-this-xmas
Source: Pixabay

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα η ανυπομονησία μεγαλώνει και μαζί της και το άγχος να τα έχουμε όλα έτοιμα και στην εντέλεια. Στολισμοί, δέντρα, συνταγές, δώρα αλλά και διάφορα άρθρα με χρήσιμα tips που μας θυμίζουν και φέτος γιατί τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.

Σε αυτό το άρθρο όμως, εγώ θα σου πω τι να ΜΗΝ κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα. Και ίσως και τα επόμενα… 

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκαν κάποια – αρκετά για την ακρίβεια – σχόλια που διαβάζω εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

retro-gifts-1847088_1280
Source: Pixabay

Συγκεκριμένα, χαζεύοντας στο Facebook διάφορα γιορτινά άρθρα και διαβάζοντας τα σχόλια κάτω από αυτά παρατήρησα ένα κοινό σχόλιο: ένα «αλλά»! Σχόλια του τύπου «Ωραία τα Χριστούγεννα, αλλά…«.

Και στα περισσότερα σχόλια αυτό το «αλλά» είχε να κάνει με το γιορτινό τραπέζι και το άγχος και την κούραση που δημιουργούν όλες αυτές οι ετοιμασίες. Νομίζω όλοι έχουμε βρεθεί σε τέτοιο τραπέζι είτε σαν καλεσμένοι είτε σαν οικοδεσπότες.

Πολύωρες ετοιμασίες για αρκετές μέρες πριν το καθιερωμένο τραπέζωμα: να καθαριστεί το σπίτι σχολαστικά από παράθυρα μέχρι (εξωτερικές) σκάλες, το δημιουργικό μεν, ατελείωτο δε μαγείρεμα, τις λίστες με τα δώρα, τις λίστες για να μην ξεχάσουμε τίποτα, τις όποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, τις μικρές ή μεγάλες αναποδιές καμιά φορά.

Όσο κι αν σ’ αρέσει να κάνεις τραπέζια και να περιποιείσαι οικογένεια και φίλους, κάπου θα κουραστείς… και θα αγχωθείς!

monica-friends-kitchen-cooking

Καλό είναι, λοιπόν, να μην συνδέουμε αυτές τις γιορτινές μέρες με κούραση και άγχος. Σκοπός είναι να ξεκουραστείς κι εσύ αυτές τις μέρες, όχι να κουραστείς περισσότερο.

Σαφώς και θα υπάρχει τρέξιμο και κούραση και άγχος για να τα προλάβεις όλα, αλλά οι παρακάτω 5 τρόποι θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την κούραση και το άγχος και να ευχαριστηθείς λίγο περισσότερο την γιορτινή ατμόσφαιρα.

1| Τι να μην κάνεις: Ατέλειωτα τραπέζια για όλο το σόι.

Ωραία τα γιορτινά τραπέζια, ωραίες αν και κουραστικές οι ετοιμασίες και, ναι, ίσως είσαι από τους ανθρώπους που του αρέσουν οι ετοιμασίες και αυτό το δημιουργικό τρέξιμο.

Αλλά, ειδικά αν το κάνεις αυτό κάθε χρόνο, πρώτον σε θαυμάζω ήδη και δεύτερον μην μου πεις ότι δεν πεθύμησες μια χρονιά να μην έχεις «τα ίδια» φέτος. Να το αναλάβει κάποιος άλλος από την οικογένεια αυτή τη φορά, ώστε να ξεκουραστείς επιτέλους σαν άνθρωπος μια χρονιά. 

christmas-table
Source: Pixabay

Τι να κάνεις: Ε φέτος μην το κάνεις το τραπέζι εσύ! Ειδοποίησε έγκαιρα τους ενδιαφερόμενους ότι φέτος θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό. Μπορείς να βγείς μια βόλτα (ή να βγείτε οικογενειακώς, αν υπάρχουν παιδιά) και να φάτε ότι έχει περισσέψει από το χτεσινό τραπέζι ή να μαγειρέψεις μόνο για την οικογένειά σου.

Τι κερδίζεις: Την ψυχική σου ηρεμία πρώτα από όλα. Επίσης, η κούραση θα είναι αισθητά λιγότερη και το τρέξιμο με το μαγείρεμα και το καθάρισμα δεν θα σου ‘φάει’ όλη την ημέρα.

2| Τι να μην κάνεις: Ατέλειωτα τραπέζια με το σόι.

Εδώ υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: αυτοί που απολαμβάνουν πραγματικά τα οικογενειακά τραπέζια και αυτοί που δεν βλέπουν την ώρα να τελειώσουν για να φύγουν. 

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία – όπως κι εγώ – και είσαι από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν να είναι με γονείς, ξαδέρφια, πεθερικά, συμπεθέρια, θείους, θείες, γιαγιάδες, παππούδες και πάει λέγοντας, προχώρα κατευθείαν στο No3!

Αν πάλι δεν περνάς και τόσο ευχάριστα με τους συγγενείς σου, όσο και να έχεις προετοιμαστεί ψυχολογικά για το τι θα ακολουθήσει, καταλήγεις μέχρι το τέλος της ημέρας να έχεις μελαγχολήσει ή χειρότερα…!

table-christmas-preparation
Source: Pixabay

Τι να κάνεις: Ενημέρωσε ότι φέτος θα κάνεις κάτι άλλο. Μπορείς να κανονίσεις ένα μικρό ταξίδι με παρέα ή χωρίς ή απλά να περάσεις τη βραδιά σε σπίτι φίλου αντί στο δικό σου.

Όπως και να’ χει, είναι πολύ καλύτερα να είσαι με φίλους και ανθρώπους που πραγματικά σε αγαπάνε και σε στηρίζουν. Αν δεν είσαι μαζί τους τις γιορτές πότε θα είσαι; Δεν χρειάζεται να ανεχτείς ‘τοξικούς’ ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή «ΠΡΕΠΕΙ».

Τι κερδίζεις: Θα αποφύγεις για μια χρονιά τουλάχιστον τα οικογενειακά δράματα και ταυτόχρονα θα κάνεις κάτι διαφορετικό για μια χρονιά που θα το θυμάσαι.. με καλύτερη διάθεση.

3| Τι να μην κάνεις: Μην ξοδέψεις μια περιουσία σε χριστουγεννιάτικο δέντρο και στολίδια.

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπάρχει κανονικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεν είναι το ίδιο. Από την άλλη, όλα θέμα συνήθειας είναι! Δεν χρειάζεται να στολίσεις τεράστιο δέντρο σώνει και καλά.

Ειδικά αν έχεις παιδιά ή κατοικίδια που ‘ενθουσιάζονται’ λίγο παραπάνω από ότι πρέπει τέτοιες μέρες, θα είναι σωτήριο (για το δέντρο κυρίως 😂). Συν ότι το στόλισμα-ξεστόλισμα θα κρατήσει λιγότερη ώρα.

cat-christmas-tree
Source: Pixabay

Τι να κάνεις: Ένα μικρό δεντράκι πάνω στο γραφείο ή σε κάποιο άλλο έπιπλο εν πάσει περιπτώσει είναι υπεραρκετό ώστε να νιώσεις Χριστούγεννα. Μπορείς να το στολίσεις με λαμπάκια και μικρά στολίδια ή ότι άλλο σου αρέσει.

Ακόμα, υπάρχουν άπειρες δημιουργικές ιδέες για να στολίσεις το δικό σου πρωτότυπο δέντρο με υλικά που έχεις ήδη. Μερικές όμορφες ιδέες θα βρεις στο Pinterest!

small-xmas-tree-idea-creative
Source: https://www.digsdigs.com/

Τι κερδίζεις: Περισσότερα λεφτά στην τσέπη. Επίσης, ξεμπερδεύεις και στο στόλισμα και στο ξεστόλισμα μια ώρα αρχύτερα.

4| Τι να μην κάνεις: Μην ξοδέψεις μια περιουσία σε δώρα.

Στην ίδια λογική με το Νο3 κινείται και το θέμα για τα έξοδα των δώρων. Δώρα για παιδιά, γονείς, αδέρφια, ξαδέρφια, φίλους, συζύγους ίσον έξοδα. Και όλα αυτά συνήθως τα αφήνουμε για τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μην τα υπολογίζουμε πολύ καλά…! 👇

monica-boots-funny

Τι να κάνεις: Πρώτα από όλα, φρόντισε να κάνεις την απαραίτητη έρευνα αγοράς κάποιες εβδομάδες πριν, ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή και «αναγκαστικά» ψωνίσεις από το πρώτο μαγαζί που θα δεις. Από αυτό και μόνο θα γλιτώσεις πολλά χρήματα. Ιδιαίτερα αν έχεις να ψωνίσεις παιδικά παιχνίδια που φτηνά δεν τα λες!

Γενικά, ξόδεψε συνετά για τα αγαπημένα σου πρόσωπα και κυρίως με αγάπη! Τα δώρα δεν χρειάζεται να είναι ακριβά, απλά να έχουν νόημα!

christmas-gifts
Source: Pixabay

Τι κερδίζεις: Θα έχεις ξοδέψει λιγότερα. Επίσης, θα εκτιμήσουν περισσότερο ένα οικονομικό μεν δώρο, αλλά το οποίο ξέρεις ότι θα τους αρέσει, σε σύγκριση με κάτι ακριβό που μπορεί να μείνει κρυμμένο στην ντουλάπα. 

5| Τι να μην κάνεις: Μην κάνεις αυτό που δε θέλεις να σου κάνουν.

Ωραίο το φαγητό, ωραίο το κρασί, ωραία κι η παρέα. Καλά περνάτε, αλλά μην ξεχάσεις ότι αυτό που δεν ανέλαβες εσύ αυτή τη φορά (βλέπε Νο1), το ανέλαβε άλλος.

Η πιο συχνή φράση που έλεγε η μαμά μου σε αυτά τα τραπέζια σε μένα και στα αδέρφια μου ήταν: «Βοήθα λίγο!».

Εντάξει, αυτό δεν θα στο πει ποτέ κανένας που σε έχει καλέσει για φαγητό σπίτι του. Μόνο οι μανούλες έχουν το θάρρος να το πουν (στα δικά τους παιδιά εννοώ φυσικά) έτσι.. κι έχουν δίκιο, ειδικά όταν περνάνε όλα από τα χέρια τους!

merry-christmas-santa
Source: Pixabay

Τι να κάνεις: Με άλλα λόγια, πρόσφερε τη βοήθεια σου στο εορταστικό τραπέζι στον συγγενή ή φίλο ή γνωστό που σε κάλεσε. Οκ… ειδοποίησες τους ενδιαφερόμενους ότι φέτος δεν θα αναλάβεις εσύ το γιορτινό τραπέζι.

Στο σπίτι που θα πας, όμως, αντίστοιχα φρόντισε να βοηθήσεις όπως μπορείς. Αν το έχεις ζήσει, ξέρεις πως είναι να περνάνε όλα από τα χέρια σου και να μην έχεις βοήθεια.

Φρόντισε πχ. να πας ένα γλυκό, ένα φαγητό-συμπλήρωμα (κάτι εύκολο) ή να βοηθήσεις στο καθάρισμα μετά το τέλος του φαγητού ή ότι άλλο μπορείς να κάνεις. 

Τι κερδίζεις: Την ικανοποίηση ότι βοήθησες με τον τρόπο σου να περάσει πιο ευχάριστα η γιορτινή αυτή μέρα. Επίσης, θα είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνεις στο άτομο που ξόδεψε ώρες ή και μέρες καθαρίζοντας, μαγειρεύοντας, ξανακαθαρίζοντας και τακτοποιώντας για να ευχαριστήσει τους πάντες για μια ημέρα.

Συμφωνείς με όλα αυτά; Εσύ τι θα ήθελες να μην χρειαζόταν να κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα;

Πώς σου φάνηκε το άρθρο; Θα ήθελα πολύ να δω το σχόλιο σου παρακάτω. 

Αν πάλι προτιμάς να μιλήσεις με έργα, απλά share it… and please let me know! 😊

Μην παραλείψεις να κάνεις εγγραφή στο Newsletter μου για να μείνεις ενημερωμένος/η.

Μην ξεχάσεις να κάνεις Like και στην σελίδα Facebook του MLCB

Και Καλά Χριστούγεννα!!!

background-christmas-wishes-happy-new-year
Source: Pixabay

9 σκέψεις σχετικά με το “5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα!”

    1. Ακριβώς! Ειδικά αυτό το άγχος που μας κυνηγάει όλη τη χρονιά και τέτοιες μέρες αυξάνεται δραματικά, ας το αφήσουμε στην άκρη και ας απολαύσουμε αυτά που έχουμε!!
      Ευχαριστώ για το σχόλιο Ερωφίλη! Καλά Χριστούγεννα να έχεις!!😊

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.